Vooruitblik WWDC 2016: 7 aankondigingen die we verwachten

Lars Paijmans
13 juni 2016, 17:00
5 min leestijd
Vooruitblik WWDC 2016: 7 aankondigingen die we verwachten

Vanavond begint de jaarlijkse WWDC-keynote van Apple. Daar laat het bedrijf zien wat we het komende jaar vooral op softwaregebied kunnen verwachten. iPhoned zet in deze WWDC 2016 vooruitblik alle verwachte aankondigingen op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

WWDC 2016 vooruitblik

Apple zal zich tijdens WWDC traditiegetrouw richten op software, omdat het op de eerste plaats een conferentie is die zich op ontwikkelaars richt. Daarom kun je er vrijwel zeker van zijn dat van alle belangrijke softwaresystemen nieuwe versies gedemonstreerd gaan worden. Tijdens de keynote heeft Apple echter wel vaker verrassingen in petto, zoals vorig jaar toen Apple Music als uitsmijter onthuld werd. Onderaan deze WWDC 2016 vooruitblik staat wat ons betreft de meest voor de hand liggende uitsmijter voor dit jaar: de slimme Siri-speaker voor in huis.

iOS 10 Dark Mode

1. iOS 10

WWDC is op de eerste plaats een conferentie voor ontwikkelaars, dus kun je er zeker van zijn dat we nieuwe versies van Apples besturingssystemen te zien krijgen. iOS 10 is degene waar de meeste mensen naar uitkijken, omdat dit de nodige verbeteringen en nieuwe functies voor de iPhone en iPad met zich meebrengt.

Dit jaar verwachten we onder meer grote verbeteringen voor Siri, een eigen app voor HomeKit en een nieuw jasje voor Apple Music. Nu Apple de officiële WWDC-app een donker thema heeft gegeven, sluiten we niet uit dat iOS 10 ook een soortgelijk thema heeft waarbij de kleur zwart centraal staat. Je leest alles over onze iOS 10 voorspellingen in het onderstaande artikel.

Lees ook: iOS 10: tien verwachtingen voor nieuwe functies en apps

Siri Mac screenshots

2. OS X 10.12 (macOS)

Het besturingssysteem voor de Mac kan op grote vernieuwingen rekenen in de vorm van OS X 10.12. Apple zou overwegen om de naam OS X te vervangen met macOS, zodat het beter aansluit bij watchOS en tvOS. De grote trekpleister van OS X 10.12 lijkt de komst van Siri te worden. Het afgelopen weekend verwees Siri nog specifiek naar de Finder van OS X, dus de kans dat Siri voor de Mac wordt aangekondigd schatten we hoog in.

Dit zou de eerste keer zijn dat de spraakassistent de overstap maakt naar de Mac, zodat je voortaan ook vanaf je MacBook met Siri kunt communiceren. Daarnaast verwachten we de komst van Night Shift, een sterk verbeterde Foto’s-app en nog veel meer. In ons onderstaande artikel lees je al onze OS X 10.12 verwachtingen.

Lees ook: OS X 10.12: 7 verwachtingen nieuwe apps en functies op de Mac

3. watchOS 3

Ook het besturingssysteem van de Apple Watch zal er in versie 3 op vooruit gaan, al is er hier nog erg weinig over bekend. Wel verwachten we dat watchOS 3 de Apple Watch nog meer onafhankelijk zal maken van de iPhone. Sinds kort zijn alle Apple Watch-apps verplicht native, wat betekent dat ze lokaal op het horloge geïnstalleerd moeten worden. Een mooie aanwijzing dat de Apple Watch straks meer kan zonder hulp van een gekoppelde iPhone.

