Runners deal! De iPhone 15 nu met korting oplopend tot €486!

iPadOS 14

Lars Paijmans
3 min leestijd
iPadOS 14

iPadOS 14 is dé grote iPad-update van 2020, die op 16 september verschijnt. De nieuwe softwareversie introduceert onder meer een nieuw thuisscherm met widgetondersteuning. Ook springt iPadOS 14 handiger om met de Apple Pencil en zet Apple grote stappen op het gebied van privacy.

Dit is iPadOS 14

De grootse software-update werd onthuld tijdens WWDC 2020, dat compleet digitaal plaatsvond vanwege de gevolgen met betrekking tot het coronavirus. iPadOS 14 voegt flinke vernieuwingen daar, met het nieuwe thuisscherm als grootste blikvanger. Voordat de definitieve update verschijnt, brengt Apple enkele testversies uit om de laatste plooien glad te strijken.

FAQ: Veelgestelde vragen

  • Wanneer verschijnt iPadOS 14? – iPadOS 14 verschijnt op 16 september 2020 voor alle ondersteunende iPads.
  • Welke apparaten ondersteunen iPadOS 14? – Alle iPads die op iPadOS 13 draaien kunnen updaten.
  • Kan ik iPadOS 14 gratis downloaden? Ja. Apple brengt al zijn updates gratis uit voor ondersteunende apparaten.
ipados 14 officieel homescreen

iPadOS 14 release en ondersteunende iPads

De definitieve versie van iPadOS 14 is vanaf 16 september voor iedereen te downloaden en installeren. Draait jouw tablet op iPadOS 13? Dan pak je de update naar zijn opvolger gegarandeerd mee.

iPadOS 14 preview: eerste bèta getest

Hoewel iPadOS 14 een stuk minder ingrijpend is dan de update van vorig jaar, lijkt Apple een steeds duidelijkere visie te hebben voor de toekomst van de iPad. Dat zorgt in 2020 voor een update die verder verfijnd wat er vorig jaar werd geïntroduceerd en helaas een aantal functies die de overstap naar Nederland en België niet gered hebben.

Functies: Dit voegt iPadOS 14 toe

De iPad-update van 2020 introduceert tal van grote nieuwe functies die de tablet nog productiever en veelzijdiger maken. Hieronder zetten we de belangrijkste toevoegingen op een rij.

1. Nieuw homescreen voor widgets

iPadOS 14 lijkt veel op zijn iPhone-evenknie: iOS 14. Dit betekent dat je ook op de tablet widgets aan je homescreen kunt toevoegen. Widgets zijn praktische blokken waardoor apps meer functionaliteiten krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de widget van de klok-app, zodat je drie verschillende tijdszones in de gaten kunt houden. Ook apps die media afspelen, zoals de Podcasts-app, lenen zich uitstekend voor het plaatsen van widgets.

ipados 14 spotlight

2. Universeel zoeken

Stukje bij beetje wil Apple ervoor zorgen dat de iPad een volwaardig werkstation wordt. Een belangrijke stap hierin is de toevoeging van universeel zoeken. Dankzij deze functie neemt de zoekbalk minder ruimte in op je beeldscherm, en zit ‘ie dus minder in de weg. Bovendien kun je de functie vanuit iedere app, website en ieder document openen zonder dat je eerste een browse hoeft te openen.

3. Minder druk scherm

Sowieso zet iPadOS 14 grote stappen als het op indeling van werkruimte aankomt. Binnenkomende oproepen worden voortaan bijvoorbeeld subtiel bovenin het scherm getoond, in plaats van dat ze gelijk je hele beeld overnemen. Dit geldt voor alle soorten oproepen, dus ook wanneer je met Skype of Teams telefoneert. Spraakassistent Siri verplaatst daarentegen naar de onderkant, waar je aan het logo ziet dat hij naar je luistert.

ipados 14 officieel apple pencil

4. Grote verbeteringen voor Apple Pencil

Met iPadOS 14 krijgt de Apple Pencil een andere rol. Niet langer is het pennetje een leuke accessoire. In plaats daarvan wordt de Pencil een volwaardig bedieningssysteem. Dankzij de Scribble-functie herkent de iPad bijvoorbeeld wat je schrijft en wordt geschreven tekst omgezet in digitale letters. Je kunt bijvoorbeeld het adres van een website in Safari opschrijven, of een vorm in iWork tekenen. Vervolgens wordt je schrijfsel direct digitaal begrepen.

5. Zelf je standaard-apps kiezen

Met heel wat rechtszaken en boze bedrijven zwicht Apple dit jaar eindelijk: vanaf iOS 14 en iPadOS 14 krijgen gebruikers de keuze om zelf hun standaard-apps in te stellen. Hierdoor is Safari niet meer automatisch de browser die opent als je op een linkje klikt, maar kun je bijvoorbeeld ook voor Chrome of Firefox kiezen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld mail-apps.

6. Privacy

Sinds jaar en dag is privacy een speerpunt voor Apple. Logisch dus dat het bedrijf met iPadOS 14 weer enkele stappen vooruit zet. Alle apps moeten voortaan bijvoorbeeld toestemming hebben voordat een gebruiker gevolgd kan worden aan de hand van tracking. Verder komt er een nieuw onderdeel in de App Store waarin je precies kunt zien wat voor informatie een app verzamelt, en waarvoor.

Heeft dit artikel je geholpen?

iPadOS 14 archief

Bekijk archief (30 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu