De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Review-update: de iPhone 6 is in 2019 geen goede koop meer

Wouter Nijsen
7 december 2018, 19:31
5 min leestijd
Review-update: de iPhone 6 is in 2019 geen goede koop meer

Reviewscore

6,5

Met de iPhone 6 zette Apple in 2014 een nieuwe standaard neer, die het bedrijf vervolgens tot en met 2017 zou gebruiken. De smartphone is nog steeds verkrijgbaar, maar in hoeverre is ‘ie nog de moeite waard? Tijd voor een nieuwe blik in deze review-update.

Lees verder na de advertentie.

Nieuw op iPhoned: reviewupdates

Omdat iPhones jaren meegaan en vaak ook jarenlang worden verkocht, hebben we iets nieuws bedacht op iPhoned. Iedere iPhone die Apple nog ondersteunt met iOS-updates testen we jaarlijks in deze rubriek.

Hier kijken we of een iPhone nog de moeite waard is om anno 2019 in huis te halen. We bespraken eerder de iPhone 5S en nu is de iPhone 6 aan de beurt. De komende weken nemen we alle iPhones die daarop volgen onder de loep.

Vertrouwd design

Als je in 2019 een iPhone 6 in je handen houdt, heb je niet direct het gevoel dat je een oud toestel vast hebt. Het toestel zette immers een design neer waar Apple jaren aan zou vasthouden.

Dat zorgt ervoor dat de iPhone 6 er vrijwel hetzelfde uitziet als de in 2017 verschenen iPhone 8, al is er de afgelopen jaren natuurlijk veel veranderd. De hardware is veel krachtiger geworden, de camera’s beter en we kunnen onze iPhones tegenwoordig draadloos opladen.

iphone 6 in 2018

Wel vertrouwd is het 4,7 inch-scherm (1334 bij 750 pixels), dat prima met één hand te bedienen is en er nog steeds prima uitziet. Typen is soms een beetje priegelig, maar daar raak je gauw aan gewend. De iPhone 6 laat zien dat een 4,7 inch-scherm anno 2019 nog steeds prima is, en door de steeds groter wordende iPhones is het bijna verfrissend om de compacte 6 weer te gebruiken.

Vlotte prestaties, maar hardware raakt verouderd

De iPhone 6 werd in 2014 uitgebracht met de Apple A8-chip, die het bedrijf overigens nog steeds gebruikt voor de HomePod. De A8-processor heeft de tand des tijds redelijk goed doorstaan, maar kan waarschijnlijk niet lang meer door. Hoewel de meeste applicaties vlot openen – al zie je soms wat haperingen – en de iPhone 6 voor basistaken prima geschikt is, loop je anno 2019 wel tegen wat beperkingen aan.

Zo draaien niet alle apps en games meer op het toestel, wat er bijvoorbeeld voor zorgt dat je Fortnite niet kunt spelen. Grafisch minder intensieve games, zoals Rayman Adventures en Super Mario Run, draaien daarentegen wel prima.

Het grootste probleem van de iPhone 6 is de beperkte hoeveelheid werkgeheugen (1GB), waardoor bijvoorbeeld multitasken niet meer heel vloeiend gaat. Tegelijk kunnen we ons voorstellen dat steeds meer ontwikkelaars de 6 niet meer krachtig genoeg vinden om te ondersteunen, en dat is wel een probleem dat alleen maar groter zal worden.

Flink verouderde camera

Ook de camera van de iPhone 6 heeft z’n beste tijd wel gehad. De telefoon heeft een 8 megapixel-camera en die kan in 2019 simpelweg niet meer mee. Foto’s ogen overdag bij genoeg daglicht nog wel aardig, maar bij mindere lichtomstandigheden wordt pijnlijk duidelijk dat de iPhone 6 al vier jaar oud is. Apple heeft de afgelopen jaren op cameragebied grote stappen gemaakt, maar dat heeft de iPhone 6 natuurlijk geen goed gedaan.

iOS 12 op de iPhone 6

Ondanks de hardwarebeperkingen is de iPhone 6 voor basistaken nog prima geschikt, en dat komt voor een groot gedeelte door iOS 12. Deze update richt zich specifiek op oudere apparaten en verbetert de prestaties. Dat pakt in de praktijk goed uit, want de iPhone 6 draait vloeiender dan we hadden verwacht. Apple heeft dus goed werk verricht.

Een belangrijke vraag is hoe lang de iPhone 6 nog wordt ondersteund. Aangezien de 5S dit jaar werd bijgewerkt naar iOS 12, lijkt het aannemelijk dat de 6 de iOS 13-update zal krijgen. De kans bestaat dat Apple de telefoon hierna laat vallen, en je dus zit opgescheept met een verouderd toestel dat niet meer wordt ondersteund. Houd dit dus in het achterhoofd als je overweegt de vier jaar oude iPhone 6 aan te schaffen.

Veel betere keuzes voor iets meer geld

Daar komt bij dat de iPhone 6 op dit moment niet heel gunstig geprijsd is. Niet omdat het toestel te duur is (je koopt ‘m nieuw voor zo’n 330 euro), maar omdat nieuwere iPhones niet veel meer kosten. Het prijsverschil met de 6S is enorm klein (één of twee tientjes) en voor ongeveer hetzelfde geld haal je ook een refurbished iPhone 7 in huis.

iPhone 6S

Betaal je iets meer en kies je voor de iPhone 6S, dan krijg je snellere hardware, een veel betere camera, 3D Touch en langere accuduur. De iPhone 7 is op zijn beurt weer op alle fronten een beter toestel, en eentje die nog jaren wordt ondersteund. Dat maakt de keuze voor de iPhone 6 lastig te rechtvaardigen, en eigenlijk kunnen we ons geen situatie voorstellen waarin je wél voor de 6 zou gaan.

Conclusie review iPhone 6 in 2019

De iPhone 6 is anno 2019 zeker geen slecht toestel. Sterker nog: voor de gemiddelde gebruiker is de 6 nog vlot genoeg en door iOS 12 heeft de telefoon een nieuw leven gekregen. Toch raden we je niet aan om de iPhone 6 nu in huis te halen. De hardware is verouderd, de camera niet zo best meer en het is maar afwachten hoe lang de smartphone nog wordt ondersteund.

Ons advies: geef één of twee tientjes uit voor de iPhone 6S, en je krijgt een toestel dat op alle vlakken beter is. Heb je iets meer te besteden, dan is de iPhone 7 een goede optie die bovendien nog jarenlang mee kan gaan.

Pluspunten iPhone 6

  • Prima prestaties voor basistaken
  • iOS 12 draait lekker vloeiend
  • Iconisch ontwerp ligt nog steeds lekker in de hand

Minpunten iPhone 6

  • Ondersteuning van apps begint af te nemen
  • Matige camera
  • Krijgt niet lang updates meer

iPhone 6 kopen

Heb je deze review-update gelezen en ben je toch van plan een iPhone 6 in huis te halen? Neem dan een kijkje in onze prijsvergelijker, waarin we de beste deals voor een losse iPhone 6, de iPhone 6 met abonnement of een refurbished iPhone 6 op een rijtje zetten.

Apple iPhone 6

Apple iPhone 6 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 199,-

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6
Apple iPhone 6

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu