*Update* iPhone 15 móét nu wel usb-c krijgen (en dit is waarom)

Maurice Snijders
26 oktober 2022, 7:27
2 min leestijd
*Update* iPhone 15 móét nu wel usb-c krijgen (en dit is waarom)

De kogel is door de kerk: Apple moet de iPhone 15 nu wel usb-c geven. De EU heeft nu definitief een akkoord gegeven en daarom moeten alle nieuwe elektronische apparaten in 2024 een usb-c aansluiting hebben.

Lees verder na de advertentie.

Update: Apple bevestigt indirect usb-c op toekomstige iPhones

In een interview met Wall Street Journal heeft Greg Joswiak van Apple, de senior vice president of Worldwide Marketing, indirect bevestigd dat de iPhone 15 een usb-c-aansluiting gaat krijgen. Volgens Joswiak is er door de richtlijnen van de EU ‘geen andere optie dan zich aan de regels houden’.

Wel liet hij weten dat Apple het niet eens is met deze beslissing. Volgens Joswiak biedt Apple met zijn Lightning-kabels met losse usb-a- of usb-c-stekker voldoende mogelijkheid voor gebruikers om de meest praktische oplader te kiezen. Ook wees hij op oude plannen van de EU om de nu verouderde micro-usb-aansluiting als standaard te gebruiken.

Hoe dan ook, Apple heeft het nog net letterlijk bevestigt, maar ga er maar vanuit dat de iPhone 15 of iPhone SE 2023 definitief met een usb-c-aansluiting gaan komen.

Usb-c voor alle elektronische apparaten in 2024

We schreven onlangs dat de Europese Unie een akkoord had bereikt over een gemeenschappelijke oplaadpoort voor alle smartphones. Alle nieuwe elektronische apparaten moeten in november 2024 een usb-c aansluiting krijgen. De Europese Unie heeft gisteren definitief ingestemd met deze wet.

De wet maakt een usb-c poort verplicht voor een groot aantal elektronische apparaten voor consumenten, waaronder de iPhone en AirPods. De wet is nu officieel aangenomen en zal 20 dagen na publicatie in werking treden. De regels zullen precies 24 maanden na die datum van toepassing zijn.

iPhone 15 usb-c

Hoewel de regels dus pas in november 2024 van toepassing zijn, is het toch waarschijnlijk dat Apple de overstap naar usb-c bij de iPhone 15 al gaat maken. Op Macs zien we al usb-c poorten sinds 2015 en op de iPad stapte Apple in 2018 al over van Lightning naar usb-c.

iPhone 15 usb-c

Zowel Apple-analist Ming-Chi Kuo als Bloombergs Mark Gurman geloven dat Apple momenteel een versie van de iPhone test met usb-c in plaats van Lightning. Kuo denkt dat Apple vanaf de iPhone 15 overschakelt op usb-c om zo meer tijd te hebben voor het overstappen van de aansluiting op andere apparaten. Nu de wet definitief is, is het ook zeer waarschijnlijk dat Apple hier mee doorgaat.

Draadloos opladen

De EU heeft overigens een vergelijkbaar doel voor draadloos opladen, om te voorkomen dat consumenten vastzitten aan één bepaalde techniek en om de hoeveelheid elektronisch afval verminderen. Het is niet duidelijk of het MagSafe-oplaadsysteem van Apple voor de iPhone en AirPods binnen dat doel valt. In 2018 heeft de Europese Commissie geprobeerd een definitieve oplossing te realiseren, maar dat is vooralsnog niet gelukt.

Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Bron afbeelding: MacRumors
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 15
Apple iPhone 15

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu