Refurbished iPhone kopen? Vergelijk alle aanbieders

Op zoek naar een iPhone voor een tweedehands prijs maar met prestaties zo goed als nieuw? Dan ligt de oplossing in een refurbished iPhone kopen. Een refurbished iPhone is opgeknapt en voorzien van nieuwe onderdelen waardoor hij niet te onderscheiden is van een nieuwe iPhone. Bovendien ben je zeker van je zaak door twee jaar garantie en het controlerende Refurbished-keurmerk.

21 toestellen

Vergelijk en vind jouw refurbished iPhone bij iPhoned.nl

Ben jij op zoek naar een iPhone, maar wil je niet de hoofdprijs betalen? Dan zijn refurbished iPhones een goed alternatief. Als je een refurbished iPhone koopt, bespaar je al gauw 20 procent op de originele prijs en zo kun je dus voordeliger een iPhone aanschaffen. Daarbij ben je niet alleen goedkoper uit, maar lever je ook nog eens een goede bijdrage aan een duurzame samenleving.

Refurbished telefoons worden uitgebreid getest, gecontroleerd, schoongemaakt en onderdelen worden waar nodig vervangen. Mocht er toch iets defect gaan na de aanschaf, dan heb je recht op minimaal twee jaar garantie bij de aanbieders in onze vergelijker.

Vergelijk de vier populairste refurbished iPhones van het moment:

Waarom kiezen voor refurbished? De voor- en nadelen op een rij

Voordat je een iPhone refurbished gaat kopen, is het belangrijk om eerst goed op de hoogte te zijn van de voordelen en nadelen. Op basis hiervan kun je een weloverwogen beslissing maken of refurbished iets voor jou is, of dat je toch beter voor een nieuw of tweedehands toestel kunt gaan.

Voordelen refurbished

 • Goedkoper dan nieuw: je bespaart tot honderden euro’s
 • Een refurbished toestel is gecontroleerd en heeft garantie
 • Veilig aankopen: aanbieders zijn bekend en je hebt wettelijke bedenktijd en recht op retour
 • Je draagt een steentje bij aan het milieu (minder verspilling)

Nadelen refurbished

 • Toestel kan beschadigingen hebben of met onofficiële onderdelen zijn gerepareerd
 • Accu kan deel van z’n capaciteit zijn verloren
 • Vaak worden geen of onofficiële accessoires meegeleverd (zoals lader, kabel en koptelefoon)
 • Nieuwste modellen vaak nog niet leverbaar als refurbished model

Hoeveel goedkoper een refurbished iPhone is hangt af van het model en de conditie. De gemiddelde besparing is al snel 20% ten opzichte van de nieuwprijs. Bij oudere modellen, die niet meer nieuw verkocht worden is de besparing doorgaans groter. Check onze refurbished iPhone vergelijker om te zien hoe goedkoop je al een refurbished toestel kunt vinden.

Het prijsverschil vergeleken met een nieuw toestel kan oplopen tot maar liefst honderd euro, terwijl refurbished apparaten in de werkelijkheid vaak nauwelijks te onderscheiden zijn van nieuwe toestellen. Hierdoor kun je later bijvoorbeeld weer sneller een upgrade veroorloven. Bovenstaande tabel met cijfers van de Consumentenbond laat zien hoeveel je gemiddeld bespaart met een refurbished toestel, vergeleken met een nieuwe losse iPhone.

Waar kan ik het beste een iPhone refurbished kopen?

Door de grote diversiteit van refurbished aanbieders in de markt heb je enorm veel keuze waar je een refurbished iphone kunt kopen. De vraag waar je het beste je refurbished smartphone kunt aanschaffen, heeft geen eenduidig antwoord, maar is afhankelijk van de factoren die jij belangrijk vindt. We adviseren je ook altijd naar reviews van andere consumenten te kijken. Neem hun ervaringen mee in je overweging. Ook is het goed om te kijken of de aanbieder bij het keurmerk refurbished is aangesloten.

Hoe vergelijk je refurbished iPhones aanbiedingen met elkaar

In onze refurbished iPhone vergelijker heb wij diverse filters opgenomen die je kunnen helpen bij het vinden van de beste refurbished deal. Zo kun je bepalen welke factoren voor jou belangrijk zijn en zien welke deal het beste bij jouw voorkeur aansluit. Hieronder adviseren we hoe je tot de beste refurbished deal komt:

Modellen

Let er goed op of de iPhone nog de meest recente versie van iOS ondersteunt. Dit kun je checken in ons iOS update-overzicht. Zo draait de iPhone 5S nog steeds op iOS 12, de meest recente software van Apple. Alle apparaten ouder dan de iPhone 5S worden niet meer ondersteund, waardoor je nieuwe functies en beveiligingsupdates misloopt. Houd daar rekening mee, want dat maakt de iPhone minder toekomstbestendig.

Condities: de staat van het toestel

Aangezien refurbished geen juridische term is, zijn er geen voorwaarden waar een aanbieder aan moet voldoen voor hij het stempel ‘refurbished’ op zijn producten mag plakken. Hierdoor hanteren aanbieders verschillende productcondities -ook wel gradaties of grades genoemd- om aan te geven in welke staat een iPhone refurbished verkeert.

De condities geven de uiterlijke staat aan van het apparaat aan: zijn er gebruikerssporen op de behuizing zichtbaar? Zitten er krasjes op het scherm? Aangezien iedere aanbieder verschillende gradaties gebruikt, zie je als consument al snel door de bomen het bos niet meer.

1) Zo goed als nieuw

Bij een ‘zo goed als nieuw’-toestel is het praktisch niet van een nieuw exemplaar te onderscheiden. Er zijn mogelijk alleen hele lichte cosmetische gebruikerssporen aanwezig, waarvan je vrijwel niets zult zien. Krasjes, deukjes of andere beschadigingen kom je dus niet tegen. Ons advies is om altijd voor deze conditie te kiezen.

2) Licht gebruikt

Bij een ‘licht gebruikt’-toestel zijn er weinig tot lichte gebruikerssporen aanwezig. Hierbij kun je denken aan kleine krasjes en/of lichte stootschade, maar geen deukjes of zwaardere gebruikersschade.

3) Zichtbaar gebruikt

Zichtbaar gebruikte refurbished devices zijn het goedkoopst, maar bevatten wel duidelijke gebruikerssporen. De smartphone is dus al een tijdje door een ander gebruikt en kan schade op het scherm, of deukjes bevatten.

Garantie op refurbished iPhones

Een van de belangrijkste voordelen van refurbished is dat je in tegenstelling tot tweedehands gewoon garantie krijgt op je aankoop. Blijkt er na aankoop iets niet te kloppen, dan kun je hier aanspraak op maken en tot een oplossing komen. Ondertussen is het op bijvoorbeeld Marktplaats een stuk lastiger om je beklag te doen na een slechte aankoop. De verkoper is als sneeuw voor de zon verdwenen of hij of zij reageert simpelweg niet meer.

Hoewel garantie in het geval van refurbished dus normaal is, kunnen de voorwaarden wel per aanbieder verschillen. Let daarom op de volgende zaken:

 1. Controleer of de aanbieder 12, 24 of 36 maanden garantie geeft.
 2. Bekijk welke onderdelen wel en niet onder de garantie vallen.
 3. Garantie is niet hetzelfde als het retourbeleid, controleer dit altijd even afzonderlijk.

Voordat je overgaat tot aanschaf doe je er dus verstandig aan precies na te gaan op welke telefoononderdelen de garantietermijn van toepassing is. Onderdelen als de accu en het touchscreen en accessoires hebben vaak een aparte garantietermijn. Bij een garantie van 24 maanden heb je bij partijen dan bijvoorbeeld slechts zes maanden garantie op de accu. Vocht-, val- en stootschade is bij alle aanbieders uitgesloten. Let dus op: bij val-, stoot-, vocht- of waterschade is er sowieso geen garantie.

We raden aan om een refurbished iPhone met minstens 24 maanden garantie aan te schaffen. Dit heeft te maken met het feit dat enkele aanbieders ex-waterschade iPhones opkopen, deze opknappen en vervolgens weer ‘in de winkels’ leggen. Dit kan de levensduur van een iPhone aanzienlijk verminderen, aangezien het moederbord – het centrale onderdeel van een smartphone – in aanraking is geweest met water, en daardoor mogelijk oxidatie heeft opgelopen. Hierdoor legt een moederbord langzaam maar zeker het loodje, vaak nét buiten de garantieperiode van 12 maanden.

Uiteraard kan het zo zijn dat je niet tevreden bent over je refurbished iPhone, of dat het een impulsaankoop was. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt bijvoorbeeld dat refurbished iPhones regelmatig van ondermaatse kwaliteit zijn. Geen nood. Bij alle aanbieders uit onze koopgids is het namelijk mogelijk om je toestel te retourneren.

Laat je echter vooraf goed informeren hoe het zit met retourneren, indien je een refurbished iPhone in een stenen winkel koopt. Let met name op dat je je volledige aankoopbedrag terugkrijgt, en geen tegoedbon. Een fysieke winkel is jou (juridisch gezien) namelijk niks verplicht indien het product zelf goed werkt, en jij het product tóch wil terugbrengen. Bij online aankoop zit je altijd goed en mag je altijd retourneren.

Interne opslag

Iedere iPhone is in meerdere kleuren beschikbaar en zijn er ook meerdere opslagcapaciteiten. Kijk dus goed hoeveel intern geheugen jij nodig denkt te hebben, want met een iPhone kun je dit later niet meer uitbreiden. Gebruik je veel clouddiensten of wil je weinig apps installeren en ga je niet veel foto’s en video’s lokaal opslaan, dan heb je genoeg aan een iPhone met 32GB of 64GB aan intern geheugen.

Wil je heel wat data lokaal bewaren dan raden we aan om een stapje hoger te kiezen. En ben je echt een grootgebruiker dan is de optie met 512GB bij sommige iPhones een aanrader. Daar betaal je echter ook het meest voor, dus kijk voor jezelf even goed of je deze ruimte ook echt nodig gaat hebben. Dat kun je al makkelijk controleren door even te kijken hoeveel geheugen je op je huidige smartphone in gebruik hebt. Dat is een aardige inschatting voor hoe je straks je iPhone gaat gebruiken.

Het Keurmerk Refurbished

keurmerk-refurbished

Sinds vrijdag 15 maart 2019 is er in Nederland het Keurmerk Refurbished. Dit keurmerk is opgericht door Techniek Nederland (voormalig UNETO-VNI) in samenwerking met de refurbished-aanbieders Leapp, Renewd en Forza Refurbished. Dit zijn dan ook de eerste drie partijen die het keurmerk hanteren. Sinds 15 maart kunnen ook andere refurbished-aanbieders zich aanmelden. Het keurmerk moet voor meer duidelijkheid zorgen op het gebied van condities, garantie en de kwaliteit van refurbished producten.

→ Lees hier alles over het Keurmerk Refurbished

→ Vergelijk refurbished iPhones op keurmerk

Meegeleverde accessoires

Een nadeel van refurbished iPhones is dat het niet vanzelfsprekend is dat je dezelfde accessoires meegeleverd krijgt als bij een nieuw toestel. Kijk daarom altijd goed of een aanbieder originele Apple-onderdelen levert. Denk hierbij aan de oplader, de oortelefoon en een Lightningkabel.

Daarnaast geven sommige partijen een gratis screenprotector en/of hoesje mee met het toestel. Kijk daarvoor altijd bij de voorwaarden van de aanbieder in kwestie. Over het algemeen kun je er van uitgaan dat een oplader en simkaarttool standaard meegeleverd worden. Slechts sommige aanbieders stoppen ook een setje oordopjes in de doos.

Shopwaardering

Als je een prijzig product in huis haalt, wil je natuurlijk wel weten dat je deze bij een betrouwbare partij aanschaft. Om die reden staat er per aanbieder een shopwaardering in onze vergelijker.

Onder de naam van een winkel zie je vijf sterren staan, die ingevuld zijn op basis van verschillende onafhankelijke reviewpartijen. Deze partijen verzamelen ervaringen en beoordelingen van klanten en rekenen hiervoor een gemiddelde uit per winkel. Zo zie je in één oogopslag wat de score van een winkel is en hoeveel mensen hier hun oordeel over uitgesproken hebben.

Het blijft wel altijd belangrijk om goed op te letten bij je aankoop aangezien niet alle partijen het keurmerk dragen. Check daarvoor de tips hieronder, waarmee je voorkomt dat je een miskoop doet, of in een andere vervelende situatie terechtkomt.

 • Bekijk de klantreviews van de desbetreffende winkel. Deze zijn opgenomen in onze refurbished vergelijker onder shopwaardering (zie: sterrenwaardering) van de desbetreffende shop. Zijn de reviews recent en zijn klanten tevreden;
 • Kijk of het merk het Refurbished Keurmerk draagt
 • Bekijk voordat je bestelt bij welke webshop keurmerken de winkel is aangesloten. De meest bekende zijn: Thuiswinkel Waarborg, Webshop Keurmerk en Qshops. In dit geval belooft de webwinkel een bepaalde service en kun je naar een onafhankelijke Geschillencommissie stappen, wanneer je in een geschil komt met de aanbieder. Meer hierover lees je op de informatiepagina van de Consumentenbond;
 • Kies voor een product dat op voorraad is en snel wordt geleverd. Zo minimaliseer je het risico dat de desbetreffende aanbieder in de problemen komt, terwijl jij zit te wachten op de levering ervan en al vooruitbetaald hebt (en dus risico’s loopt).

Het verschil tussen btw- en margeproducten

Refurbished iPhones kunnen zowel als btw- als margeproduct worden aangeboden. Een belangrijk verschil, omdat dit je in sommige gevallen geld kan schelen. Het verschil is als volgt:

 • Btw-product: Een standaard product waar de standaardbelasting over geheven wordt. De meeste spullen die je in de winkel kunt kopen zijn btw-producten.
 • Margeproduct: Een margeproduct is een gebruikt product, dat ingekocht is en waar minder btw over betaald hoeft te worden. Hierdoor kan de prijs voordeliger uitvallen voor de consument.

Welk product het beste bij jou past, hangt van een aantal zaken af. In het onderstaande artikel helpen we je met het maken van die keuze, zodat jij de deal kiest die jou het minste kost en het meeste oplevert. Bekijk ook het onderstaande artikel waarin je precies kunt zien welke aanbieders welke regeling hanteren.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen