Hoe Apple de strijd met nepnieuws aangaat via Apple News

Lars Paijmans
19 november 2018, 8:53
2 min leestijd
Hoe Apple de strijd met nepnieuws aangaat via Apple News

Met Apple News heeft ceo Tim Cook een heel duidelijk doel: de strijd met nepnieuws aan gaan en mensen uit hun filterbubbel krijgen.

Lees verder na de advertentie.

Hoe Apple News nepnieuws wil bestrijden

The Sydney Morning Herald nam vandaag een kijkje bij het Australische team van Apple News, en ontdekte daar hoe het bedrijf wereldwijd zijn nieuwsdienst aanpakt. Centraal in het team staat een kleiner subteam van redacteuren, dat de hele dag door het nieuwsaanbod van grote publicaties bladert. Op basis hiervan worden keuzes gemaakt welke artikelen wel en niet prominent in de dienst geplaatst worden.

Apple News nepnieuws

Roger Rosner, Apples vice-president van apps legt uit waarom er volgens het bedrijf een speciale nieuws-applicatie gemaakt moest worden. “Journalistieke stukken lezen is één van de belangrijkste dingen die mensen op hun iOS-apparaat doen. De leeservaring was echter te vaak ondermaats met websites die niet goed voor mobiele apparaten geoptimaliseerd waren en apps die nog slechter in elkaar zaten.”

Daarnaast ziet het bedrijf een rol voor zichzelf om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan. Nu verhalen razendsnel gepubliceerd en verspreid kunnen worden, gebeurt het steeds vaker dat onjuiste informatie enorme groepen mensen bereikt. Apple News zegt liever nauwkeurig dan het eerste te zijn, zodat lezers zeker weten dat ze correcte en gecheckte informatie lezen.

Het hele verhaal bieden

Ook kiest Apple er bewust voor om publicaties over het hele politieke spectrum aan te bieden. “We willen mensen ontmoedigen om alleen in de eigen filterbubbel te blijven”, aldus Lauren Kern, hoofdredacteur van Apple News. De reden dat Apple News blijft groeien is volgens Rosner grotendeels te danken aan de energie die ceo Tim Cook er in steekt.

“Al heel snel zag Cook dat we een belangrijke rol kunnen vervullen om goede journalistiek de kans te geven en democratie te helpen in een steeds wereld waarin dat steeds moeilijker wordt”, legt Rosner uit. “Op onze manier proberen we hier een klein beetje aan bij te dragen.” In Australië heeft Apple News maandelijks zo’n vijf miljoen lezers. In Nederland is de dienst nog niet beschikbaar.

Het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu