De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Tip: je naasten sneller bereiken door Siri-relatielabels toe te voegen

Florence Peeters
20 februari 2019, 19:24
2 min leestijd
Tip: je naasten sneller bereiken door Siri-relatielabels toe te voegen

Even vlug je broer bellen of je moeder een berichtje sturen: het kan nog sneller via Siri. Zo kun je met Siri relatielabels toevoegen aan je contactpersonen.

Lees verder na de advertentie.

Vrienden en familie sneller dan ooit contacten

De spraakassistent op je iPhone kun je voor allerlei taken om hulp vragen, bijvoorbeeld om iemand te bellen, een berichtje te sturen of te mailen. Nog handiger is het om je meestgebruikte contactpersonen een relatielabel te geven, zodat je niet steeds de naam van diegene hoeft uit te spreken om Siri actie te laten ondernemen. Dit stel je heel gemakkelijk in.

Met Siri relatielabels toevoegen

Om Siri te activeren, houd je de homeknop ingedrukt of bij een iPhone X of nieuwer de vergrendelknop. Het is ook mogelijk om de spraakassistent op te roepen met ‘Hé, Siri’. Dit moet je wel eerst activeren. Dit doe je door in Instellingen naar ‘Siri en zoeken’ te gaan en daar ‘Luister naar Hé, Siri’ in te schakelen.

Om vervolgens een contactpersoon een relatie toe te kennen, zeg je bijvoorbeeld: ‘Jonas is mijn broer’, ‘Lars is mijn collega’ of ‘Anne is mijn dochter’. Siri vraagt dan of dit onthouden moet worden, en dit bevestig je door op ‘Ja’ te drukken.

Wanneer je daarna je broer, nicht, collega of oma wil contacten, hoef je alleen nog maar aan Siri te vragen ‘Bel zus’ of ‘Stuur een bericht naar oma’. Zeker als je als je vrienden en familieleden met hun voornaam en achternaam in je telefoon hebt staan, scheelt dat aardig wat moeite.

Wil je een relatie wijzigen? Vertel Siri dan ‘Contactpersoon is nu mijn relatie X’. Om de relatieband te verwijderen, zeg je bijvoorbeeld ‘Contactpersoon X is niet meer mijn echtgenoot’. Het is ook altijd mogelijk om deze gegevens handmatig te wijzigen. Dit doe je als volgt.

  1. Ga naar de Contacten-app;
  2. Selecteer je eigen contactkaart, bovenaan in de contactenlijst;
  3. Tik op ‘Wijzig’ en vervolgens op ‘voeg relatie toe’ om iemand toe te voegen. Voer hier de naam in of druk op het i-icoontje om een contact te selecteren. Tik op de relatieband om deze te veranderen;
  4. Een relatielabel verwijderen doe je door op het rode icoontje te tikken en op ‘Verwijder’ te drukken;
  5. Als alles is aangepast, tik je op ‘Gereed’.

Vip-contacten zorgen voor minder meldingen

Wil je niet alleen snel je belangrijke contacten kunnen oproepen, maar ook alleen belangrijke meldingen binnenkrijgen? Check dan eens onze tip over hoe je alleen belangrijke mails binnenkrijgt met vip-contacten in Mail.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu