Hoe iPhones straks ook onder water scherpe foto’s maken

De nieuwere iPhones mogen dan waterdicht zijn, onder water een scherpe foto schieten blijft lastig. Maar Apple lijkt onderwaterfotografie in toekomstige iPhones te willen verbeteren.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Apple onderzoekt betere iPhone onderwaterfotografie

Nog niet veel mensen zullen het aandurven: met je iPhone 7 of nieuwer even onder water gaan om een vakantiekiekje te maken. Uit een goedgekeurd patent van Apple blijkt dat de iPhone-fabrikant hier wel mee bezig is.

Het document beschrijft manieren waarop de camera ook onder water zo mooi mogelijke foto’s af moet leveren. De smartphone moet daarvoor over verschillende sensoren beschikken, die verrassend genoeg al voor een groot deel aanwezig zijn.

Onderwaterfotografie is een hele aparte tak van sport; lichtinval en helderheid zijn enorm bepalend en zorgen veelal voor een donkere, onscherpe foto. Met de iPhone 7 introduceerde Apple een nieuw certificaat: een voor waterdichtheid. Naast de 7 (Plus) hebben ook de iPhone 8 (Plus), iPhone X en iPhone XR een iP67-classificatie.

Dat wil zeggen dat deze toestellen tot 30 minuten lang een maximale diepte van één meter onder water kunnen overleven. De iPhone XS en XS Max hebben een IP68-classificatie, en kunnen een halfuur onder water tot maximaal twee meter diepte.

Hierdoor kun je al enkele jaren onderwaterfoto’s maken met je iPhone, alleen is de camera er simpelweg nog niet goed genoeg voor. Apple onderzoekt nu hoe het wel mooie foto’s van de onderwaterwereld kan afleveren. Zo beschrijft het patent hoe de camera herkent dat de iPhone kopje onder is, waarna een aantal sensoren worden geactiveerd.

Lees ook: Zo maakt de iPhone XS (Max) de beste foto’s ooit dankzij Smart HDR

Er wordt dan diepte-informatie, de afstand tot het object en hoeveel mist er is gemeten. Deze herkennen zo wat er moet veranderen aan de foto om deze zo mooi mogelijk te maken. Dit werkt ongeveer hetzelfde als nu al gebeurt met Smart HDR op de iPhone XS en XR.

Huidige iPhones en iPhone 2019 bezitten al groot deel technologie

Enkele van de benodigde sensoren zitten al in de iPhones met een dubbele camera. Als de geruchten kloppen dat de iPhone 2019 een driedubbele camera krijgt, komt deze nog dichterbij. Bovendien zou het proces wat de foto verbetert – zoals Smart HDR – middels een software-update toegevoegd kunnen worden aan ondersteunende toestellen.

Hoewel patenten vaak slechts bij een idee voor de toekomst blijven, is de technologie voor betere onderwaterfotografie dus al grotendeels aanwezig. Het is afwachten of we dit daadwerkelijk terug gaan zien in toekomstige iPhones.

Overigens raadt Apple het momenteel af om je iPhone met opzet onder water te dompelen, om vochtschade te voorkomen. Om met een gerust hart een foto onder water te maken, is het dan ook beter om een waterdichte hoes om je iPhone te doen. Helaas helpt ook dit niet mee in de fotokwaliteit, en is de beschreven technologie dus meer dan welkom. Onverhoopt toch waterschade? Check onze tips en tricks voor een iPhone met waterschade.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.