Refurbished Apple Watch: Alles wat je moet weten over refurbished Apple Watches

Florence Peeters
24 juni 2019, 14:55
7 min leestijd
Refurbished Apple Watch: Alles wat je moet weten over refurbished Apple Watches

Een refurbished Apple Watch geeft je de luxe van het slimme horloge, maar dan voor een lagere prijs. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten bij het aanschaffen ervan. In deze koopgids geven we alle informatie die je nodig hebt.

Refurbished Apple Watch: alle informatie die je nodig hebt op één plek

Voordat je een refurbished Apple Watch koopt, wil je natuurlijk weten wat een refurbished Apple product is. Een refurbished Apple Watch is ‘gereviseerd’. Er zijn verschillende voordelen aan zo’n refurbished exemplaar, maar ook zaken waar je op moet letten bij de aanschaf ervan. In dit artikel vertellen we je in vijf hoofdstukken alles wat je moet weten.

 1. Voordelen → Welke voordelen heeft een refurbished Apple Watch?
 2. Condities → Waar moet je op letten bij het kopen van een refurbished Apple Watch?
 3. Kiezen → Welke refurbished Apple Watches zijn er?
 4. Controle → Hoe controleer ik een refurbished Apple Watch?
 5. Retourneren en garantie → Niet tevreden?
 6. Meer refurbished Apple → Toch op zoek naar een ander refurbished Apple-product?

Stap 1. Welke voordelen heeft een refurbished Apple Watch?

Een Apple Watch refurbished aanschaffen heeft verschillende voordelen. Het horloge is al eerder gebruikt, maar het voordeel van refurbished is dat deze nadien helemaal is schoongemaakt, gerepareerd en indien nodig van nieuwe onderdelen is voorzien. Daardoor heb je een goed functionerend apparaat dat stukken goedkoper is en tevens van garantie voorzien is.

Het is echter geen tweedehands exemplaar van bijvoorbeeld Marktplaats. Een refurbished Apple Watch is hierdoor wel duurder dan een tweedehands exemplaar, maar goedkoper dan een nieuwe. Hoef je niet het nieuwste van het nieuwste, maar wel een degelijk apparaat? Dan is een refurbished Apple Watch kopen vaak de beste deal.

Voordelen refurbished

 • Goedkoper dan nieuw: je bespaart tot honderden euro’s
 • Een refurbished apparaat is gecontroleerd en heeft garantie
 • Veilig aankopen: aanbieders zijn bekend en je hebt wettelijke bedenktijd en recht op retour
 • Je draagt een steentje bij aan het milieu (minder verspilling)

Nadelen refurbished

 • Apple Watch kan beschadigingen hebben of met onofficiële onderdelen zijn gerepareerd
 • Accu kan deel van z’n capaciteit zijn verloren
 • Er kunnen geen of onofficiële accessoires meegeleverd worden (zoals lader en kabel)
 • Nieuwste modellen vaak nog niet leverbaar als refurbished model

watchOS 6

Stap 2. Waar moet je op letten bij het kopen van een refurbished Apple Watch?

Refurbished wordt steeds populairder, waardoor het aanbod ook steeds verder toeneemt. Dat is goed nieuws voor jou als consument, omdat je hierdoor meer keuze hebt uit meer verschillende modellen. Bovendien komen er steeds meer refurbished aanbieders die met elkaar gaan concurreren, wat gunstigere prijzen oplevert. Let bij het vergelijken altijd op de volgende zaken, die ook de prijsverschillen verklaren.

 • Conditie: als een apparaat meer gebruikerssporen heeft mag je ook verwachten dat de prijs lager is;
 • Garantieperiode: De lengte van de garantieperiode kan ook invloed hebben op de prijs;
 • Verzendkosten: Deze zijn meestal gratis, maar worden soms ook apart in rekening gebracht.

Conditie van een refurbished Apple Watch

Refurbished Apple Watches worden in alle staten aangeboden en zijn, indien nodig, van nieuwe onderdelen voorzien. Hierdoor worden ze in verschillende condities, ook wel gradaties genoemd, aangeboden. Voor de modellen die zichtbaar gebruikt zijn, betaal je uiteraard het minst. Producten die zo goed als nieuw ogen zijn het duurst. Let daarom goed op de conditie van de refurbished Apple Watch die je op het oog hebt.

Verkopers hanteren immers allemaal afwijkende refurbished condities. Dit probleem hebben we binnen onze refurbished Apple Watch vergelijkers voor je opgelost, door het aanbod van alle belangrijke refurbished-aanbieders onder te brengen in drie gradaties: zo goed als nieuw, licht gebruikt en zichtbaar gebruikt.

 • Zo goed als nieuwe Apple Watch is praktisch niet van nieuw te onderscheiden. Krasjes, deukjes of andere beschadigingen kom je dus niet tegen.
 • Licht gebruikte Watches kunnen wat lichte cosmetische gebruikerssporen hebben. Denk aan kleine krasjes, maar geen deukjes of zwaardere schade.
 • Zichtbaar gebruikte Apples Watches zijn het goedkoopst, maar hebben de meest duidelijke gebruikerssporen. Denk aan kleine krasjes op het scherm, of een deukje in de zijkant.

Stap 3. Welke refurbished Apple Watch heb je nodig?

De eerste Apple Watch verscheen in 2014. De opvolger verscheen in 2016 en sindsdien is er ieder jaar een nieuw model verschenen van het horloge. Hierdoor heb je een aantal keuzes, en kan het lastig zijn te bepalen welk model je nodig hebt. We zetten de drie refurbished Apple Watches die nu nog relevant zijn en ondersteund worden op een rijtje. Alle oudere Watches raden we niet meer aan, omdat deze niet meer door Apple worden bijgewerkt en apps langzaam maar zeker niet meer zullen werken.

Apple Watch Series 4

De refurbished Apple Watch Series 4 is Apples grootste evolutie van de smartwatch tot nu toe. Met een groter scherm dat tot de randen doorloopt, geavanceerde gezondheidssensoren en een nog betere waterdichtheid. Terwijl oudere modellen 38 of 42 millimeter groot zijn, kun je bij de Series 4 kiezen uit 40 of 44mm.

Dit model is twee keer zo snel als de Series 3 dankzij de 64-bit dual-core S4-chip. Ook uniek is dat je met dit model een elektrocardiogram (ECG) kunt maken. Met zo’n hartfilmpje signaleer je vroegtijdig afwijkingen in je hartritme. De Apple Watch Series 4 is de beste keuze voor mensen die wel een refurbished Watch willen, maar ook de beste prestaties en uitgebreide functies.

→ Refurbished Apple Watch Series 4 kopen

Apple Watch Series 3


Apple Watch Series 2

Weet je niet zeker of een Apple Watch wel helemaal bij jou past, maar wil je er toch graag een? De refurbished Apple Watch Series 2 is in dat geval warm aan te bevelen. Ondanks dat dit model alweer uit 2016 stamt, heeft het horloge namelijk wel een waterdichte behuizing, een eigen gps-chip en een chip die prima prestaties levert.

Verder is dit model grotendeels afhankelijk van de iPhone, wat goed uitkomt als je er sportsessies mee wilt vastleggen zonder je iPhone bij je te hebben. Door de waterdichtheid kan dit vanaf dit model ook een zwemsessie zijn. De Series 2 heeft de minste specificaties van de hier uitgelichte Apples Watches, maar is een goede keuze voor wie niet teveel geld wilt uitgeven aan zo’n horloge.

→ Refurbished Apple Watch Series 2 kopen

Stap 4. Hoe controleer ik een refurbished Apple Watch?

De herkomst van refurbished Apple Watches is divers. Het is mogelijk om een zo goed als nieuw exemplaar te kopen dat bijvoorbeeld is gebruikt als demomodel. Aan de andere kant kom je ook horloges tegen die jarenlang intensief gebruik achter de rug hebben. We raden daarom altijd aan om een refurbished toestel te controleren als je hem uit de doos haalt.

Na ontvangst controleer je bijvoorbeeld of de behuizing overeenkomt met je verwachtingen. Belangrijk is om vooral op eventuele diepe krassen in het beeldscherm te letten: deze kunnen na verloop van tijd grover worden, waardoor er stof in je Apple Watch kan komen. Dit kan uiteindelijk de werking belemmeren.

Controleer na ontvangst of de behuizing overeenkomt met je verwachtingen. Let vooral op eventuele diepe krassen in het beeldscherm: deze kunnen na verloop van tijd grover worden, waardoor er stof in je Apple Watch kan komen. Dit kan uiteindelijk de werking belemmeren.

Zo controleer je de binnenkant van een refurbished Apple Watch

Wanneer je een refurbished iPhone of iPad koopt is het wat gemakkelijker om deze te controleren door een diagnostische app te gebruiken. Dit vind je niet voor de Apple Watch en deze is ook wat lastiger te controleren van binnen.

Het is aan te raden om in ieder geval te controleren of de basisfuncties goed werken. Check of het touchscreen goed werkt en de microfoon goed werkt door iemand ermee te bellen of Siri te activeren. Kijk daarnaast of de zijknop en Digitale Kroon naar behoren werken.

watchOS 5 review

Stap 5. Retourneren en garantie

Je hebt altijd het recht tot retourneren en garantie wanneer je een refurbished Apple Watch aanschaft. Let echter wel op de termijn: de garantie varieert doorgaans tussen de 12 en 36 maanden garantie. De bedenktijd is tenminste 14 dagen en kan oplopen tot 40 dagen. Bij sommige aanbieders is het retourneren gratis, al moet je bij anderen zelf de verzendkosten betalen. Als je niet tevreden bent, heb je twee keuzes:

 1. Je maakt aanspraak op het recht van retour. Je stuurt de refurbished Apple Watch terug naar de verkopende partij. Als consument heb je recht op ontbinding van de koopovereenkomst binnen 14 dagen na ontvangst van de goederen;
 2. Je maakt aanspraak op de garantie – de garantievoorwaarden en duur verschilt per aanbieder, zorg dat je goed ingelezen bent waarop de garantie precies betrekking heeft.

Stap 6. Toch op zoek naar een ander refurbished Apple-product?

Niet alleen voor de refurbished Apple Watch hebben we een uitgebreide koopgids met daarin adviezen en tips.

→ Refurbished iPhone advies

→ Refurbished MacBook

→ Refurbished iPad

→ Refurbished iMac

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen