Toon weer hoofdletters op het iOS 9 toetsenbord in 4 stappen

Rutger Otto
4 oktober 2015, 13:29
2 min leestijd
Toon weer hoofdletters op het iOS 9 toetsenbord in 4 stappen

Eén van de vernieuwingen in iOS 9 die direct in het oog springt is het toetsenbord. Eindelijk zijn er kleine letters op de knoppen te vinden, maar dat kun je weer terug veranderen.

Lees verder na de advertentie.

iOS 9 toetsenbord

Jarenlang was het standaard toetsenbord in iOS hetzelfde. Zelfs als je kleine letters wilde typen, deed je dat met hoofdletters op het keyboard. De enige manier waarop je kon zien dat je écht een hoofdletter schreef, was door te kijken naar het streepje onder de shift-knop.

Eigenlijk best een vreemd systeem, want Android-toestellen hebben al veel langer hoofd- en kleine letters, waarmee het altijd duidelijk is wat voor letters je op het scherm tovert. Toch is niet iedereen blij met de vernieuwing in iOS 9. Mis je het oude toetsenbord met alleen hoofdletters? Dan kun je altijd nog terug naar je ‘vertrouwde’ letters in caps lock.

ios 9 toetsenbord

Zo stel je het in

Volg deze stappen om over te stappen naar het oude toetsenbord, zoals je kent van iOS 7 en iOS 8:

  1. Ga naar de ‘Instellingen’-app;
  2. Kies voor ‘Algemeen’ en ga naar ‘Toegankelijkheid’;
  3. Scroll iets omlaag en tik op ‘Toetsenbord’;
  4. Schakel het schuifje achter ‘Toon kleine letters’ uit.

Nieuwe letters in iOS 9

Vanaf nu zijn alle letters op het toetsenbord weer groot. Heb je toch liever weer kleine letters, dan zet je het schuifje logischerwijs weer op groen. In iOS 9 vind je in het Toetsenbord-scherm ook opties voor hardwaretoetsenborden, dat zijn keyboards die je door middel van Bluetooth aan je toestel koppelt. Zo kun je bijvoorbeeld Grendeltoetsen (speciale tekens) aan- of uitzetten, evenals toetsvertraging. Daarmee pas je de tijd aan tussen de toetsaanslag en het activeren ervan.

In iOS 9 is ook het lettertype vernieuwd. Apple gebruikt niet langer Helvetica, maar het zelf ontwikkelde San Francisco. Deze was al langer te vinden op de Apple Watch en is nu ook in OS X El Capitan geïntroduceerd. Dit lettertype kun je niet veranderen.

Lees meer over iOS 9

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu