Runners deal! De iPhone 15 nu met korting oplopend tot €486!

4 verbeteringen voor Siri die Apple dit jaar wil doorvoeren

Lars Paijmans
25 mei 2016, 14:02
3 min leestijd
4 verbeteringen voor Siri die Apple dit jaar wil doorvoeren

Het begint er steeds meer op te lijken dat 2016 het jaar van Siri wordt. Apple heeft grootse plannen met de spraakasisstent, wat de nodige Siri verbeteringen met zich meebrengt.

Lees verder na de advertentie.

1. Siri op de Mac

Veel is er nog niet bekend over OS X 10.12, maar dat Siri er een centrale rol in gaat spelen lijkt zo goed als zeker. Voor het eerst wordt Siri op de Mac beschikbaar, zodat je ook terwijl met je MacBook of iMac spraakopdrachten kunt gebruiken. Op gelekte foto’s is te zien dat Siri een plekje in het Dock en de menubalk krijgt, zodat je er snel naartoe kunt.

Siri voor Mac

Je zou Siri op de Mac bijvoorbeeld kunnen gebruiken om iets op te zoeken, snel de gegevens van een contactpersoon op te vragen, of om dezelfde vragen te stellen die je tot nu toe alleen op je iPhone stelde. Ook het beschikbaar maken van Siri voor ontwikkelaars speelt mogelijk een grote rol bij het succes van Siri op de Mac.

2. Open source Siri voor app-ontwikkelaars

Apple zou van plan zijn om Siri open te stellen voor ontwikkelaars, wat zonder twijfel één van de grootste verbeteringen tot nu toe is. Door app-ontwikkelaars een Siri-sdk te geven, kan de spraakassistent voortaan ook reageren op vragen over specifieke apps.

siri ios 9

Tot nu toe zijn de mogelijkheden van Siri nog erg beperkt, wat vooral te maken heeft met de geslotenheid van het platform. Een open source Siri brengt hier verandering in, en zorgt er in theorie voor dat je bijvoorbeeld snel een afspeellijst kunt openen in Spotify of een taxi met Uber kunt bestellen. Hiervoor hoef je dan niet je iPhone aan te raken.

Dat Apple Siri juist nu openstelt voor ontwikkelaars is overigens geen toeval. Concurrenten als Google en Viv hebben de afgelopen weken indrukwekkende aankondigingen gedaan op het gebied van kunstmatige intelligentie en spraakassistenten. Als Apple dit jaar Siri nog steeds gesloten zou houden, begint het bedrijf serieus achter te lopen op de rest.

Lees ook: 5 apps die erop vooruit gaan als Siri open source wordt

3. Slimme Siri-speaker voor in de huiskamer

Het meest recente gerucht over Siri is dat Apple de spraakassistent een prominente plek in je huiskamer wil geven. Door Siri los te koppelen van je iPhone of Mac, staat hij in de vorm van een speaker altijd paraat in je huis. Mocht Apple deze Siri-speaker inderdaad ontwikkelen, dan gaat het direct concurreren met de Amazon Echo en onlangs aangekondigde Google Home.

siri speaker

Met een Siri-speaker kun je met je stem snel een vraag stellen, muziek luisteren of je HomeKit-apparaten bedienen. Als HomeKit-hub kan deze speaker een belangrijke rol gaan spelen, zodat je bijvoorbeeld met je stem de verwarming of lampen aan kunt passen.

4. Siri wil voicemails gemakkelijker maken

Een gerucht uit 2015 doet vermoeden dat Apple met Siri voor iOS 10 nog een troef achter de hand heeft. Met iCloud Voicemail zou Apple gesproken voicemails om willen zetten naar tekst. Als iemand je belt en je niet in staat bent om op te nemen, wordt de persoon doorverbonden met Siri. De assistent zet vervolgens de boodschap om in tekst, zodat je het direct kunt lezen. Het openen van je voicemail om berichten te luisteren behoort hierdoor tot de verleden tijd.

siri vragen

Siri verbeteringen op WWDC onthuld?

Dat Siri ook op de WWDC 2016 een hoofdrol zal spelen, merkten we al toen Apple de datum van WWDC onthulde via Siri. Reken er dus maar op dat we tijdens deze conferentie voor ontwikkelaars meer te weten komen over de toekomst van Apples spraakassistent.

Verder lezen: Opinie: Apple loopt achter met kunstmatige intelligentie

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu