iPhone tweedehands kopen: 7 gouden tips
Gijs Ettes

Wil je een iPhone tweedehands kopen, dan heb je diverse opties. Je kunt veilingsites als Marktplaats en eBay afstruinen of kiezen voor een refurbished iPhone die door talloze partijen in Nederland wordt aangeboden. Welke keuze je ook maakt, het is goed om op deze 7 zaken te letten.

Koop je een gebruikt Apple-toestel dan bespaar je – afhankelijk van het model en de staat – doorgaans enkele tientjes. Een voordeel voor verkopers is dat een tweedehands iPhone behoorlijk waardevast is. In tegenstelling tot veel Android-telefoons zakt de waarde van een iPhone pas echt na de introductie van een nieuw model. Als koper moet je daardoor snel zijn of goed zoeken om een betaalbaar exemplaar op de kop te tikken. Wil je in je zoektocht niet tegen verrassingen aanlopen, houd dan onderstaande tips in gedachten.

1. Kies het juiste moment

We schreven al eerder over het juiste moment om een iPhone te verkopen, als je klaar bent om te upgraden naar een nieuw model. Wil je juist een tweedehands iPhone aanschaffen, dan is het ook zaak om na te gaan wanneer je dit het beste kunt doen. Apple introduceert elk najaar een nieuwe iPhone, waarna oudere modellen afgeprijsd of uitgefaseerd worden. De tweedehands markt wordt vervolgens overspoeld door gebruikte toestellen van Apple-fans die per se het nieuwste model willen hebben. En dat is goed nieuws voor jou! Meer aanbod betekent immers meer keuze en meer ruimte om te onderhandelen over de prijs.

iphone tweedehands kopen

Andersom is het niet slim om je vlak vóór de aankondiging van een nieuwe iPhone te oriënteren op een tweedehands model. De besparing zal dan stukken minder zijn, omdat de nieuwprijs nog relatief hoog is.

2. Vergelijk prijzen

Deze tip ligt voor de hand, maar is daarom niet minder belangrijk. Oriënteer je je op een tweedehands iPhone, kijk dan op verschillende websites (Marktplaats, eBay, Tweedehands.nl) en bij verschillende aanbieders (bijvoorbeeld Leapp, iUsed of Swoop) om te zien waar het model van je keuze het goedkoopst is. Houd er rekening mee dat winkels vaak hogere prijzen hanteren vanwege hun marge, maar daar krijg je wel garantie (12 of 24 maanden) voor terug.

3. Check de verkoper

Heb je een tweedehands iPhone gevonden voor een goede prijs, dan is het zaak om een afspraak met de desbetreffende verkoper te maken. Zorg dat je weet wie je tegenover je hebt en laat het toestel niet opsturen. Ga bij voorkeur langs met een familielid of vriend, zodat je de iPhone kunt controleren en voorkomt dat je opgelicht wordt.

Op Marktplaats is het aanbod tweedehands iPhones momenteel het grootst. Gemiddeld vind je er 15.000 toestellen om uit te kiezen, al zitten er tussen het aanbod ook nieuwe iPhones. Het aanbod op eBay is kleiner, maar het voordeel van deze veilingsite is dat je meer inzicht krijgt in de betrouwbaarheid van de verkoper. Achter de gebruikersnaam van iedere eBay-koper en -verkoper wordt met een cijfer de positieve feedback aangegeven. Dat wekt vertrouwen. Ook kun je gebruikmaken van de kopersbescherming als je PayPal gebruikt om te betalen. Wordt je toestel niet geleverd, dan kun je op die manier je geld terugkrijgen.

4. Controleer de staat van de iPhone

Het lastige aan eBay is dat je vaak niet de staat van een object kunt controleren, al wordt doorgaans in de beschrijving (met foto’s) aangegeven wat je kunt verwachten. Heb je de mogelijkheid om de tweedehands iPhone op te halen, dan is dat uiteraard geen probleem. Ons advies: neem de tijd om het toestel op een aantal kritieke punten te checken en rond de deal pas af als je zeker weet dat het goed zit. Kom je er achteraf achter dat zaken niet kloppen, dan is het waarschijnlijk lastig om je geld terug te krijgen.

iPhone tweedehands

Om het jezelf gemakkelijk te maken, kun je onderstaande checklist volgen.

  • Doen alle knoppen het? Gebeurt er iets als je ze indrukt? Als ze niet naar behoren werken, kun je de iPhone beter niet kopen.
  • Functioneren de camera en flitser naar behoren? Probeer ze allebei uit.
  • Zitten er geen barsten op de voor- of achterkant? Speur ook naar kleinere krasjes en beschadigingen.
  • Reageert de touchscreen goed op aanrakingen? Swipe een tijdje door de interface en speel een spelletje om er zeker van te zijn.
  • Zitten er geen dode pixels in het scherm?
  • Rammelt de iPhone niet als je hem licht schudt?
  • Zijn alle accessoires (usb-kabel en oortelefoontjes) aanwezig? Gebruikte dopjes hoef je waarschijnlijk niet te hebben, maar het is belangrijk dat de originele lader erbij zit.
  • Heeft de verkoper de originele verpakking en aankoopbon nog?
  • Is het toestel simlockvrij? Controleer dit door je eigen simkaartje in de iPhone te doen.

4. Ga na of de iPhone niet gestolen is

Heb je een op het oog betrouwbare verkoper gevonden, dan is het toch goed om het serie- of IMEI-nummer te checken. Je vindt het nummer via ‘Instellingen > Algemeen > Info’ en kunt ermee controleren of een toestel gestolen is of niet. MobyMI is een partij waar je een IMEI-nummer kunt invoeren om te controleren of deze als gestolen of vermist is opgegeven. Deze methode is niet volledig waterdicht, maar kan wel een hoop narigheid voorkomen.

5. Vraag om een aankoopbewijs

Een goede indicatie of een iPhone gestolen is of niet, is de aanwezigheid van een aankoopbewijs. De verkoper kan de bon misschien verloren zijn, maar bij een relatief prijzig apparaat als de iPhone zal dat niet zo vaak voorkomen. Een aankoopbewijs is overigens niet noodzakelijk om gebruik te maken van de garantie op het toestel.

6. Controleer de garantie

Volgens Apple heb je één jaar recht op garantie, maar dat is in strijd met de Europese regelgeving: daarin staat namelijk dat je recht hebt op een garantie van twee jaar. Apple meldt dit zelf niet, maar als je er melding van maakt wanneer je contact met het bedrijf opneemt, krijg je de garantie wel toegekend. Dat is goed om te weten, zeker als je een tweedehands iPhone koopt die minder dan twee jaar oud is.

Je hebt geen aankoopbon nodig om gebruik te maken van de garantie

Zoek echter wel goed uit wat wel of niet onder de garantie valt. In het algemeen geldt dat fabrieksfouten of andere gebreken die aantoonbaar niet door gebruik tot stand zijn gekomen, automatisch worden vergoed. Val- of waterschade vallen niet binnen de standaardgarantie, maar je kunt hiervoor wel je iPhone verzekeren.

7. Weeg goed af of de besparing het waard is

Tweedehands iPhones zijn in veel gevallen nog best prijzig. Dat is fijn voor wie zijn toestel verkoopt, maar minder gunstig als je juist op zoek bent naar een iPhone. Weeg voor jezelf af of de relatief kleine besparing het waard is om te gaan voor een tweedehands telefoon.

iPhone tweedehands of toch nieuw kopen?

Wil je toch liever gaan voor een nieuwe iPhone? Check dan de actuele iPhone aanbiedingen of de beste deals in het overzicht hieronder.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.