De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Goedkopere refurbished iPhone? Check of het een btw- of margeproduct is

Lars Paijmans
8 maart 2019, 19:31
4 min leestijd
Goedkopere refurbished iPhone? Check of het een btw- of margeproduct is

Als jij een refurbished iPhone koopt, let je er vast niet op of het om een btw- of margeproduct gaat. Toch kan het wel degelijk invloed hebben op de prijs. Wij leggen het verschil uit en hoe jij er je voordeel mee kunt doen.

Welk model, welke kleur, hoeveel opslagcapaciteit en natuurlijk de beste prijs: als je een nieuwe smartphone koopt, zijn er tal van zaken om rekening mee te houden. Het is dus helemaal niet gek als je nog nooit de vraag aan jezelf hebt gesteld of het om een btw-product of margeproduct gaat. Toch is het verschil tussen deze twee iets wat jou een goedkoper toestel op kan leveren. Dat zit zo.

 1. Het verschil tussen marge- en btw-producten
 2. Btw- of margeproduct, wat moet jij kiezen?
 3. Btw- of margeproduct, wie verkoopt wat?

Het verschil tussen marge- en btw-producten

Laten we bij het begin beginnen door uit te leggen wat btw- margeproducten zijn. Die definitie hebben we verderop in het artikel namelijk nog hard nodig.

 • Btw-product: Een standaard product waar de standaardbelasting over geheven wordt. De meeste spullen die je in de winkel kunt kopen zijn btw-producten.
 • Margeproduct: Een margeproduct is een gebruikt product, dat ingekocht is en waar minder btw over betaald hoeft te worden. Hierdoor kan de prijs voordeliger uitvallen voor de consument.

Margeproducten ontstaan als een winkel een product inkoopt dat al is gebruikt. Omdat er bij de oorspronkelijke aankoop al btw betaald is, hoeft dit niet nogmaals te gebeuren. Daardoor blijft de btw over de oorspronkelijke prijs achterwege en wordt er enkel nog btw geheven over het winstpercentage, wat een stuk minder is dan bij standaardproducten. Daarnaast zijn veel margeproducten de toestellen die consumenten inruilen bij een aanbieder, bijvoorbeeld als ze een nieuw abonnement afsluiten.

btw- en margeproducten

Ook zijn er nog wat regels, die er onder meer voor zorgen dat niet iedere refurbished iPhone standaard een margeproduct is. Zo geldt de margeregel alleen voor producten die binnen de EU aangeschaft zijn. Haalt een refurbished verkoper de toestellen buiten Europa, dan moet er dus gewoon btw worden betaald over het complete bedrag.

Het verschilt per winkel wat er met het prijsvoordeel van een margeproduct wordt gedaan. Zo kan ervoor gekozen worden om dit voordeel door te berekenen naar te consument, zodat de verkoopprijs lager wordt. Bij dezelfde aanbieder is een margetoestel in dat geval over het algemeen goedkoper dan een btw-product. Een andere winkel kan er natuurlijk ook voor kiezen om dit voordeel in eigen zak te steken en het margeproduct voor dezelfde prijs als een btw-product in de winkels te leggen. Dan heb jij er als consument geen voordeel meer aan.

btw- of margeproduct

Btw- of margeproduct, wat moet jij kiezen?

Nu wil je natuurlijk weten wat de beste keus is: een btw- of margeproduct? Een eenduidig antwoord is er niet op die vraag, dat verschilt van persoon tot persoon en van prijs tot prijs.

Wanneer kies je voor een margeproduct?
Je kunt het best voor een margeproduct kiezen als je geen btw over het bedrag terug wil vragen en een btw-product elders niet goedkoper is. Dit zal waarschijnlijk de grootste groep mensen zijn.

Wanneer kies je voor een btw-product?
Ben je een ondernemer, dan is het goed opletten. Als ondernemer kun je de btw-kosten van een product aftrekken, dus moet je even uitrekenen of een margeproduct nog steeds goedkoper is dan een btw-product waar je de 21 procent btw van kan aftrekken. Omdat je over een margeproduct geen btw kunt aftrekken, kan het minder waardevol zijn om voor een zo’n product te kiezen.

Btw- of margeproduct, wie verkoopt wat?

De grote vraag is nu hoe jij hier een goedkopere refurbished iPhone voor in huis kunt halen. Een eenduidige regel hiervoor bestaat helaas niet, omdat iedere verkoper op zijn eigen manier hiermee omgaat. Bij een aantal grote refurbished aanbieders van Nederland werkt de regeling als volgt.

 • Forza: enkel btw-regeling
 • Leapp: enkel btw-regeling
 • iUsed: enkel btw-regeling
 • Rephone: enkel btw-regeling
 • Coolmix: enkel btw-regeling
 • YourMacStore: enkel btw-regeling
 • Refurbished-iPhone-shop: enkel btw-regeling
 • Rebuy: enkel margeregeling (dus geen btw aftrekbaar)
 • Telefoondiscounter: enkel margeregeling (dus geen btw aftrekbaar)
 • Mobico: enkel margeregeling (dus geen btw aftrekbaar)
 • Telsite: enkel margeregeling (dus geen btw aftrekbaar)
 • Refurbished.nl: Keuze uit btw-regeling en margeproducten
 • Swoop: Keuze uit btw-regeling en margeproducten
 • Partly: Keuze uit btw-regeling en margeproducten

De meeste winkels die zowel btw- als margeproducten aanbieden, vermelden vaak duidelijk op hun website onder welke regeling een aangeboden toestel valt. Twijfel je hierover, dan raden we aan om altijd even contact op te nemen met de klantenservice om te zien of zij jou hiermee kunnen helpen om uiteindelijk de beste keuze te maken.

Wil jij een refurbished iPhone kopen? Voor het meest complete aanbod met alle actuele prijzen kun je terecht bij onze vergelijker. Weet je al welke iPhone je wilt kopen, dan kan je via onderstaande links snel jouw refurbished iPhone vinden:

Eerlijk vergelijken van refurbished iPhones

In ons eigen refurbished iPhone vergelijker kan je eenvoudig de beste aanbiedingen met elkaar vergelijken op diverse belangrijke criteria, zoals conditie, garantieduur, kleur, uitvoering en op de aanwezigheid van een keurmerk. Daarmee kan je weloverwogen komen tot een goede aanschaf. Indien je nog meer informatie wenst, lees dan onze uitgebreide refurbished iPhone koopgids met daarin advies en tips over het kopen en vergelijken van refurbished iPhones.

→ Vergelijk refurbished iPhone aanbiedingen

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu