Tip: Schakel je locatie op Snap Kaart uit in 4 stappen
Rutger Otto

De nieuwe functie van Snapchat heet Snap Kaart. Op een wereldkaart kun je zien waar jouw vrienden zijn en zij zien waar jij bent. Dat zorgt online voor de nodige weerstand van gebruikers. Zo zet je de functie uit.

Locatie delen op Snapchat met Snap Kaart

Snap Kaart werd aan de laatste versie van Snapchat toegevoegd. Na de installatie van de update, word je door de mogelijkheden van de kaart geloodst. Daarna kies je wie van jouw vrienden mogen zien waar je bent (alle vrienden, enkele vrienden of alleen jijzelf). Met de laatste optie kunnen anderen jouw locatie dus niet zien, maar heb je een andere mogelijkheid gekozen, dan kun je alsnog kiezen om de optie uit te schakelen.

Schakel de functie uit

Om Snap Kaart uit te schakelen, doorloop je de volgende stappen in Snapchat:

  1. Veeg in het camerascherm omlaag;
  2. Tik rechtsboven in beeld op het tandwiel om de instellingen te openen;
  3. Scrol omlaag en kies ‘Toon mijn locatie’;
  4. Selecteer ‘Onzichtbare modus’.

Nu je deze optie hebt ingeschakeld, kunnen vrienden niet langer op de kaart zien waar jij bent. Snapchat introduceerde de Snap Kaart om snaps van gebruikers locatiegebonden te maken én om te zien waar vrienden uithangen. Op de kaart worden zij met cartoonpoppetjes aangegeven op de precieze plek waar ze zijn. Anderzijds zijn op de kaart gekleurde vlekken en events te zien waar je op kunt tikken, om de verhalen te bekijken die daar zijn gemaakt.

Twijfels over privacy

Op het internet is er intussen echter wat rumoer ontstaan over de functie. Dat gaat met name over privacy. Zo is niet voor iedereen duidelijk dat de locatie elke keer wordt gedeeld als Snapchat wordt geopend. Hiermee wordt het heel simpel om mensen op te sporen, die daar misschien niet op zitten te wachten. Omdat Snapchat vooral populair is onder tieners, zetten mensen daar vraagtekens bij.

Een woordvoerder van Snapchat zegt tegen The Verge dat veiligheid enorm belangrijk is en dat het bedrijf er alles aan doet om gebruikers de juiste informatie over Snap Kaart te bieden. Volgens Snapchat kunnen alleen wederzijdse vrienden elkaars locatie zien en na een ‘korte tijd’ wordt de precieze locatie verwijderd. Door op een vriend te tikken, kun je zien wanneer ze ergens voor het laatst de app openden. Na acht uur verdwijnen hun poppetjes van de kaart.

Lees het laatste nieuws over Snapchat

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.