De ultieme Snapchat-gids voor beginners

Rutger Otto
5 mei 2016, 16:53
9 min leestijd
De ultieme Snapchat-gids voor beginners

Heb je nog steeds geen Snapchat-account? Wil je wel eens weten wat je nu eigenlijk kan met de app en hoe het precies werkt? In dit uitgebreide artikel staat alles wat je moet weten.

Lees verder na de advertentie.

Snapchat tips

Snapchat gaat keihard. Niet alleen wereldwijd (met ruim 100 miljoen gebruikers), ook in Nederland. Volgens de laatste cijfers, afkomstig van half juli, hebben bijna 2 miljoen Nederlanders de Snapchat-app op hun smartphone staan. Vooral onder jongeren (12 tot 19 jaar) is Snapchat razend populair, maar ook oudere gebruikers haken aan. Heb jij nog nooit Snapchat gebruikt, maar wil je ermee beginnen, dan is deze gids geschikt voor jou.

Wat is Snapchat?

Snapchat is een app waarmee je foto’s en video’s naar anderen stuurt. Je kunt mensen selecteren waarvan je wil dat ze het kunnen zien, maar je kunt jouw content ook openbaar publiceren, zodat iedereen die je volgt het kan zien. Belangrijk kenmerk van Snapchat is dat plaatjes en filmpjes na een aantal seconden verdwijnen. Ze blijven dus nooit op het netwerk circuleren.

beveiliging snapchat

Zo begin je

Om Snapchat te gebruiken, moet je wel even inschrijven bij de dienst. Dat doe je met een e-mailadres, een wachtwoord en je geboortedatum. Daarna kies een gebruikersnaam en kun je van start.

Omdat Snapchat een sociaal platform is, voeg je nu wat mensen toe die je kent. Dat kun je gewoon doen door contacten toe te voegen, maar je kunt mensen ook toevoegen via hun gebruikersnaam. Dat kan altijd nog door binnen Snapchat op het spookje boven in beeld te tikken en dan ‘vrienden toevoegen’ te kiezen. Via dit venster kun je ook bekijken wie jou hebben toegevoegd en wie je vrienden op Snapchat allemaal zijn.

Wegwijs worden in het hoofdscherm

snapchat

Het hoofdscherm van Snapchat bestaat voor een groot deel uit beelden van je camera (voor- of achterkant). Verder staan er onder en boven icoontjes. We gaan ze allemaal even af.

In de bovenste balk zie je linksbovenin een bliksem-icoontje. Daarmee bepaal je of je wel of niet flitst bij het nemen van een foto.

In het midden staat het spookje, waarmee je naar het menu gaat. Van daaruit check je jouw vrienden, voeg je nieuwe contacten toe en kun je door naar de instellingen via het tandwieltje rechts bovenin.

Rechtsboven in beeld van het hoofdscherm, staat een smiley met pijltjes. Tik hierop om te wisselen van camera aan de voor- of achterzijde. Overigens kun je ook wisselen door tweemaal achter elkaar elders in beeld te tikken.

Door naar de onderzijde van het scherm. Linksonder staat een vierkantje, dat soms gevuld is met een cijfer. Is dat het geval, dan heb je een nieuw bericht. Druk op het vierkantje om naar de lijst met Snapchat-berichten te gaan.

Onderin in het midden staat een grote ronde knop, waarmee je een foto neemt. Hou ‘m ingedrukt om een filmpje op te nemen.

Aan de rechterkant vind je de hamburgerknop die je naar de lijst van Snapchat Verhalen en Discover leidt. Daarover straks meer.

Foto’s en video’s maken en verzenden

snapchat versturen

In het hoofdscherm maak je zoals gezegd foto’s en filmpjes. Kies een camera en tik op de sluiterknop om iets of jezelf op de gevoelige plaat vast te leggen.

Is het gelukt, dan kom je in een volgend menu. Onderin beeld kun je linksonderin aanpassen hoe lang de foto voor de ander zichtbaar moet zijn. Met het pijltje naast de timer kun je genomen foto’s bewaren in je Foto’s-app. Doe je dat niet, dan kun je de foto zelf niet meer bekijken. Tik naast het pijltje op het icoon om de foto of video toe te voegen aan Jouw Verhaal.

Ben je klaar, dan tik je rechtsonder in beeld op de pijl naar rechts. Vervolgens kies je contacten naar wie je het wil versturen en kies je nogmaals voor de pijl naar rechts onder in beeld. Daarna is je plaatje of filmpje verzonden.

Maak je een filmpje, dan is het mogelijk om met een simpele extra beweging in te zoomen. Daarvoor hoef je niet te pinchen (twee vingers uit elkaar vegen) zoals bij het nemen van een foto. Een filmpje zoom je gewoon in door tijdens het opnemen met je vinger omhoog te vegen. Hoe verder je omhoog swipet, des te meer hij inzoomt. Door omlaag te vegen, zoom je juist weer uit.

Emoji, tekst en krabbels toevoegen

Heb je een foto genomen en heb je ‘m nog niet verstuurd, dan kun je het plaatje nog opleuken. Bijvoorbeeld met emoji. Dat doe je door boven in beeld rechts voor het sticker-icoon te kiezen. Je kunt nu de emoji naar keuze kiezen en in beeld plakken. Door te pinchen en te draaien, zet je hem precies op de goede plek.

Ook heb je de mogelijkheid om tekst bij te voegen. Kies daarvoor de letter boven in beeld. Normaal krijg je een donkere balk waarin je kunt typen, maar tik je nog eens op de letter, dan kies je een lossere vorm met grotere letters. Die kun je dan ook van kleur veranderen. Door te slepen en te draaien kies je de goede plek voor de tekst.

Daarnaast kun je krabbels of tekeningetjes kwijt op je foto, door voor het potloodje te kiezen. Hierbij kun je (net als bij de tekst) de kleur kiezen. Goede tip: schuif helemaal naar onderen in het scherm om zwart te gebruiken. Ga vervolgens helemaal naar links voor wit.

Verder is het mogelijk om een emoji op een vaste plek in een filmpje te zetten. Na het opnemen van een video kies je voor het sticker-venster. Daar kies je een emoji die je vast wil zetten, bijvoorbeeld een smiley op het gezicht van iemand. Snapchat zorgt dan dat het plaatje op zijn plek blijft zitten terwijl de video beweegt.

Maskerssnapchat masker

Tijdens het maken van een selfie, kun je ook maskers toevoegen. Dat doe je door op het scherm op je gezicht te tikken en ingedrukt te houden. De app brengt je gezicht in kaart en vervolgens kun je verschillende maskers kiezen. Elke dag verschijnt er een nieuwe, maar elke dag verdwijnt er ook één. Degene die verdwijnen kun je overigens wel aanschaffen voor een euro per stuk. Vaak hebben de maskers nog iets geinigs, bijvoorbeeld als je je mond opent of je wenkbrauwen optrekt.

Filters

Nog voordat je je foto verstuurt, kun je ervoor kiezen om filters over het plaatje te schuiven. Dat doe je door naar links of rechts te vegen voordat je hem verstuurt. Zo maak je hem bijvoorbeeld zwartwit. Maar er zijn ook andere filters die plaats gebonden zijn. Zo kun je mensen de groeten doen uit Amsterdam of laat je weten in Utrecht te zijn met een plaatje van de Dom.

Heb je een video gemaakt, dan kun je hier ook gebruik van maken. Daarbij is het mogelijk om filmpjes via filters versneld, vertraagd of in omgekeerde volgorde af te laten spelen.

Zo werkt de berichtenfeed van Snapchat

Als je vanuit het hoofdscherm van Snapchat naar rechts veegt (of door linksonderin op het vierkant te tikken), kom je in de feed van Snapchat. Hier vind je een lijst met vrienden die je iets gestuurd hebben. Maar wat betekenen de icoontjes links van de namen?

  • snapchatGevuld pijltje: Je hebt zelf een foto, video of bericht verzonden.
  • Open pijltje: De ontvanger heeft de door jou verzonden content geopend.
  • Gevuld vierkantje: Je hebt een nieuw bericht ontvangen van iemand anders. Tik erop om af te spelen.
  • Geopend vierkantje: Je hebt het bericht van een ander geopend.
  • Twee pijltjes over elkaar: Iemand heeft een screenshot van je verzonden bericht genomen.
  • Rond pijltje: Iemand heeft je bericht nogmaals afgespeeld. Dat mag van Snapchat een keer per dag gratis. Wil je het vaker doen, dan moet je betalen.

Dit betekenen de Snapchat emoji

Als je begint met Snapchat, valt het waarschijnlijk op dat er emoji achter de namen verschijnen van mensen met wie je berichtjes uitwisselt. Maar wat betekenen ze nou eigenlijk? Check het in deze lijst:

🌟 Gouden ster: Iemand heeft de Snap van deze persoon in de afgelopen 24 uur nog eens afgespeeld.
💛 Geel hartje: Jullie zijn beste vrienden. Jij stuurt deze persoon de meeste Snaps en hij/zij jou ook.
❤️ Rood hartje: Jullie zijn twee weken lang de beste vrienden.
💕 Roze hartjes: Jullie zijn twee maanden lang de beste vrienden.
👶 Baby: Je bent net vrienden geworden met deze persoon.
😎 Zonnebril: Een van jouw beste vrienden is ook één van de beste vrienden van deze persoon.
😬 Grijns: Jouw beste vriend is de beste vriend van deze persoon. Dat betekent dat jij evenveel berichten naar iemand stuurt als deze persoon.
😏 Ondeugend: Jij bent één van de beste vrienden van de ander, maar jij niet met diegene. Dat betekent dat jij minder berichten naar deze persoon stuurt dan andersom.
😊 Glimlach: Niet je beste vriend, maar jullie zijn goede vrienden. Je stuurt elkaar niet de meeste Snaps.
🔥 Vuur: Jullie hebben samen een Snap-streak: je stuurt elkaar elke dag een bericht, foto of video.
💯 Honderd: Al honderd dagen achter elkaar is het jullie gelukt om elkaar een Snap te sturen.

Deze emoji zijn tof om vriendschappen op het platform op te bouwen. Vanuit Snapchat is het een slimme manier om te zorgen dat gebruikers elke dag van de dienst gebruikmaken.

Chatten kan ook

Snapchat draait niet alleen om foto’s en video’s. Je kunt er ook gewoon ‘ouderwets’ mee chatten door anderen berichtjes te sturen. In de berichtenfeed schuif je op een naam naar rechts om iemand een tekstbericht te sturen. Maar ook deze gesprekken blijven niet bewaard. Je kunt de hele chat zien zolang het scherm geopend blijft, maar sluit je hem, dan verdwijnt alles en begin je de volgende keer weer met een leeg scherm. Zit je allebei tegelijk in een chatcherm, dan kleurt de gele cameraknop rechtsonder in beeld blauw. Hou die ingedrukt om een videochat te starten.

snapchat discover

Snapchat Verhalen en Discover

Veeg je van het hoofdscherm naar links, dan kom je in het Verhalen-scherm. Hier vind je updates van vrienden die ervoor gekozen hebben om hun Snaps naar alle volgers te sturen. Je kunt ze net als andere Snaps gewoon bekijken, al zijn dit vaak minder persoonlijke en meer openbare foto’s en filmpjes. Anders dan andere Snaps is ook dat deze slechts 24 uur online blijven, daarna verdwijnen ze.

Soms zijn er ook Live-verhalen. Deze bestaan uit door Snapchat uitgekozen Snaps van gebruikers en zijn altijd in een thema. Soms krijg je hiermee een rondleiding door een hoofdstad, een andere keer vormen de Snaps een verslag van een gebeurtenis of evenement.

Daarnaast vind je in dit scherm ook Discover. Je ziet een aantal media staan die zelf content maken voor Snapchat. Vaak zijn het korte nieuwsberichten of filmpjes die helemaal in stijl van Snapchat zijn vormgegeven. Door op het Verhalen-scherm nog eens naar links te vegen, zie je alle beschikbare publicaties op een rij. Daaronder zijn bijvoorbeeld CNN, Vice, MTV en National Geographic.

Gebruik je Snapchat al of heb je nog vragen? Laat het in de comments weten!

Categorieën: Apps algemeen, Startersgids
Spotlight: Snapchat

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's