De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Met deze 7 tips voor online dating vergroot jij je kansen op liefde

Michel van 't Klaphek
18 februari 2019, 19:28
4 min leestijd
Met deze 7 tips voor online dating vergroot jij je kansen op liefde

Zou je in een kroeg zomaar ineens je eisenlijstje waar een partner aan moet voldoen oplepelen? Waarschijnlijk niet. Toch gebeurt dit regelmatig op dating-apps. Met deze zeven tips vind je sneller de liefde met digitaal daten.

Lees verder na de advertentie.

Online dating tips

De smartphone heeft een hoop veranderd. Waar je vroeger op stap moest om de liefde te vinden, heeft tegenwoordig 13 procent van de Nederlandse stelletjes elkaar online ontmoet. Online dating kan dus absoluut werken, maar je moet er wel een beetje handig in zijn. Knoop de volgende tips daarom in je oren.

1. Neem de tijd

Net als in het echte leven is een eerste indruk ontzettend belangrijk, zo niet belangrijker wanneer je iemand tegenkomt via een dating-app. Neem dus de tijd om je profiel zo sterk mogelijk te maken, zonder te overdrijven.

Er zijn hierbij geen algemeen geldende regels. Je profiel moet vooral uitstralen wie jij bent. Het heeft geen zin om zoveel mogelijk matches aan te trekken, wanneer tijdens afspraakjes blijkt dat zij hele andere verwachtingen hadden op basis van je profiel. Probeer echter goed voor de dag te komen: dit zou je immers ook doen wanneer je iemand in de kroeg ontmoet.

Hoe werkt tinder

2. Foto’s: maak er geen speurtocht van

Zorg ervoor dat potentiële dates direct zien hoe je eruitziet. In het ideale geval benut je alle mogelijkheden om foto’s te plaatsen, waarbij je je lichaam en gezicht laat zien. Let vooral op goede belichting en plaats leuke foto’s van bijvoorbeeld je hobby’s, of een reis die je onlangs hebt gemaakt.

Ook is het belangrijk om niet teveel foto’s met anderen te hebben: het moet geen speurtocht worden om erachter te komen welke van de vijf jij nou bent. Tot slot moeten foto’s natuurlijk recent zijn.

Lees ook: Zo werkt de techniek achter Tinder, en zo vergroot je je kansen

3. Laat iets aan de verbeelding over

Bij iedere dating-app heb je de mogelijkheid om een tekstje op te stellen. Dit is de ideale ruimte om je eigen persoonlijkheid te laten zien. Zorg ervoor dat je geen eisenlijstje neerpent, want dat komt niet heel uitnodigend over voor potentiële dates.

Probeer in plaats daarvan mensen geïnteresseerd in jou te maken. Zeg dus niet dat je humor hebt, maar laat dit doorschemeren in de tekst zelf. Op die manier weten anderen hoe jij een beetje in elkaar steekt, maar maak er geen boekwerk van.

4. Wees origineel

Daarnaast is het belangrijk om origineel te zijn. ’90 procent van de mensen geeft aan te houden van eten, muziek en vrienden, dus daar ga je niet mee opvallen’, aldus Zainab Mohiuddin, een datingcoach die gespecialiseerd is in Tinder.

Licht dus dingen uit die jou bijzonder maken, zoals een interessante hobby, verre reis of een leuke anekdote. Ook zou je volgens haar moeten afsluiten met een goede uitsmijter, zoals een vraag. ‘Ik kwam laatst een bio tegen van iemand die zei dat hij ‘s werelds beste duimworstelaar is en open stond voor uitdagers’, aldus Zainab. Verleid mensen dus tot een gesprek, en eventueel een afspraakje.

5. Begin het gesprek

Tinder heeft inmiddels 20 miljard matches gemaakt, maar het is niet bekend hoeveel stelletjes daadwerkelijk het gesprek hebben aangeknoopt. Er is niks mis met als eerste een berichtje sturen: jullie zijn beiden op zoek naar in ieder geval een leuk afspraakje, anders deden jullie niet aan online dating.

Volgens Zainab is het handig om in je eerste berichtje iets te noemen wat opviel aan het profiel van de ander, zoals een hobby, uiterlijk kenmerk of reis. ‘Vermijd standaard openingszinnen als “Hey, hoe gaat het?”‘, aldus de datingcoach. Zeg liever iets over kledingstijl of waarom iemand voor vrijwilligerswerk in Tanzania koos.

Ook interessant: Gids: de 6 beste dating-apps voor een veilige date

Online dating tips gesprek beginnen

6. Wees niet te kieskeurig

Een groot risico van online dating is dat je té kieskeurig wordt. “Vroeger was er minder keuze”, zegt datingexpert Tosca Sel. “Je koos een leeftijdsgenoot uit je dorp of stad en als je elkaar wel leuk vond, ging je trouwen.”

“Nu heb je 200.000 opties onder één knop. Je kunt dus iemand heel leuk vinden, maar toch dumpen omdat je zijn sokken lelijk vindt.” Niemand is perfect, dus verwacht dit ook niet van je match op Tinder, of een andere dating-app.

7. Niet geschoten is altijd mis

Je kunt niet altijd geluk hebben. Zoals al eerder gezegd kunnen mensen online anders overkomen dan in het echt, dus is het beter om hier zo snel mogelijk achter te komen. Voorkom dus dat je maanden berichten stuurt naar elkaar zonder af te spreken.

‘Online dating is net als een sollicitatiebrief schrijven: je uiteindelijke doel is om op gesprek uitgenodigd te worden’, zegt Zainab. Probeer tot slot een beetje lol in het afspreken te hebben: niet alleen leuker voor jezelf, maar je wordt er ook aantrekkelijker van.

iPhoned-maandthema van februari: relaties

De hele maand februari richt iPhoned zich op relaties. Van het regelen van afspraakjes, de techniek achter dating-apps tot aan liefdesverdriet verwerken met je iPhone: alles passeert de revue. Welke onderwerpen mogen we volgens jou niet missen? Stuur een mailtje naar redactie@iphoned.nl, of laat een reactie onder dit artikel achter. Dit schreven we eerder over relaties:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu