iOS 10: tien verwachtingen voor nieuwe functies en apps

13 juni 2016, 17:15
5 min leestijd
iOS 10: tien verwachtingen voor nieuwe functies en apps

WWDC 2016 begint over een paar uur, en daarmee komt de onthulling van iOS 10 steeds dichterbij. Welke iOS 10 functies kun je verwachten? We zetten ze hier onder elkaar.

Lees verder na de advertentie.

iOS 10 functies, tien verwachtingen op een rij

Apple trapt WWDC 2016 vanavond om 19:00 traditiegetrouw af met een WWDC keynote. Tijdens deze presentatie onthult het bedrijf doorgaans nieuwe versies van iOS 10 en OS X, maar houdt ook altijd nog wat extra’s achter de hand. Dit jaar zou dat de nieuwe MacBook Pro kunnen zijn. In het onderstaande artikelen kun je alles over onze algemene WWDC 2016 voorspellingen lezen.

Lees ook: Vooruitblik WWDC 2016: 7 aankondigingen die we verwachten

Siri Moneypenny

1. Siri 2.0

Slimme spraakassistenten hebben de afgelopen maanden flinke stappen gemaakt, waardoor het hoog tijd is dat Siri ook een upgrade krijgt. Apple voelt de hete adem van Google en Viv ongetwijfeld, waardoor we verwachten dat Siri dit jaar centraal zal staan tijdens WWDC en als een van de kern iOS 10 functies. Door Siri open te stellen voor ontwikkelaars, kunnen alle apps op je iPhone ineens via Siri aangestuurd worden. WWDC 2016 en iOS 10 zijn het moment voor Apple om te laten zien hoe slim Siri kan zijn.

Lees ook: 4 verbeteringen voor Siri die Apple dit jaar wil doorvoeren

iOS 10 dark mode

2. Dark Mode

iOS 10 zou een Dark Mode introduceren, in de stijl van de WWDC 2016 posters en de WWDC-app voor iOS. Hierdoor verander je de witte menu’s van iOS in het zwart en donkergrijs, en krijgen de letters opvallende kleuren die door de donkere achtergrond goed opvallen. Dit moet je scherm fijner maken om naar te kijken als het avond is, zeker als je het combineert met de Night Shift-functie die iOS 9.3 introduceerde. Bovendien is het een functie die iOS in een oogopslag van een totaal nieuw uiterlijk voorziet.

3. HomeKit

HomeKit krijgt van Apple nog steeds opvallend weinig aandacht, maar daar kan met iOS 10 verandering in komen. Door een centrale HomeKit-app te lanceren krijgen alle ondersteunende apparaten een vaste plek op je iPhone, al hopen we wel dat Apple meteen wat meer huisapparaten onthult die HomeKit daadwerkelijk ondersteunen, en ook gemakkelijk verkrijgbaar zijn in Nederland.

Apple Music verlengen

4. Apple Music 2.0

Het gaat goed met Apple Music, maar de muziekdienst kan nog een heel stuk beter worden. Gelukkig lijkt dit ook te gaan gebeuren, met een grootschalige update voor de app die er vanaf iOS 10 heel anders uit komt te zien. Zo kun je bij veel nummers direct de songteksten opvragen, worden albumhoezen beter in beeld gebracht en krijgt de app een zwart-wit thema, zodat de dienst rustiger oogt en albums meer in het oog springen.

Lees ook: iOS 10 functies die we van Apple Music kunnen verwachten

5. Standaard-apps verwijderen/verbergen

Geef maar toe, ook jij hebt op je iPhone een mapje staan waar alle overbodige standaard-apps van Apple in te vinden zijn. Je gebruikt ze nooit en de enige reden dat ze op je iPhone staan, is omdat je ze niet kunt verwijderen. Apple zou serieus overwegen om deze stock-apps verwijderbaar te maken, of de gebruiker in ieder geval de mogelijkheid willen geven om ze te verbergen. Goed nieuws dus voor mensen die hun homescreen graag zo leeg mogelijk houden.

6. Aanpasbaar bedieningspaneel

Het Bedieningspaneel is een handige manier om snel je wifi, bluetooth en volume op je iPhone of iPad te regelen, maar op de toevoeging van Night Shift na staat de ontwikkeling ervan al een lange tijd stil. Met iOS 10 kan Apple bijvoorbeeld 3D Touch-opties toevoegen, zodat je door stevig op het scherm te drukken uitgebreide wifi-opties kunt selecteren, of direct naar de instellingen kunt springen. Een andere optie is natuurlijk om gebruikers zelf te laten kiezen welke apps ze in het Bedieningspaneel plaatsen, al denken wij dat Apple dat nog steeds liever zelf bepaalt.

apple news paywall

7. Uitrol van Nieuws-app in Europa

Sinds iOS 9 kunnen iOS-gebruikers in Amerika, Australië en het Verenigd Koninkrijk hun dagelijkse portie actualiteiten tot zich nemen met de Nieuws-app. Deze is tot nu toe nog niet in Europa beschikbaar, terwijl Apple deze plannen nog wel steeds zou hebben. Apple zou betaalde artikelen en abonnementen toe willen voegen aan Nieuws, wat natuurlijk een ideaal moment zou zijn om het aantal gebruikers flink op te voeren door de app in Europa te lanceren.

8. Verbeteringen voor Foto’s

Een van de eerste geruchten over iOS 10 functies die opdook ging over de Foto’s-app. Hier zouden grote verbeteringen voor OS X voor worden voorbereid, die we ook in iOS tegen gaan komen. Denk hierbij onder meer aan uitgebreidere opties om je foto’s te bewerken.

9. iCloud Voicemail

Niet beschikbaar zijn voor een telefoontje is vervelend, maar vervolgens een voicemail-bericht terugluisteren is misschien nog wel irritanter. Gelukkig maar dat Apple een oplossing heeft in de vorm van iCloud Voicemail: Siri neemt de telefoon op als jij niet in staat bent en laat vervolgens in tekstvorm zien wat er gezegd is en wie er gebeld heeft. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens een vergadering wel snel een tekstberichtje terugsturen, terwijl een telefoongesprek dan altijd nog later kan.

app store recordverkoop

10. Betere iCloud-beveiliging

Toen Apple eerder dit jaar in een strijd met de FBI verwikkeld was, verscheen het bericht dat er achter de schermen hard gewerkt zou worden om de beveiliging van iPhones en iCloud verder op te krikken. Tim Cook heeft de FBI-strijd al aangehaald tijdens een vorige keynote, dus is een krachtigere beveiliging van iOS 10 een mooie manier om te bewijzen dat Apple ook het daad bij het woord voegt.

Bonus: Vernieuwde App Store

Toen Phil Schiller een tijdje terug het nieuwe hoofd van de iOS App Store werd, beloofde hij dat er hard gewerkt zou worden om de kwaliteit van de appwinkel te verbeteren. Vorige week kregen we het resultaat hiervan te zien, nog voordat WWDC 2016 begonnen was. De App Store wordt grondig vernieuwd, waardoor er onder meer gesponsorde zoekresultaten worden toegevoegd, en app-ontwikkelaars meer geld overhouden aan abonnementen. Daarnaast gaat Apple zich inzetten om het reviewen van apps korter te laten duren, zodat ontwikkelaars sneller in de App Store kunne verwachten als ze hem ingediend hebben.

Wat hoop jij te zien in iOS 10? Laat het ons weten in de comments!

Lees het laatste nieuws over iOS 10

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu