Apple vraagt nieuw patent aan voor gezondheidswearable

Rutger Otto
12 augustus 2016, 10:33
2 min leestijd
Apple vraagt nieuw patent aan voor gezondheidswearable

Apple heeft een nieuw patent ingediend voor een wearable, waarmee een elektrocardiogram gemaakt kan worden via ingebouwde elektroden.

Lees verder na de advertentie.

Apple wearable-patent

Het patent werd bekendgemaakt door de U.S.Patent and Trademark Office en op plaatjes is de wearable te zien. Hij is om de pols te dragen, maar werkt ook op andere plaatsen van het lichaam. Een elektrocardiogram (of hartfilmpje) werkt met meerdere metingen die kunnen variëren als ze op verschillende plekken in het lichaam gemeten worden. Zo’n hartfilmpje wordt gemaakt aan de hand van elektrische activiteit van de hartspier.

In dit patent gaat het dus om een andere wearable dan de Apple Watch, die dat soort metingen niet kan doen. De Watch kan wel de hartslag registreren met lampjes, maar de wearable gaat een stap verder: met elektroden op het lichaam. Resultaten daarvan worden naar de wearable gezonden en vergeleken met eerdere metingen. Op die manier kan het hart beter in de gaten gehouden worden.

apple wearable-patent

Apple richt pijlen op gezondheid

Eerder deze week ging al een gerucht dat Apple nieuwe manieren bekeek om gezondheidshardware in 2017 op de markt te brengen. Het bedrijf van Tim Cook vind gezondheid en fitness heel interessant, zo bleek de laatste jaren. Niet alleen door de Apple Watch die beweging bijhoudt, ook door een Gezondheid-app te bieden op de iPhone. Het nieuwe product, zo meldde het gerucht, zou accurate informatie verzamelen over onder meer hartslag, ritme en veranderingen in de bloedsuikerspiegel.

Het is niet duidelijk of dat gerucht gelinkt is aan het patent, maar het geeft aan dat Apple nog steeds erg geïnteresseerd is in de gezondheidsindustrie, en daar steeds meer mee bezig is. In 2015 zei Tim Cook echter nog dat Apple werd tegengehouden door de U.S.Food and Drug Administration (FDA) om meer van dit soort ontwikkelingen door te voeren in zijn apparaten. Volgens hem duurde het te lang om goedkeuring te krijgen voor sensoren voor gezondheidsmetingen. “Daarom kunnen we niet snel innoveren”, zei hij.

Regelgeving

De huidige Apple Watch heeft al een hartslagmeter aan boord die als pulse-oxymeter gebruikt kan worden (om de hoeveelheid zuurstof in het bloed te bepalen). Die functie wordt echter niet door het apparaat gebruikt, omdat Apple daarvoor geen goedkeuring heeft van de FDA. De Apple Watch zou daarmee ook gebruikt kunnen worden als gezondheidsmeter, niet alleen als smartwatch.

Waarschijnlijk zien we voorlopig echter nog niets van het patent terug in een product van Apple. Daarnaast moeten we altijd een slag om de arm houden wat betreft patenten. Apple vraagt ze vaker aan en van de meesten horen we niets meer.

Lees meer over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 1
Apple Watch Series 1

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu