‘Apple gaat iOS- en macOS-apps combineren vanaf 2021’

Florence Peeters
20 februari 2019, 13:08
2 min leestijd
‘Apple gaat iOS- en macOS-apps combineren vanaf 2021’

Aparte iOS- en macOS-apps zijn vanaf 2021 verleden tijd. Apple gaat apps voor de iPhone, iPad en Mac combineren, zodat ontwikkelaars een applicatie kunnen bouwen die op alle platformen werkt.

Lees verder na de advertentie.

Apple wil universele apps toestaan

Jarenlang wordt het idee al door gebruikers geopperd: waarom combineert Apple de besturingssystemen iOS- en macOS niet gewoon? Nu lijkt een doorbraak hierin dichterbij dan ooit. Volgens Bloomberg gaat Apple namelijk app-ontwikkelaars vanaf 2021 toestaan om applicaties te maken die zowel op iPhones, iPads als Macs werken.

Tijdens de Worldwide Developer Conference (WWDC) in juni vorig jaar, lichtte Apple al een tipje van de sluier op over het zogeheten ‘Project Marzipan’. Toen verscheen er levensgroot het woord ‘No’ op het scherm. Nee, iOS en macOS worden niet gecombineerd, maar ze komen wel dichter bij elkaar dan ooit.

iOS macOS combineren

Zo zijn er vorig jaar met macOS Mojave verschillende macOS-versies van standaard iOS-apps toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan de Mac-app voor Woning, Aandelen, Nieuws en Dictafoon. Nu lijkt Apple de volgende grote stap te zetten, en de twee besturingssystemen wel degelijk met elkaar te combineren.

Het bedrijf uit Cupertino zou het combineren in verschillende stappen geleidelijk willen doorvoeren. Uit het rapport blijkt dat ontwikkelaars later dit jaar allereerst iPad-apps voor de Mac geschikt kunnen maken. Hiervoor wordt tijdens WWDC 2019 een speciaal softwarepakket onthuld.

Apples ontwikkelaarsconferentie vind dit jaar waarschijnlijk tussen 3 en 7 juni plaats. Ook iOS 13 wordt hier voor het eerst gepresenteerd. Pas in 2020 wordt het vervolgens mogelijk om iPhone-apps geschikt te maken voor macOS.

Natuurlijk kost het nog aardig wat tijd voordat ontwikkelaars deze apps opnieuw ontwikkeld hebben. Apple zou daarom in 2021 officieel gecombineerde apps die op beide besturingssystemen hetzelfde werken, eindelijk kunnen presenteren.

Multitasken op een nieuwe manier

Het combineren van iOS en macOS-apps is goed nieuws voor iedereen die zowel een iPad of iPhone als een Mac gebruikt. Het maakt het namelijk nog gemakkelijker om te multitasken en te switchen tussen verschillende apparaten. Hoe handig is het dat je zo altijd verder kan waar je was gebleven met je game, tekstdocument of mailtje zonder afhankelijk te zijn van welk device je gebruikt.

Glassbox

Ook voor ontwikkelaars scheelt het enorm veel werk, omdat ze nu voor een iOS en macOS-app altijd twee verschillende apps moeten bouwen en dus ook twee keer zoveel softwarecode moeten schrijven.

Straks moeten de app-bouwers nog steeds twee verschillende apps indienen, maar hoeft de onderliggende code slechts eenmalig ontwikkeld te worden. Zo kunnen ze zich veel meer bezig houden met het design en de werking van de app, wat ook weer een voordeel is voor de gebruikers.

Ook interessant: Opinie: iOS en macOS worden niet gecombineerd, maar komen wel samen

Het laatste nieuws over Apple

Bron: The Verge
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu