Tweedehands iPhone kopen: 7 gouden tips voor de beste deal
Michel van 't Klaphek

Wie op zoek is naar een tweedehands iPhone kan veilingsites als Marktplaats afstruinen, of een refurbished exemplaar bij een winkel aanschaffen. Welke keuze je ook maakt, het is belangrijk om op deze 7 zaken te letten.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

iPhones zijn in tegenstelling tot Android-telefoons behoorlijk waardevast. Dit is fijn wanneer je je toestel gaat verkopen, maar niet wanneer je op zoek bent. Als koper is het echter wel mogelijk om tientallen tot honderden euro’s te besparen wanneer je een tweedehands iPhone koopt. Je moet hiervoor echter wel op sommige dingen letten. Wil je tijdens je zoektocht niet tegen verrassingen aanlopen? Houd dan onderstaande tips in gedachten.

1. Kies het juiste moment

Ieder najaar introduceert Apple in ieder geval een nieuwe iPhone, waarna oudere modellen afgeprijsd worden of uit de handel gaan. De tweedehands markt wordt vervolgens overspoeld door gebruikte toestellen van Apple-fans die het nieuwste model willen hebben. Als jij op zoek bent naar een tweedehands iPhone is dit hét moment. Meer aanbod betekent immers meer keuze en ruimte om te onderhandelen over een goede prijs.

Andersom is het juist niet slim om je vóór de aankondiging van een nieuwe iPhone te oriënteren op een tweedehands model. De nieuwprijs is dan nog relatief hoog waardoor je besparing een stuk minder is.

Lees ook: iPhone verkopen of inruilen: zo krijg je de beste prijs

2. Vergelijk iPhone prijzen

Kijk altijd bij verschillende aanbieders en websites om te zien waar jouw beoogde iPhone-model het goedkoopst is. Check bijvoorbeeld de eerste 10 resultaten op websites als Marktplaats, eBay en Tweedehands.nl en vergelijk de prijzen van verkopers als iUsed, Forza Refurbished of Renewd. Winkels zijn meestal duurder dan particuliere aanbieders vanwege hun marge, maar daar krijg je wel garantie (12 tot 36 maanden) voor terug. Wil jij graag een goedkopere iPhone met garantie? Dan adviseren wij je om een refurbished iPhone te kopen, de beste aanbiedingen zie je direct terug in onze prijsvergelijkers (per iPhone model).

→ Vergelijk alle refurbished iPhones

3. Check de verkoper

Heb je een tweedehands iPhone gevonden voor een goede prijs, dan is het zaak om een afspraak met de desbetreffende verkoper te maken. Zorg dat je weet wie je tegenover je hebt en laat het toestel niet opsturen. Ga bij voorkeur langs met een familielid of vriend, zodat je de iPhone kunt controleren en voorkomt dat je opgelicht wordt.

iPhone 2019 formaat

Op Marktplaats staan verreweg de meeste tweedehands iPhones, al zitten hier ook nieuwe toestellen tussen. Alhoewel de keuze hier het grootst is, werkt men niet met een beoordelingssysteem voor verkopers. Het blijft dus altijd goed opletten wie je tegenover je hebt.

Het aanbod op eBay is kleiner, maar je kunt hier wel beter checken hoe betrouwbaar de verkoper is door middel van een cijfer. Bovendien kun je gebruikmaken van kopersbescherming als je PayPal gebruikt om te betalen. Wordt je iPhone niet geleverd? Dan kun je op die manier je geld terugkrijgen.

4. Controleer de staat van de iPhone

Het lastige aan eBay is dat je vaak niet de staat van een object kunt controleren, al wordt doorgaans in de beschrijving (met foto’s) aangegeven wat je kunt verwachten. Heb je de mogelijkheid om de tweedehands iPhone op te halen, dan is dat uiteraard geen probleem.

Ons advies: neem de tijd om het toestel op een aantal kritieke punten te checken en rond de deal pas af als je zeker weet dat het goed zit. Kom je er achteraf achter dat zaken niet kloppen, dan is het waarschijnlijk lastig om je geld terug te krijgen.

Maak het jezelf gemakkelijk en loop onderstaande checklist af:

 • Doen alle knoppen het? Gebeurt er iets als je ze indrukt? Als ze niet naar behoren werken, kun je de iPhone beter niet kopen.
 • Functioneren de camera en flitser naar behoren? Probeer ze allebei uit. Koop je een toestel met Face ID zoals de iPhone XS of XR? Check dan ook of de selfie-camera je gezicht goed herkent.
 • Zitten er geen barsten op de voor- of achterkant? Speur ook naar kleinere krasjes en beschadigingen door met je zaklamp over de behuizing te schijnen.
 • Reageert de touchscreen goed op aanrakingen? Swipe een tijdje door de interface en speel een spelletje om er zeker van te zijn.
 • Zitten er geen dode pixels in het scherm? Tip: ga naar de website dodepixels.nl te gaan en check of je een afwijking in het scherm ziet.
 • Rammelt de iPhone niet als je hem licht schudt?
 • Zijn alle accessoires (usb-kabel en oortelefoontjes) aanwezig? Gebruikte dopjes hoef je waarschijnlijk niet te hebben, maar het is belangrijk dat de originele lader erbij zit.
 • Heeft de verkoper de originele verpakking en aankoopbon nog?
 • Werkt het geluid goed? Controleer dit door een filmpje af te spelen.
 • Is het toestel simlockvrij? Controleer dit door je eigen simkaartje in de iPhone te doen.
 • Heeft de iPhone waterschade? Dit is het geval wanneer de vloeistofschade-indicator roodgekleurd is. Deze vindt je bij het houdertje voor je simkaart.

Lees ook onze uitgebreide instructie: controleer je (tweedehands) iPhone.

4. Ga na of de iPhone niet gestolen is

Heb je een op het oog betrouwbare verkoper gevonden, dan is het toch verstandig om het serie- of IMEI-nummer te checken. Je vindt dit nummer via ‘Instellingen > Algemeen > Info’ en kunt ermee controleren of een toestel gestolen is of niet. Ga naar StopHeling.nl, een officiële website van de Politie, en voer de code in. Deze methode is niet waterdicht, maar kan een hoop narigheid voorkomen.

Tweedehands-iPhone-Kopen-StopHeling

5. Vraag om een aankoopbewijs

Een goede indicatie of een iPhone gestolen is of niet, is de aanwezigheid van een aankoopbewijs. De verkoper kan de bon misschien verloren zijn, maar bij een relatief prijzig apparaat als de iPhone zal dat niet zo vaak voorkomen. Een aankoopbewijs is overigens niet noodzakelijk om gebruik te maken van de garantie op het toestel, maar geeft jou als koper wel een hoop vertrouwen.

6. Controleer de garantie

Volgens Apple heb je één jaar recht op garantie, maar dat is in strijd met de Europese regelgeving: daarin staat namelijk dat je recht hebt op een garantietermijn van twee jaar. Apple meldt dit zelf niet, maar als je er melding van maakt wanneer je contact met het bedrijf opneemt, krijg je de garantie wel toegekend. Dat is goed om te weten, zeker als je een tweedehands iPhone koopt die minder dan twee jaar oud is.

Je hebt geen aankoopbon nodig om gebruik te maken van de garantie

Zoek echter wel goed uit wat wel of niet onder de garantie valt. In het algemeen geldt dat fabrieksfouten of andere gebreken die aantoonbaar niet door gebruik tot stand zijn gekomen, automatisch worden vergoed. Val- of waterschade vallen hier niet onder. Je kunt hiervoor wel je iPhone verzekeren.

7. Weeg goed af of de besparing het waard is

Tweedehands iPhones zijn in veel gevallen nog best prijzig. Dat is fijn voor wie zijn toestel verkoopt, maar minder gunstig als je juist op zoek bent naar een betaalbaar toestel. Weeg voor jezelf daarom af of de relatief kleine besparing het waard is om te gaan voor een tweedehands telefoon, het kan een slimme overweging zijn om voor iets meer geld te kiezen voor een refurbished iPhone. Lees hier wat wat refurbished is.

iPhone tweedehands of toch nieuw kopen?

Wil je toch liever gaan voor een nieuwe iPhone? Check dan de beste aanbiedingen in onze iPhone prijsvergelijker, of gebruik de keuzehulp hieronder. Ook met onze refurbished iPhone prijsvergelijker prijsvergelijker scoor je altijd de beste deal.

iPhone 11
8,5
Welke iPhone 11 wil je?
Selecteer:
64GB
128GB
256GB
iPhone 11 met abonnement
Toestel eenmalig € 0,00
€ 39,00 p/m Abo: € 9,00 p/m Toestel: € 30,00 p/m
Sim only nodig?
iPhone 11 Pro
9,0
Welke iPhone 11 Pro wil je?
Selecteer:
64GB
256GB
512GB
iPhone 11 Pro met abonnement
Toestel eenmalig € 120,00
€ 44,00 p/m Abo: € 9,00 p/m Toestel: € 35,00 p/m
Sim only nodig?
iPhone 11 Pro Max
9,0
Welke iPhone 11 Pro Max wil je?
Selecteer:
64GB
256GB
512GB
iPhone 11 Pro Max met abonnement
Toestel eenmalig € 215,00
€ 44,00 p/m Abo: € 9,00 p/m Toestel: € 35,00 p/m
Sim only nodig?

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.