iPhones met waterschade: 4 tips om het apparaat te redden

Florence Peeters
7 januari 2020, 13:14
3 min leestijd
iPhones met waterschade: 4 tips om het apparaat te redden

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je bent echt niet de eerste die een iPhone in de wc of het zwembad laat vallen of er koffie overheen stoot. Gelukkig betekent dit niet meteen het einde van je toestel. Dit kun je bij iPhone waterschade het beste doen.

Lees verder na de advertentie.

iPhone waterschade

Waterschade is één van de meest gevreesde ongelukken bij een iPhone. Water en elektronica zijn nog steeds vaak een slechte combinatie. Zeker bij oudere iPhones, die niet waterdicht zijn. Het is belangrijk om je iPhone bij iedere vorm van waterschade direct uit te schakelen. Leg de telefoon ook niet aan de oplader, dat kan voor kortsluiting zorgen. Doe dit altijd voordat je aan onderstaande tips begint.

Vervelend is dat je nooit precies weet hoe erg de schade is bij iPhone waterschade. Het kan dat de vloeistof niet binnen is gekomen en dat er niets aan de hand lijkt. Ook kan het zijn dat alles goed lijkt, maar dat er langzaam corrosie op de onderdelen binnenin je iPhone ontstaat. Daardoor kan de iPhone na verloop van tijd alsnog stuk gaan. Toch zijn er een paar dingen die je direct zelf kunt proberen bij iPhone waterschade.

1. Zo test je op iPhone waterschade

Alle iPhones zijn uitgerust met water- en vochtindicatoren. Deze onderdelen kleuren helemaal rood als ze in contact met water zijn gekomen. Je vindt ze bij de simkaart-opening, vanaf de iPhone 5 haal je hiervoor de simkaart uit het toestel en kijk je vervolgens in het simkaartslot aan de zijkant van het apparaat. Afhankelijk van het model zie je hier of er een rode kleur verschijnt die vloeistofschade aantoont. Met een verlicht vergrootglas kun je de indicator beter zien. Zie ook de website van Apple om de exacte locatie van deze indicator van alle iPhones te zien.

iphone waterschade

2. Verwijder alle accessoires

Geef je iPhone eerst de kans om te drogen door alle accessoires te verwijderen. Dit kan verdere waterschade voorkomen als je iPhone ‘slechts’ een flinke regenbui of een omgestoten glas drinken heeft moeten doorstaan. Haal het hoesje en een eventuele screenprotector en andere accessoires eraf. Droog je smartphone goed af en leg deze niet in de volle zon of op de verwarming. Dit kan zorgen voor condensvorming en dat maakt het probleem alleen maar erger.

3. Leg je iPhone niet in een bak rijst

Heb je je iPhone in het water laten vallen, leg deze dan niet in een bak met rijst. De rijst neemt het oppervlakkige vocht wel op, maar kan geen water uit het toestel trekken. Hierdoor krijgt het vocht in je iPhone de kans om te gaan corroderen en zo het moederbord aan te tasten. Zorg er in plaats daarvoor dat de iPhone zo snel mogelijk onderzocht wordt door professionals.

iPhone 7S

4. Laat Apple ernaar kijken

Heb je vloeistofschade, dan wordt dat helaas niet gedekt door Apples beperkte garantie van een jaar of een AppleCare Protection Plan. Met AppleCare+ kun je de schade wel laten repareren zonder daar al te veel geld aan kwijt te zijn. Zonder AppleCare+ wordt het een ander verhaal. Je kunt dan naar een ander bedrijf om de iPhone te laten repareren (ga altijd naar professionals).

Werkt dit allemaal niet en is je iPhone helaas niet meer te repareren? Dan kun je het toestel inruilen bij Apple om korting te krijgen op je volgende aankoop. Ga je voor een refurbished iPhone? Check dan ook altijd goed of deze geen waterschade heeft opgelopen. Hoe je dat doet lees je in onderstaande tip. Kies je liever voor een fonkelnieuwe iPhone? Dan kun je in onze prijsvergelijker de beste losse iPhone deals of iPhone met abonnement aanbiedingen vinden.

Lees ook: Zo controleer je of je refurbished iPhone geen ex-waterschade model is

Categorie: Reparatie
Spotlight: Thema Vakantiegids

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's