Ook zal de Apple Watch ongetwijfeld zijn voordeel doen met alle verbeteringen die onderweg zijn naar Siri. Op een Apple Watch 2 moeten we waarschijnlijk nog wat langer wachten, maar nieuwe horlogebandjes en andere accessoires sluiten we niet uit.

apple tv 4 tvos

4. tvOS 10

Net zoals bij watchOS 3 is er nog niet erg veel bekend over tvOS 10 voor de vierde generatie Apple TV, wat waarschijnlijk betekent dat deze versie van het besturingssysteem vooral gericht is op het verbeteren van bestaande functies. Tel hierbij op dat tvOS nog helemaal niet zo lang bestaat, wat het onwaarschijnlijk maakt dat we grote uiterlijke veranderingen te zien krijgen.

5. Een nieuwe MacBook Pro

Hoewel geruchtenexpert Mark Gurman onlangs nog liet weten dat Apple geen nieuwe producten zal onthullen tijdens WWDC, hopen we stiekem toch op een glimp van de nieuwe MacBook Pro. Hier is de afgelopen weken het nodige over uitgelekt, zodat we nu bijvoorbeeld weten dat de MacBook een nieuw design krijgt met een OLED-balk boven het toetsenbord. Ook zou je de MacBook Pro met je vingerafdruk kunnen ontgrendelen, en voegt Apple usb-c toe aan de populaire MacBook Pro-lijn.

Thunderbolt display 2016

6. 5K Thunderbolt Display

Apple heeft het Thunderbolt Display al jaren niet vernieuwd, en geruchten over een mogelijke aankondiging tijdens WWDC 2016 gaan momenteel alle kanten op. Enerzijds zijn de voorraden van fysieke Apple Stores wat Thunderbolt-schermen betreft opvallend laag, anderzijds verscheen op 2 juni het gerucht dat Apple een Thunderbolt-beeldscherm met een 5K-resolutie zou ontwikkelen. Deze heeft een eigen grafische kaart, zodat ook laptops die minder krachtig zijn deze hoge resolutie benutten.

7. Siri Speaker

Normaal gesproken heeft Apple aan het einde van de keynote altijd een uitsmijter in de vorm van een verrassing. Met de grote nadruk die het bedrijf op spraakassistent Siri lijkt te leggen, zou het zomaar kunnen dat Apple aanstaande maandag een slimme speaker onthult waarmee Siri een permanent plekje in de huiskamer krijgt.

Deze zou dan rechtstreeks gaan concurreren met de Google Home en Amazon Echo, die je kunt gebruiken om vragen te stellen en afspraken in te plannen. De geruchten over deze Siri-speaker zijn nog beperkt, wat kan betekenen dat Apple dit product nog even bewaart voor verderop in het jaar.

wwdc 2016 vooruitblik

WWDC 2016 vooruitblik: overige verwachtingen

Naast bovenstaande zeven verwachtingen, zijn er in aanloop naar de keynote van vanavond nog wat andere geruchten verschenen:

  1. Apple zou Apple Pay naar meer landen willen brengen, waaronder Europese landen. Welke landen dit zijn en of Apple hier inderdaad vanavond aandacht aan besteedt is echter onduidelijk.
  2. Apple Pay zou uitgebreid worden naar het web, zodat je ook online betalingen met Apples betaaldienst uit kunt voeren. PayPal zou er hierdoor een geduchte concurrent bij krijgen.
  3. iTunes gaat op de schop en ook Apple Music zou grondig vernieuwd worden. Dit zou een pijler zijn van iOS 10 en OS X (macOS), maar omdat het om grote veranderingen gaat zou Apple hier wel eens veel tijd aan kunnen besteden.
  4. Om het aantal gebruikers uit te breiden van iMessage, zou Apple de berichtendienst naar Android brengen.
wwdc 2016 nederland

WWDC 2016 start vanavond stipt om 19:00. Op dat tijdstip zit de redactie van iPhoned klaar om jou van het laatste nieuws te voorzien. Natuurlijk kun je de keynote ook zelf bekijken, bijvoorbeeld via de officiële WWDC-app van Apple. Zo zie jij als eerste of deze WWDC 2016 vooruitblik ook daadwerkelijk klopt, want hoewel de aanwijzingen voor de meeste geruchten erg duidelijk zijn, is iets pas officieel als Apple het onthult op het podium.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu