Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Is refurbished betrouwbaar? 4 zaken waar je op moet letten

Florence Peeters
16 februari 2020, 15:01
3 min leestijd
Is refurbished betrouwbaar? 4 zaken waar je op moet letten

Refurbished is lang niet bij iedereen bekend en heeft ook niet het allerbeste imago wat betrouwbaarheid betreft. Hoe weet je of een refurbished toestel betrouwbaar is? Dat is gelukkig makkelijk te controleren.

Refurbished betrouwbaar? Zo weet je het

Rondom refurbished iPhones en andere gereviseerde apparaten hangt nog altijd veel wantrouwen. Consumenten zijn met name sceptisch over de kwaliteit van refurbished smartphones, zo bleek uit onze eigen Refurbished Barometer 2018 en Barometer 2020. Onder meer uiteenlopende garantievoorwaarden zijn een reden voor mensen om te twijfelen aan de betrouwbaarheid.

Naast deze garantievoorwaarden gelijk trekken, zou ook een keurmerk dat kwaliteit waarborgt een oplossing voor meer vertrouwen zijn volgens het onderzoek. Inmiddels is het Keurmerk Refurbished actief, waar verschillende partijen lid van zijn. Maar er zijn meer manieren dan zo’n keurmerk om te controleren of de aanbieder van refurbished toestellen betrouwbaar is. Dit zijn vier zaken waar je op moet letten.

iPhone 8

1. Kijk of de aanbieder het Keurmerk Refurbished heeft

Allereerst is het Keurmerk Refurbished een goede manier om zeker te weten dat een shop betrouwbaar is en kwalitatief goede apparaten verkoopt. Om tot het keurmerk toe te treden, moeten aanbieders voldoen aan een lange lijst strenge criteria, om te waarborgen dat zowel het bedrijf als de producten die het verkoopt betrouwbaar en goed zijn.

Wil je een refurbished iPhone kopen, dan kun je terecht in onze vergelijker. Hier herken je een aangesloten bedrijf duidelijk aan het logo van het keurmerk dat erbij staat. Ook kun je filteren op het keurmerk, zodat je enkel losse refurbished iPhones ziet die afkomstig zijn van één van de aangesloten aanbieders.

2. Check de garantievoorwaarden van de aanbieder

De garantievoorwaarden van een refurbished apparaat verschilt heel erg per aanbieder. Het is aan te raden om een toestel met minstens 24 maanden garantie aan te schaffen. Kijk daarom goed welke garantievoorwaarden de shop die jij bezoekt hanteert. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk om te checken welke onderdelen daar onder vallen. Zo heeft een accu regelmatig een kortere garantie dan andere onderdelen.

3. Controleer de shopwaardering

Een goede graadmeter bij een onbekende (web)shop is de mening van andere klanten. Is deze shopwaardering hoog of juist erg laag, dan zegt dat doorgaans al veel over de service en kwaliteit van die winkel. Zoek daarom naar ervaringen van anderen op het internet. In onze vergelijker kun je ook op shopwaardering filteren, omdat we alle shops op basis van klantervaringen een cijfer tussen de 1 en 10 geven.

4. Check de website

Tot slot is het goed om ook de website van een refurbished aanbieder nog even goed te checken op betrouwbaarheid. Kijk bijvoorbeeld welke betaalmogelijkheden ze bieden. Kun je op diverse manieren betalen, bijvoorbeeld ook met creditcard? Dan zit je waarschijnlijk goed. Als je enkel via overschrijving of iDEAL kan betalen, dan is dat juist verdacht, want op deze manieren krijg je bij oplichting je geld niet (zomaar) terug.

Check verder of de adresgegevens kloppen door ze op te zoeken, of de prijzen realistisch zijn, de producten op voorraad zijn en hoe het zit met het recht op retour. Koop je bijvoorbeeld juist bij een fysieke winkel, vraag dan goed na hoe het zit met retourneren. Een fysieke winkel is dit namelijk juridisch niet verplicht als het product goed werkt. Een online winkel moet je altijd de mogelijkheid tot retourneren bieden, maar check dan wel wat de termijn is.

Een laatste onderdeel om naar te kijken, is de klantenservice. Biedt de shop een telefonische klantenservice? Vaak als een partij telefonisch bereikbaar is, wordt je bij problemen accurater geholpen. Zoek daarom op de website ook naar welke mogelijkheden je hebt om contact op te nemen bij vragen of problemen. Wil je zeker weten dat het bedrijf daadwerkelijk telefonisch bereikbaar is, bel dan eens.

Meer weten over refurbished producten kopen

Wil je meer weten over een specifiek refurbished Apple-apparaat? Dan kun je altijd terecht in onze koopgidsen. Lees bijvoorbeeld alles wat je moet weten over een refurbished Apple Watch, refurbished MacBook of vind meer informatie in onze refurbished iPad koopgids.

→ Vergelijk alle refurbished iPhones

Bron afbeelding: amz
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu