Berichten in Facebook Messenger verwijderen: zo doe je dat

Florence Peeters
16 november 2018, 19:21
2 min leestijd
Berichten in Facebook Messenger verwijderen: zo doe je dat

Heb je in Facebook Messenger een bericht verstuurd waar je spijt van hebt? Deze kan je nu gewoon verwijderen. Zo werkt de verwijderfunctie voor Messenger.

Lees verder na de advertentie.

Een Facebook Messenger bericht verwijderen, zo doe je dat

Eerder dit jaar ontdekte TechCrunch dat Facebook Messenger stiekem berichten had verwijderd van ceo Mark Zuckerberg, wat leidde tot veel ophef. Maar nu krijgen gebruikers dezelfde macht in handen, en kunnen ze foutjes snel herstellen.

Voortaan kun je namelijk berichten in Messenger verwijderen nadat je ze hebt verstuurd. Wanneer je bijvoorbeeld iets naar de verkeerde persoon stuurt, kan je berichten tien minuten nadat ze zijn afgeleverd nog weghalen.

Het is dus niet mogelijk om berichten ouder dan tien minuten te verwijderen. Bovendien krijgt de ontvanger wel te zien dat er een bericht verwijderd is. Dit gebeurt ook als je iets op WhatsApp weghaalt, waar het al langer mogelijk is om appjes terug te trekken. De functie werkt zowel in privé- als groepsgesprekken.

Om te voorkomen dat pestkoppen hun sporen uitwissen, bewaart Facebook de verwijderde berichten vervolgens nog een korte periode. Wanneer de ontvanger de inhoud ervan wil rapporteren, gaat de pester niet zomaar vrijuit.

Zo verwijder je Messenger-berichten

Niet alleen tekstberichten, maar bijvoorbeeld ook foto’s, video’s en links zijn weg te halen. Om een bericht terug te trekken nadat je deze al hebt verstuurd, volg je onderstaande stappen.

  1. Houd het bericht dat je wilt verwijderen ingedrukt;
  2. Tik op ‘Verwijderen’;
  3. Selecteer vervolgens de optie ‘Verwijder voor iedereen’ en druk nogmaals op ‘Verwijderen’.

Omdat Facebook berichten slechts kort bewaard, is het van belang om mensen zo snel mogelijk te rapporteren wanneer ze de verwijderfunctie misbruiken om ongestraft te pesten. Heeft iemand een bericht verwijderd met kwetsende of aanstootgevende inhoud? Deze kan je als volgt alsnog rapporteren:

  1. Druk bovenin het gesprek op de naam van de ander;
  2. Scroll naar onderen en tik op ‘Er klopt iets niet’;
  3. Kies vervolgens de categorie die het best laat weten wat er mis is;
  4. Druk op ‘Feedback sturen’.

Messenger blijft functie uitbreiden

Dankzij de nieuwe functie kunnen er heel wat ongemakkelijk gesprekken wellicht voorkomen worden. De verwijderfunctie wordt geleidelijk wereldwijd uitgerold, en in de tussentijd mogelijk ook nog uitgebreid.

Zo zou het bedrijf werken aan een aanvullende functie waardoor je een bericht of berichtenserie vooraf al een vervaldatum kan geven. Zo blijven berichten automatisch maar een bepaalde tijdsperiode zichtbaar voor de ander.

Messenger

Meta Platforms, Inc.

Gratis via App Store

Lees meer over Facebook Messenger

Bron afbeelding: TechCrunch
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu