De iPhone is doorgedrongen in alle onderdelen van de samenleving, ook in de liefde. Van matchen op Tinder, FaceTimen tot aan samen een Netflix-abonnement delen: je telefoon speelt een rol. Maar is dit wel goed voor de romantiek? Dit zeggen experts over smartphones en je relatie.
Lees verder na de advertentie.
iPhone en je relatie
Smartphones kunnen de liefde laten opbloeien, maar het net zo hard weer vernietigen. Aan de ene kant kun je eindeloos met elkaar bellen en zouden veel lagenafstandsrelaties niet eens mogelijk zijn zonder telefoons.
Aan de andere kant is er waarschijnlijk weinig irritanter dan met een partner zijn die zich schuldig maakt aan ‘phubbing’. Hierbij is diegene continu bezig met zijn of haar telefoon, en krijgt zo maar weinig mee van wat jij zegt.
Volgens een nieuw onderzoek, dat is gepubliceerd in Psychology of Popular Media Culture, is phubbing één van de schadelijkste dingen voor een relatie. Het maakt hierbij niet per se uit hoeveel tijd jij of je partner aan je telefoon besteedt, maar om hoe gehecht je bent aan je smartphone.
Voor het onderzoek werden 170 koppels tussen 18 en 28 jaar gevraagd naar hun smartphonegebruik, en de impact hiervan op hun band. Mensen die meer verknocht zijn aan hun telefoon, en bijvoorbeeld veel actief zijn op sociale media, blijken hun relatie als minder goed te ervaren dan setjes die meer offline leven.
Lees ook: Tip: je naasten sneller bereiken door Siri-relatielabels toe te voegen
‘iPhone eist aandacht op’
Het grootste punt van irritatie zijn partners die tijdens gesprekken of intieme momenten alsnog met hun smartphone bezig zijn. De ander voelt zich hierdoor niet gehoord en minder serieus. Met andere woorden: het smartphonegebruik van de ‘verslaafde’ maakt de ander jaloers. Hij of zij is namelijk op zoek naar de aandacht die de telefoon heeft, maar krijgt het niet.
‘Smartphones hebben een revolutie veroorzaakt’, zo zegt hoofdonderzoeker Matthew Lapierre. ‘Het lijkt er daarom op dat hun invloed op liefdesrelaties enorm is. Wij kunnen nog niet met zekerheid zeggen dat de invloed van telefoons slecht is, maar de eerste resultaten wijzen er wel op.’
Uit een ander onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van Texas, blijkt dat smartphones mensen achterdochtig maken. Vooral vrouwen schijnen er een handje van te hebben om vriendlief in de gaten te houden op Facebook en Instagram. Mannen zijn echter ook niet roomser dan de paus. Zij ‘stelen’ veel vaker de telefoon van hun partner om bijvoorbeeld WhatsApp-berichten te lezen.
Positief
Smartphones hoeven echter niet slecht te zijn voor je relatie. Zo is wetenschappelijk bewezen dat ‘online’ tijd met elkaar doorbrengen goed kan zijn voor je relatie, als er maar een duidelijk doel is. Uit navraag onder 600 stelletjes blijkt dat je je iPhone vooral moet gebruiken om fysiek met elkaar af te spreken, in plaats van te blijven appen. Samen herinneringen in de ‘echte’ wereld maken is namelijk één van de belangrijkste dingen voor een succesvolle relatie.
Hetzelfde onderzoekt zegt dat je telefoons zou moeten verbieden wanneer je met elkaar afspreekt. We zijn gewend om door apps te bladeren en continu nieuwe dingen te zien, terwijl het tijd kost om een waardevolle relatie op te bouwen. Als je continu met je iPhone bezig bent, geef je jezelf en de ander geen kans.
Leg je iPhone weg
Het is daarom belangrijk om smartphones te verbieden wanneer je tijd met elkaar doorbrengt, zo zeggen wetenschappers aan de universiteit van Chicago. Volgens hen vraagt je iPhone continu om aandacht, waardoor je het idee krijgt je partner altijd te moeten delen.
‘Wanneer de ene partner veel tijd besteedt aan zijn of haar telefoon zorgt dit voor minder intimiteit in de relatie’, aldus hoofdonderzoeker Susan Weinschenk. ‘Zo voelt het voor de ander aan alsof je ’s ochtends niet samen wakker wordt, maar met nog 50 anderen die allemaal om aandacht schreeuwen.’
Door in de ochtend niet direct toe te geven aan de drang om je mail, Facebook en Instagram te checken, versterk je juist de band met je partner. ‘Wanneer een fervent smartphonegebruiker zijn of haar toestel weglegt, en volledige aandacht heeft voor jou, voel je je als geliefde heel speciaal’, zo besluit Weinschenk.
Concluderend is het dus belangrijk om je iPhone weg te leggen op momenten samen. Het is een hulpmiddel en kan heel handig zijn om af te spreken, maar geen vervanger voor echt contact.
iPhoned-maandthema van februari: relaties
De hele maand februari zoomen we op iPhoned in op relaties. Van praktische tips, de beste dating-apps tot aan samen cloud-abonnementen delen: alles komt voorbij. Heb jij onderwerpen die we echt niet kunnen missen? Laat dan van je horen in een reactie onder dit artikel, of stuur een mailtje naar redactie@iphoned.nl.
- Samen een cloud-abonnement delen: dit zijn de voor- en nadelen (10-2-2020)
- Praktische apps voor koppels: van geldzaken regelen tot dates plannen (6-2-2020)
- Zo werkt de techniek achter Tinder, en zo vergroot je je kansen (3-2-2020)
- Tip: je naasten sneller bereiken door Siri-relatielabels toe te voegen (20-2-2019)
- De 6 beste apps speciaal voor de lhbtq+-gemeenschap (19-2-2019)