Dit moet je weten over landgebonden verschillen van refurbished iPhones

Florence Peeters
17 mei 2019, 19:21
3 min leestijd
Dit moet je weten over landgebonden verschillen van refurbished iPhones

Het kan voorkomen dat een refurbished toestel dat je koopt niet uit Nederland komt. iPhones worden over de hele wereld ingekocht en na controle als refurbished iPhone verkocht. Dit zijn de landgebonden verschillen die daarbij voorkomen, en hoe je daarop let.

Lees verder na de advertentie.

Landgebonden verschillen refurbished iPhones

Neponderdelen, een sluitergeluid als je een foto maakt of een onbedoeld slot waardoor een toestel alleen bij bepaalde providers werkt. Door verschillen in wetten en kwaliteit kunnen dit soort landgebonden verschillen altijd voorkomen bij smartphones.

Refurbished toestellen komen van over de hele wereld, en dus kan een toestel met zulke kenmerken ook in Nederland verschijnen. Toch hoef je je er niet heel druk om te maken als je hier een refurbished toestel koopt. In dit artikel leggen we uit welke landgebonden verschillen er zijn, hoe je hierop controleert en waarom dit belangrijk is.

1. Welke landgebonden verschillen zijn er?

Het meest bekende voorbeeld van een landgebonden verschil bij smartphones, is afkomstig uit Japan. Bij Japanse toestellen is het onmogelijk om het sluitergeluid van de camera uit te schakelen. Als je daarmee een foto maakt, hoor je dus altijd een ‘klik’. Het is daar bij wet bepaald dat je niet zomaar stiekem foto’s mag maken van anderen in het openbaar. Deze instelling moet dat voorkomen.

Verder is het verstandig om op te letten bij toestellen afkomstig uit China. Uit een rondvraag van iPhoned bij verschillende refurbished aanbieders blijkt dat er altijd een kans is dat bij deze iPhones nep-onderdelen gebruikt zijn. Zo wordt bijvoorbeeld de behuizing door nep-onderdelen vervangen om deze krasvrij te laten ogen. Refurbished verkoper Mobico liet weten om deze reden dan ook geen Chinese toestellen aan te bieden.

iOS 13 ondersteuning gerucht

Tot slot is er nog een landgebonden mankement dat soms bij Amerikaanse iPhones voorkomt. Deze kunnen een ‘provider lock’ hebben, waardoor ze enkel met een bepaalde provider werken. Omdat deze toestellen doorgaans niet werken in andere regio’s, is het onwaarschijnlijk dat je zo’n toestel tegenkomt.

2. Komen deze afwijkingen vaak voor bij refurbished iPhones is Nederland?

Voor de mankementen die wel eens voorkomen bij toestellen uit China en de Verenigde Staten hoef je niet zo snel te vrezen. De kwaliteit van Chinese toestellen is voor de meeste aanbieders wegens mogelijke nep-onderdelen te slecht, en aan een provider-blokkade hebben zij als verkopers ook niets.

De Japanse iPhones met sluitergeluid kunnen wél voorkomen in Nederland, al lijkt dat niet veel te zijn. Er is namelijk weinig vraag vanuit consumenten naar deze Japanse toestellen, wat het niet interessant maakt voor refurbished partijen om zulke telefoons in te kopen.

Als ze wel worden aangeboden, is dat doorgaans voor een lagere prijs dan de ‘normale’ toestellen. Volgens een woordvoerder van Swoop kan het enkele tientjes schelen. Zit je met een krap budget en heb je geen problemen met een sluitergeluid bij foto’s? Dan koop je voor een lagere prijs zo’n soort iPhone.

3. Hoe kom ik er achter of een toestel zo’n kenmerk heeft?

Gelukkig hoef je niet bang te zijn dat je ongewild een refurbished iPhone met zo’n Japanse afwijking in huis haalt. Als een toestel deze eigenschap heeft, vermeldt de webshop dit doorgaans op de productpagina. Het is altijd verstandig om goed te lezen welke kenmerken een refurbished iPhone heeft. Sta je in een fysieke winkel, dan kun je dit gemakkelijk testen door een foto te maken, of het eventjes na te vragen.

Zulke landgebonden verschillen zijn een factor om zeker rekening mee te houden. Toch zijn ze minder belangrijk dan het kiezen voor een betrouwbare winkel of webshop met een goede service en garantievoorwaarden. Als de garantie van je refurbished iPhone goed is en de service van de aanbieder positief wordt beoordeeld door andere klanten, kun je ervan uitgaan dat je ook niet ongewild een toestel met zo’n mankement koopt.

Alles over refurbished iPhones

Ben je naast het controleren op deze landgebonden verschillen nog niet zeker over de kwaliteit van een toestel? Lees ons artikel over refurbished iPhones controleren voor meer tips. Wil je meer weten over refurbished iPhones? In onze refurbished Apple-gids kom je er alles over te weten.

→ Vergelijk alle refurbished iPhones

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu