Het zijn weer iDays bij Amac! De grootste Apple sale van Nederland.

Refurbished iPhone koopgids: Alles wat je moet weten over refurbished iPhones

Lars Paijmans
1 mei 2019, 15:00
13 min leestijd
Refurbished iPhone koopgids: Alles wat je moet weten over refurbished iPhones

Een refurbished iPhone wordt steeds populairder in Nederland en tegelijkertijd bestaat er nog veel onduidelijkheid over het begrip. In deze koopgids bundelen we alles wat je moet weten over deze iPhones: waar moet je op letten, wat zijn de voor- en nadelen, hoe zit het met garantie en nog veel meer.

Of je nu van plan bent om een refurbished iPhone te kopen of je alleen meer wil weten over het begrip, bij deze gids ben je aan het juiste adres. Hier kom je meer te weten over de verschillende opties die je hebt, wat het betekent om een refurbished smartphone in huis te halen en op welke zaken je extra goed moet letten. Garantie bijvoorbeeld, maar ook de manieren waarop je kunt controleren of wat je koopt ook goed is.

→ Vergelijk alle refurbished iPhones

Inhoudsopgave refurbished koopgids

 1. Waarom kiezen voor refurbished? De voor- en nadelen op een rij
 2. Hoe vergelijk je refurbished producten met elkaar?
 3. Controleren: zo test en controleer je een refurbished product
Wat is refurbished en waar moet je op letten bij een refurbished iPhone? iPhoned legt het uit

1. Waarom kiezen voor refurbished? De voor- en nadelen op een rij

Voordat je een refurbished Apple product gaat kopen, is het belangrijk om eerst goed op de hoogte te zijn van de voordelen en nadelen. Op basis hiervan kun je een weloverwogen beslissing maken of refurbished iets voor jou is, of dat je toch beter voor een nieuw of tweedehands toestel kunt gaan.

Voordelen refurbished

 • Goedkoper dan nieuw: je bespaart tot honderden euro’s
 • Een refurbished toestel is gecontroleerd en heeft garantie
 • Veilig aankopen: aanbieders zijn bekend en je hebt wettelijke bedenktijd en recht op retour
 • Je draagt een steentje bij aan het milieu (minder verspilling)

Nadelen refurbished

 • Toestel kan beschadigingen hebben of met onofficiële onderdelen zijn gerepareerd
 • Accu kan deel van z’n capaciteit zijn verloren
 • Vaak worden geen of onofficiële accessoires meegeleverd (zoals lader, kabel en koptelefoon)
 • Nieuwste modellen vaak nog niet leverbaar als refurbished model

Hoeveel goedkoper een refurbished iPhone is hangt af van het model en de conditie. De gemiddelde besparing is al snel 20% ten opzichte van de nieuwprijs. Bij oudere modellen, die niet meer nieuw verkocht worden is de besparing doorgaans groter. Check onze refurbished iPhone vergelijker om te zien hoe goedkoop je al een refurbished toestel kunt vinden.

voordelen refurbished

Het prijsverschil vergeleken met een nieuw toestel kan oplopen tot maar liefst honderd euro, terwijl refurbished apparaten in de werkelijkheid vaak nauwelijks te onderscheiden zijn van nieuwe toestellen. Hierdoor kun je later bijvoorbeeld weer sneller een upgrade veroorloven. Bovenstaande tabel met cijfers van de Consumentenbond laat zien hoeveel je gemiddeld bespaart met een refurbished toestel, vergeleken met een nieuwe losse iPhone.

refurbished

2. Hoe vergelijk in refurbished iPhones met elkaar?

Refurbished wordt steeds populairder, waardoor het aanbod ook steeds verder toeneemt. Dat is goed nieuws voor jou als consument, omdat je hierdoor meer keuze hebt uit meer verschillende modellen. Bovendien komen er steeds meer refurbished aanbieders die met elkaar gaan concurreren, wat gunstigere prijzen oplevert.

Prijs

De prijs van refurbished iPhones loopt flink uiteen. Dit heeft verschillende oorzaken, zoals de conditie van het apparaat, de aanbieder en of er wel of geen originele accessoires meegeleverd worden. Let bij het vergelijken van de prijs daarom altijd op de volgende zaken, die ook de prijsverschillen verklaren:

 • Keurmerk: aanbieders met het ‘refurbished keurmerk’ zijn doorgaans duurder dan aanbieders zonder keurmerk;
 • Conditie: als een toestel meer gebruikerssporen heeft mag je ook verwachten dat de prijs lager is (scheelt vaak 20/30 euro per conditie);
 • Interne opslag: Een 16GB-variant zal altijd goedkoper zijn dan een 32GB-variant;
 • Meeleveren van accessoires: Het is niet altijd vanzelfsprekend dat de goedkoopste partij ook in totaliteit het goedkoopst is. Niet iedereen levert bijvoorbeeld een oplaadkabel bij de iPhone;
 • Garantieperiode: De lengte van de garantieperiode kan ook invloed hebben op de prijs;
 • Verzendkosten: Deze zijn meestal gratis, maar worden soms ook apart in rekening gebracht.

→ Vergelijk alle refurbished iPhones

verborgen iphone functies


Modellen

De populairste refurbished iPhone-modellen van het moment zijn:

Let altijd wel op of de iPhone nog de meest recente versie van iOS ondersteunt. Dit kun je checken in ons iOS update-overzicht. Zo draait de iPhone 5S nog steeds op iOS 12, de meest recente software van Apple. Alle apparaten ouder dan de iPhone 5S worden niet meer ondersteund, waardoor je nieuwe functies en beveiligingsupdates misloopt. Houd daar rekening mee, want dat maakt de iPhone minder toekomstbestendig.

Condities: de staat van het toestel

In onze iPhone-prijsvergelijker kun je filteren op drie refurbished condities: Zo goed als nieuw, licht gebruikt en zichtbaar gebruikt

Aangezien refurbished geen juridische term is, zijn er geen voorwaarden waar een aanbieder aan moet voldoen voor hij het stempel ‘refurbished’ op zijn producten mag plakken. Hierdoor hanteren aanbieders verschillende productcondities -ook wel gradaties of grades genoemd- om aan te geven in welke staat een refurbished apparaat verkeert.

De condities geven de uiterlijke staat aan van het apparaat aan: zijn er gebruikerssporen op de behuizing zichtbaar? Zitten er krasjes op het scherm? Aangezien iedere aanbieder verschillende gradaties gebruikt, zie je als consument al snel door de bomen het bos niet meer.

Dit probleem hebben we binnen onze refurbished iPhone-vergelijker voor je opgelost, door het aanbod van alle belangrijke refurbished-aanbieders onder te brengen in drie condities: Zo goed als nieuw, licht gebruikt en zichtbaar gebruikt.

Zo goed als nieuw

Bij een ‘zo goed als nieuw’-toestel is het praktisch niet van een nieuw exemplaar te onderscheiden. Er zijn mogelijk alleen hele lichte cosmetische gebruikerssporen aanwezig, waarvan je vrijwel niets zult zien. Krasjes, deukjes of andere beschadigingen kom je dus niet tegen.

Natuurlijk is ook het prijsverschil tussen een nieuwe en refurbished iPhone belangrijk. Om dit te illustreren, hebben we de huidige nieuwprijs van een nieuwe iPhone 7 vergeleken met een refurbished exemplaar.

In het geval van de refurbished iPhone 7 bespaar je circa 35 procent als je kiest voor een refurbished exemplaar. Dit percentage ligt bij andere toestellen hoger (of juist lager), waardoor het hier dus gaat om een inschatting. Reken dus voor jezelf uit wat het verschil is tussen een nieuwe of refurbished variant van het iPhone-model waarvoor je kiest. Op die manier kun je de afweging maken van wat voor jou te betalen is, maar ook of het prijsverschil te rechtvaardigen is (of niet).

Licht gebruikt

Bij een ‘licht gebruikt’-toestel zijn er weinig tot lichte gebruikerssporen aanwezig. Hierbij kun je denken aan kleine krasjes en/of lichte stootschade, maar geen deukjes of zwaardere gebruikersschade.

Het prijsverschil tussen een nieuwe en een refurbished iPhone 7 met de conditie ‘licht gebruikt’ is circa 41 procent. Je bespaart logischerwijs iets meer dan bij een refurbished iPhone die zo goed als nieuw is, maar ziet dan wel duidelijker dat de smartphone eerder is gebruikt.

Zichtbaar gebruikt

Zichtbaar gebruikte refurbished devices zijn het goedkoopst, maar bevatten wel duidelijke gebruikerssporen. De smartphone is dus al een tijdje door een ander gebruikt en kan schade op het scherm, of deukjes bevatten. Je bespaart dan ook het meest: ongeveer 43 procent ten opzichte van een nieuw toestel.

→ Vergelijk refurbished iPhones op conditie

iPhone-XS-Max-04


Garantie op refurbished iPhones

Een van de belangrijkste voordelen van refurbished is dat je in tegenstelling tot tweedehands gewoon garantie krijgt op je aankoop. Blijkt er na aankoop iets niet te kloppen, dan kun je hier aanspraak op maken en tot een oplossing komen. Ondertussen is het op bijvoorbeeld Marktplaats een stuk lastiger om je beklag te doen na een slechte aankoop. De verkoper is als sneeuw voor de zon verdwenen of hij of zij reageert simpelweg niet meer.

Hoewel garantie in het geval van refurbished dus normaal is, kunnen de voorwaarden wel per aanbieder verschillen. Let daarom op de volgende zaken:

 1. Controleer of de aanbieder 12, 24 of 36 maanden garantie geeft.
 2. Bekijk welke onderdelen wel en niet onder de garantie vallen.
 3. Garantie is niet hetzelfde als het retourbeleid, controleer dit altijd even afzonderlijk.

Voordat je overgaat tot aanschaf doe je er dus verstandig aan precies na te gaan op welke telefoononderdelen de garantietermijn van toepassing is. Onderdelen als de accu en het touchscreen en accessoires hebben vaak een aparte garantietermijn. Bij een garantie van 24 maanden heb je bij partijen dan bijvoorbeeld slechts zes maanden garantie op de accu. Vocht-, val- en stootschade is bij alle aanbieders uitgesloten. Let dus op: bij val-, stoot-, vocht- of waterschade is er sowieso geen garantie.

We raden aan om een refurbished iPhone met minstens 24 maanden garantie aan te schaffen. Dit heeft te maken met het feit dat enkele aanbieders ex-waterschade iPhones opkopen, deze opknappen en vervolgens weer ‘in de winkels’ leggen. Dit kan de levensduur van een iPhone aanzienlijk verminderen, aangezien het moederbord – het centrale onderdeel van een smartphone – in aanraking is geweest met water, en daardoor mogelijk oxidatie heeft opgelopen. Hierdoor legt een moederbord langzaam maar zeker het loodje, vaak nét buiten de garantieperiode van 12 maanden.

iPhones6supdate

Uiteraard kan het zo zijn dat je niet tevreden bent over je refurbished iPhone, of dat het een impulsaankoop was. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt bijvoorbeeld dat refurbished iPhones regelmatig van ondermaatse kwaliteit zijn. Geen nood. Bij alle aanbieders uit onze koopgids is het namelijk mogelijk om je toestel te retourneren.

Laat je echter vooraf goed informeren hoe het zit met retourneren, indien je een refurbished iPhone in een stenen winkel koopt. Let met name op dat je je volledige aankoopbedrag terugkrijgt, en geen tegoedbon. Een fysieke winkel is jou (juridisch gezien) namelijk niks verplicht indien het product zelf goed werkt, en jij het product tóch wil terugbrengen. Bij online aankoop zit je altijd goed en mag je altijd retourneren.

Interne opslag

Heb je eenmaal een model gekozen, dan ben je nog niet helemaal klaar met kiezen. Zo is iedere iPhone in meerdere kleuren beschikbaar en zijn er ook meerdere opslagcapaciteiten. Kijk dus goed hoeveel intern geheugen jij nodig denkt te hebben, want met een iPhone kun je dit later niet meer uitbreiden. Gebruik je veel clouddiensten of wil je weinig apps installeren en ga je niet veel foto’s en video’s lokaal opslaan, dan heb je genoeg aan een iPhone met 32GB of 64GB aan intern geheugen.

Wil je heel wat data lokaal bewaren dan raden we aan om een stapje hoger te kiezen. En ben je echt een grootgebruiker dan is de optie met 512GB bij sommige iPhones een aanrader. Daar betaal je echter ook het meest voor, dus kijk voor jezelf even goed of je deze ruimte ook echt nodig gaat hebben. Dat kun je al makkelijk controleren door even te kijken hoeveel geheugen je op je huidige smartphone in gebruik hebt. Dat is een aardige inschatting voor hoe je straks je iPhone gaat gebruiken.

Kleur

Vergeet ook niet om een juiste kleur uit te kiezen. Iets wat je in onze vergelijker ook kunt aanklikken. Afhankelijk van het toestel dat je kiest en het aanbod dat er is, vind je in de linker kolom een serie aan kleuren om uit te kiezen. De kleur die je kiest heeft ook direct invloed op het aanbod. Sommige kleuren zijn populairder en bepaalde kleuren zijn ook refurbished beter beschikbaar dan de andere. Houd daar dus rekening mee in je zoektocht naar een product dat bij jou past.

Het Keurmerk Refurbished

keurmerk-refurbished

Sinds vrijdag 15 maart 2019 is er in Nederland het Keurmerk Refurbished. Dit keurmerk is opgericht door Techniek Nederland (voormalig UNETO-VNI) in samenwerking met de refurbished-aanbieders Leapp, Renewd en Forza Refurbished. Dit zijn dan ook de eerste drie partijen die het keurmerk hanteren. Sinds 15 maart kunnen ook andere refurbished-aanbieders zich aanmelden. Het keurmerk moet voor meer duidelijkheid zorgen op het gebied van condities, garantie en de kwaliteit van refurbished producten.

→ Lees hier alles over het Keurmerk Refurbished

Vergelijk refurbished iPhones op keurmerk

Meegeleverde accessoires

Een nadeel van refurbished iPhones is dat het niet vanzelfsprekend is dat je dezelfde accessoires meegeleverd krijgt als bij een nieuw toestel. Kijk daarom altijd goed of een aanbieder originele Apple-onderdelen levert. Denk hierbij aan de oplader, de oortelefoon en een Lightningkabel.

Daarnaast geven sommige partijen een gratis screenprotector en/of hoesje mee met het toestel. Kijk daarvoor altijd bij de voorwaarden van de aanbieder in kwestie. Over het algemeen kun je er van uitgaan dat een oplader en simkaarttool standaard meegeleverd worden. Slechts sommige aanbieders stoppen ook een setje oordopjes in de doos.

Om die reden kun je in onze vergelijker filteren of er een originele lader en/of headset meegeleverd wordt. Afhankelijk van of jij dit belangrijk vindt, kun je deze filter dus gebruiken om enkel het aanbod te zien dat aan jouw eisen voldoet.

Shopwaardering

Als je een prijzig product in huis haalt, wil je natuurlijk wel weten dat je deze bij een betrouwbare partij aanschaft. Om die reden staat er per aanbieder een shopwaardering in onze vergelijker.

Onder de naam van een winkel zie je vijf sterren staan, die ingevuld zijn op basis van verschillende onafhankelijke reviewpartijen. Deze partijen verzamelen ervaringen en beoordelingen van klanten en rekenen hiervoor een gemiddelde uit per winkel. Zo zie je in één oogopslag wat de score van een winkel is en hoeveel mensen hier hun oordeel over uitgesproken hebben.

Het blijft wel altijd belangrijk om goed op te letten bij je aankoop aangezien niet alle partijen het keurmerk dragen. Check daarvoor de tips hieronder, waarmee je voorkomt dat je een miskoop doet, of in een andere vervelende situatie terechtkomt.

Een voorbeeld van refurbished shopwaarderingen in onze prijsvergelijker
 • Bekijk de klantreviews van de desbetreffende winkel. Deze zijn opgenomen in onze refurbished vergelijker onder shopwaardering (zie: sterrenwaardering) van de desbetreffende shop. Zijn de reviews recent en zijn klanten tevreden;
 • Kijk of het merk het Refurbished Keurmerk draagt
 • Bekijk voordat je bestelt bij welke webshop keurmerken de winkel is aangesloten. De meest bekende zijn: Thuiswinkel Waarborg, Webshop Keurmerk en Qshops. In dit geval belooft de webwinkel een bepaalde service en kun je naar een onafhankelijke Geschillencommissie stappen, wanneer je in een geschil komt met de aanbieder. Meer hierover lees je op de informatiepagina van de Consumentenbond;
 • Kies voor een product dat op voorraad is en snel wordt geleverd. Zo minimaliseer je het risico dat de desbetreffende aanbieder in de problemen komt, terwijl jij zit te wachten op de levering ervan en al vooruitbetaald hebt (en dus risico’s loopt).
iphone-5s-review-update-uitgelicht-1

Het verschil tussen btw- en margeproducten

Refurbished iPhones kunnen zowel als btw- als margeproduct worden aangeboden. Een belangrijk verschil, omdat dit je in sommige gevallen geld kan schelen. Het verschil is als volgt:

 • Btw-product: Een standaard product waar de standaardbelasting over geheven wordt. De meeste spullen die je in de winkel kunt kopen zijn btw-producten.
 • Margeproduct: Een margeproduct is een gebruikt product, dat ingekocht is en waar minder btw over betaald hoeft te worden. Hierdoor kan de prijs voordeliger uitvallen voor de consument.

Welk product het beste bij jou past, hangt van een aantal zaken af. In het onderstaande artikel helpen we je met het maken van die keuze, zodat jij de deal kiest die jou het minste kost en het meeste oplevert. Bekijk ook het onderstaande artikel waarin je precies kunt zien welke aanbieders welke regeling hanteren.

Lees ook: Goedkopere refurbished iPhone? Check of het een btw- of margeproduct is

3. Controleren: zo test en controleer je een refurbished iPhone

Heb je een refurbished iPhone gekocht? Dan wil je natuurlijk weten of je een goede koop hebt gedaan. Dit kun je doen door het apparaat na ontvangst zelf even te controleren. In het onderstaande overzicht hebben we uitgebreide artikelen geschreven die jou stap voor stap laten zien waar je op moet letten bij deze controle.

Zelf controleren van een iPhone:

Refurbished iPhones testen en controleren: zo doe je dat in 4 stappen
Zo controleer je of je refurbished iPhone geen ex-waterschade model is

Meer refurbished Apple-producten

Niet alleen voor de refurbished iPhone hebben we een uitgebreide koopgids met daarin adviezen en tips. Ook als je andere refurbished Apple-producten koopt ben je bij iPhoned aan het juiste adres.

→ Refurbished MacBook

→ Refurbished iPad

→ Refurbished Apple Watch

→ Refurbished iMac

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen