Refurbished iPhones testen en controleren: zo doe je dat in 4 stappen
Michel van 't Klaphek

iPhoned laat zien hoe je gemakkelijk en snel je refurbished of tweedehands iPhone controleert en test. Van mogelijk stof onder de cameralens, dode pixels in het beeldscherm tot versleten processors: zo voorkom dat je een refurbished kat in de zak koopt.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Refurbished iPhone controleren: 4 stappen

Als je een tweedehands iPhone of refurbished iPhone gekocht hebt, is het slim om een aantal zaken te testen voordat je hem in gebruik neemt. Wij geven vier praktische stappen om de kwaliteit van het toestel te controleren, zodat je na afloop zeker weet dat jouw refurbished (of tweedehands) toestel van goede kwaliteit is en geen verborgen gebreken heeft. De volgende zaken zijn gemakkelijk te controleren, en besparen je (mogelijk) een hoop ellende:

 1. De buitenkant→ check de staat en conditie
 2. Camera → controleren op stof
 3. Scherm→ controleren op dode pixels
 4. De binnenkant → test de technische werking

Refurbished iPhone controleren

Stap 1. De buitenkant: check de conditie en zoek naar krasjes

Een logische eerste stap is het controleren van de buitenkant. Bekijk bijvoorbeeld of de staat van de behuizing overeenkomt met de beloofde gradatie. Aanbieders van refurbished iPhones hanteren immers verschillende refurbished condities, waardoor verwachting en realiteit wellicht niet overeenkomen.

Kijk of de behuizing gebruikerssporen bevat, en controleer het scherm op krasjes. Dit doe je door er een (stofvezel)doekje overheen te halen, en het toestel onder een lamp te houden. Op deze manier zie je oneffenheden direct. Enkele oppervlakkige krasjes kunnen geen kwaad.

Voor dieperliggende krassen moet je wel oppassen: door de speling kan namelijk stof in je toestel komen. Controleer ook of de oplaadpoort vrij is van stof en ander vuil. Houd het toestel wederom onder een lamp, en kijk of je niks ziet zitten.

Refurbished iPhone controleren
Foto: Voorbeeld van een foto gemaakt met een iPhone waar een stofdeel onder de cameralens zit

Stap 2. Camera: controleer op stof

Ook is het aan te raden om de camera’s te controleren op stof. Dit doe je door de buitenkant van de lens te inspecteren, en door een testfoto te maken. Bij het maken van deze testfoto’s is het het makkelijkst om hier een egaal gekleurd oppervlak te gebruiken, zoals een witte of zwarte muur, of een vel papier. Mochten er stofdeeltjes in de camera zitten dan zie je dit direct, zoals bovenstaande foto laat zien.

De foto oogt in dit geval onscherp en dof. Ook is het verstandig om te controleren of de camera niet scheef zit. Bij iPhone 6-toestellen kwam het bijvoorbeeld voor dat selfiecamera’s na verloop van tijd verschoven. Maak naast een foto met de achterste camera dus ook altijd een kiekje met de frontcamera.

Stap 3. Scherm: geen dode pixels?

Dode pixels in iPhone-schermen komen gelukkig steeds minder voor, maar controleren kan geen kwaad. De makkelijkste manier om dit te doen is door naar de Apple Served Up-website te gaan, en de test te doen. Er worden hierbij enkele kleuren getoond, waardoor zogenoemde dode pixels als stipjes verschijnen.

Verder is het handig om het scherm te controleren op afwijkingen. De eenvoudigste methode om dit te doen is via een compleet witte afbeelding en deze als achtergrond in te stellen. Eventueel schermafwijkingen merk je zo direct op.

Stap 4. De binnenkant: gebruik een diagnostische app

Refurbished iPhones zijn er in alle soorten en maten. Zo kan het zijn dat je een toestel ontvangt welke feitelijk nooit gebruikt is. Je kunt ook een telefoon met een beduidend intensiever leven achter de rug krijgen. Net zoals bijvoorbeeld auto-onderdelen, slijten ook telefoononderdelen na verloop van tijd.

TestM

De makkelijkste manier om de technische werking van je refurbished iPhone te controleren, is door een diagnostische app te gebruiken. Deze apps voeren enkele standaardtesten uit, waarbij onder meer de rekenkracht van je processor op de proef wordt gesteld. Een processor is vergelijkbaar met de motor van een auto, en bepaalt voor een groot gedeelte de snelheid van een smartphone.

Wij raden hiervoor de app TestM aan. Deze mooi vormgegeven en gratis app maakt er bijna een spelletje van om de kwaliteit van je iPhone te controleren. Aan de hand van een test die zo’n vier minuten in beslag neemt test je alle vitale functies van het toestel. Zo controleer je 3D Touch door stevig het scherm in te drukken, veeg je over het scherm om de werking van het touchscreen te controleren en meer. Op basis van de test geeft TestM een beoordeling over de kwaliteit van je iPhone.

> Download TestM in de App Store (gratis)

TestM - Check phone & Report

Veesto ltd

7,8 (13 reviews)
Gratis via App Store

Heb je twijfels over de kwaliteit van je refurbished iPhone, dan raden we ook aan om te controleren op refurbished waterschade. Het loont de moeite om de volledige test te doorlopen, al is het bij een refurbished iPhone vooral belangrijk om kritisch te kijken naar de accuduur. Deze ontbreekt in TestM, dus daarvoor raden we de Battery Life-app aan. Deze gratis app controleert de status van je accu en laat vervolgens zien hoe gezond deze nog is. De app werkt als volgt.

iPhone accureparatie

iPhone accuslijtage testen met Battery Life

 1. Download de Battery Life-app in de App Store (link);
 2. Open de app, het slijtage-niveau wordt direct berekend;
 3. Kijk na afloop naar het percentage van slijtage en de kleur van je scherm: groen is goed, oranje is middelmatig en rood staat voor hoge slijtage;
 4. Tik op het menu en ‘Ruwe gegevens’ om de capaciteit van je accu te bekijken.

iPhone tweedehands

Het resultaat: tevreden of niet?

Na het doorlopen van bovenstaande tips heb je als het goed is een goed beeld van de kwaliteit van je refurbished of tweedehands iPhone. Werkt alles naar behoren, dan kun je het toestel met een gerust hart gaan gebruiken. Ben je echter niet helemaal tevreden, dan heb je een aantal opties:

Bij een tweedehands exemplaar:

 • Je ziet af van de koop – of onderhandelt opnieuw over de prijs – in geval je een tweedehands iPhone controleert

Bij een refurbished exemplaar:

 1. Je maakt aanspraak op het recht van retour. Je stuurt de refurbished iPhone terug naar de verkopende partij. Als consument heb je recht op ontbinding van de koopovereenkomst binnen 14 dagen na ontvangst van de goederen;
 2. Je maakt aanspraak op de garantie – de garantievoorwaarden en duur verschilt per aanbieder, zorg dat je goed ingelezen bent waarop de garantie precies betrekking heeft.

Wanneer je er niet uitkomt met de verkopende partij en deze aangesloten is bij een (webwinkel)keurmerk, onderzoek dan welke mogelijkheden je hebt om hen voor jou te laten bemiddelen. In veel gevallen kan je op deze manier toch nog tot een passende oplossing komen. Ook is er sinds kort een Keurmerk Refurbished in de markt gekomen die consumenten meer vertrouwen en zekerheid geven bij het aanschaffen van refurbished producten. Hierover lees je meer in onze Refurbished iPhone koopgids.

→ Vergelijke alle Refurbished iPhone aanbiedingen

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.