Zo werkt de techniek achter Tinder, en zo vergroot je je kansen
Michel van 't Klaphek

Sinds de oprichting in 2012 heeft Tinder maar liefst 20 miljard matches gemaakt. Maar hoe werkt de digitale cupido eigenlijk? En nog veel belangrijker: hoe vergroot jij je kansen? Zo werken dating-apps.

Hoe werkt Tinder?

Dating is de afgelopen jaren radicaal veranderd. Waar het vroeger gebruikelijk was om elkaar te ontmoeten bij een vereniging of kerk, is het tegenwoordig steeds normaler om elkaar digitaal tegen te komen.

De meest populaire dating-app is zonder twijfel Tinder: elke week vinden er 1 miljoen afspraakjes plaats tussen mensen die elkaar naar rechts hebben geswiped. We gaan ervan uit dat je het principe van elkaar wel of niet leuk vinden door middel van vegen snapt, maar hoe werkt de app precies?

Tinder vrouwvriendelijk

De precieze werking van Tinder, en alle dating-apps, is niet te achterhalen. De ontwikkelaars van de app moeten de lippen stijf op elkaar houden en mogen niks zeggen over de algoritmes. Toch zijn er wel ex-werknemers en betrokken, die her en der op internet stukjes informatie loslaten.

Hard, maar waar

Je hebt vast weleens iemand over de ‘vleeskeuring’ op Tinder horen klagen, en in principe heeft diegene geen ongelijk. De dating-app berekent een zogenoemde elo-rating aan de hand van hoeveel mensen jou naar rechts swipen. Dit is een cijfer tussen de 0 en 10, waarbij een score van 0 betekent dat niemand interesse in je heeft en je bij een 10 de potentiële partners van je af moet slaan.

Vervolgens worden mensen met ongeveer dezelfde mate van aantrekkelijkheid aan jou voorgeschoteld. Stel: jouw elo-rating is 7, wat betekent dat het merendeel van de mensen jou ziet zitten, dan krijg jij geen profielen van mensen met een waardering onder de 4 of boven 9 te zien. Deze mensen zitten niet in jouw dating-vaarwater, hoe hard het ook klinkt.

De enige keer dat Tinder een uitzondering maakt, is wanneer je de app opnieuw opstart. Hierbij zijn de eerste 10 tot 15 profielen die te zijn krijgt ‘te aantrekkelijk’ voor jou. Zoals een ex-ontwikkelaar omschrijft doet de app dit als lokkertje. Je krijgt zo de indruk dat er ontzettend veel aantrekkelijke mensen op Tinder zitten, en blijft daarom swipen.

Hoe werkt tinder

Zo zorgt Tinder dat je blijft swipen

Na deze eerste lading van mensen die heel populair zijn op Tinder, krijg je profielen te zien die jou naar rechts hebben geswiped. Zodra jij deze mensen leuk vindt, heb je een match. Dit verklaart dan ook waarom de meeste mensen meer succes hebben wanneer ze Tinder een paar dagen niet gebruikt hebben.

In de tussentijd hebben anderen jouw geliked, waardoor je de ene na de andere match krijgt. Dit is niet alleen leuk voor je zelfvertrouwen, maar ook slim vanuit de makers van Tinder. Het zorgt er namelijk voor dat je de app blijft gebruiken omdat het blijkbaar werkt.

Tussendoor voegt de app wat profielen toe die jou naar links hebben geswiped, zodat het niet voorspelbaar wordt dat je de hele tijd matches krijgt. Verder let Tinder natuurlijk op de door jouw opgegeven maximale afstand en naar welk geslacht je op zoek bent.

Tips om de liefde te vinden

Voor zover de werking van Tinder. De echte vraag is natuurlijk hoe je meer kans maakt op het vinden van de ideale partner. De eerste stap is zorgen voor een aantrekkelijk profiel. ‘Kies goede foto’s uit en maak een leuke biografie die echt laat zien wie jij bent’, zegt Zainab Mohiuddin, die professioneel advies geeft aan singles op Tinder.

‘De belichting is het belangrijkst: het moet duidelijk zijn hoe jij eruitziet.’ Daarnaast schijnt het voor mannen belangrijk te zijn om niet rechtstreeks de camera in te kijken, terwijl dit voor vrouwen geen enkel probleem is. Bovendien zouden mannen ook meer likes krijgen door niet te lachen op foto’s. Dit gaat niet op voor vrouwen: zij zijn juist aantrekkelijker wanneer ze glimlachen.

Hoe werkt Tinder 2

Verder is het belangrijk dat je omschrijving enigszins origineel is. ’90 procent van de mensen zegt dat ze houden van eten, reizen, muziek en vrienden, dus daar ga je niet mee opvallen’, aldus Zainab. ‘Zorg voor een sterke openingszin en houd het kort. Het doel is om mensen te verleiden tot een gesprek. Ga geen hele boeken schrijven want er moet iets te raden overblijven.’

Wacht niet te lang

Bovendien heeft het geen zin om iedereen naar rechts te swipen. Jouw elo-rating daalt hierdoor, waardoor je door Tinder als minder aantrekkelijk wordt ingeschat. Het beste is om tussen de 30 en 70 procent van de profielen die je voorgeschoteld krijgt te liken.

Zainab vergelijkt daten op Tinder met het voeren van een sollicitatiegesprek, en adviseert daarom om af te sluiten met een duidelijke vraag of opmerking. ‘Laatst kwam ik nog een leuke bio tegen‘, zegt de datingcoach. ‘De man in kwestie sloot af met de mededeling dat hij ‘s werelds beste duimworstelaar is. Dit laat zien dat je humor hebt, waardoor je in positieve zin opvalt.’

Zodra je een match hebt is het belangrijk om geïnteresseerd, maar niet opdringerig over te komen, aldus Zainab. ‘Niemand zit te wachten op een wanhopig iemand, maar een beetje interesse kan geen kwaad. Het uiteindelijke doel is echter om met iemand af te spreken, zodat je erachter komt of het daadwerkelijk klikt. Wacht dus niet te lang met een afspraakje plannen.’

iPhoned-maandthema van februari: relaties

De hele maand februari zoomen we op iPhoned in op relaties. Alles komt voorbij: van praktische tips, hoe iPhones de liefde veranderen tot aan samen cloud-abonnementen delen. Heb jij onderwerpen die we echt niet kunnen missen? Laat dan van je horen in de reacties onder dit artikel, of stuur een mailtje naar redactie@iphoned.nl.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.