De 7 beste teken-apps voor je iPad (met of zonder Apple Pencil)
Lars Paymans

Apple heeft de iPad in een volwaardige tekentablet verandert met de Apple Pencil. Ook zonder dit pennetje kun je er echter mooie kunstwerken op maken. In deze lijst zetten we de beste iPad teken-apps op een rij, die ook de Pencil ondersteunen.

1. Adobe Sketch

Adobe Sketch is enorm toegankelijk, maar er ook meer dan genoeg geavanceerde opties beschikbaar. Zo zal iemand die zo nu en dan graag een tekening maakt genoeg hebben aan de balk met verschillende lijnen en stiften, maar kun je daarnaast vormen, afbeeldingen en meer toevoegen.

Adobe Sketch is daarnaast vooral handig voor mensen die graag georganiseerd te werk gaan. Alle tekeningen kun je namelijk onderbrengen in projecten, zodat je ze niet zo snel meer kwijtraakt. Uiteraard werkt de app ook nauw samen met de andere iOS-apps van Adobe, dus als je al een Adobe-account hebt, is een Sketch een voor de hand liggende keuze.

Download Adobe Photoshop Sketch in de App Store (gratis)

Adobe Photoshop Sketch

Adobe Inc.

9 (143 reviews)
Gratis via App Store

2. Procreate

Als je een serieuze tekenaar bent, heb je waarschijnlijk niet genoeg aan de basisfuncties die veel apps bevatten. Gelukkig maar dat Procreate een flinke stap verder gaat. Deze (betaalde) app loopt over van teken-tools die exclusief voor de iPad ontwikkeld zijn.

Niet zo gek dus dat Apple tijdens presentaties graag Procreate gebruikt om de kracht van de iPad Pro te demonstreren. Omdat de app zoveel opties bevat, duurt het wel een tijdje voordat je er aan gewend bent. Als serieuze tekenaar is dit echter de app die je nodig hebt.

Download Pokémon GO in de App Store (6,99 euro)

Procreate

Savage Interactive Pty Ltd

9 (29 reviews)
€ 10,99 via App Store

Pigment

3. Pigment

Als je geen zin hebt om keer op keer zelf een kunstwerk te bedenken, dan is Pigment een uitkomst. Deze app zit namelijk vol met kleurplaten, die je met allerlei verschillende tools van een kleurtje kunt voorzien. Trek potloodlijntjes, of vul in een keer een volledig vlak in door het eerst te selecteren.

Kies uit verschillende thema’s (Abstract Paterns, Animals, Ancient Egypt enz.) en je krijgt direct een stuk of tien platen gepresenteerd die wel een likje verf kunnen gebruiken. Je kunt een week lang het volledige aanbod uittesten, daarna vraagt Pigment een maandelijks of jaarlijks bedrag van je. Het voordeel hiervan is wel dat de app constant aangevuld wordt met nieuwe tekeningen.

Download Pigment in de App Store (gratis)

Pigment - Adult Coloring Book

Pixite Inc.

10 (1 reviews)
Gratis via App Store

4. Notities

Sinds de komst van iOS 9 staat er al een teken-app geïnstalleerd op iedere iPhone en iPad: de Notities-app. Tik simpelweg op het golvende lijntje om het toetsenbord te vervangen met gekleurde bolletjes en je kunt direct beginnen met tekenen. Notities is niet zo uitgebreid als de andere apps in deze lijst, maar voldoet wel als je even een tekeningetje wilt maken.

Een leuke manier om een saai boodschappenlijstje op te leuken, of om bij een notitie tijdens een college een voorbeeld te schetsen. Omdat deze tekenfuncties in de Notities-app verwerkt zitten, kun je ze onbeperkt gratis blijven gebruiken.

5. Tayasui Sketches

Tekenaars die het liefst schetsen maken, zijn – zoals je aan de naam kunt zien – bij Tayasui Sketches aan het juiste adres. De gratis app heeft een flinke pennendoos vol met verschillende tekenstijlen, zodat je precies de lijnen kunt trekken die bij jouw ideeën aansluiten. Door verschillende lagen toe te voegen weet je zeker dat je tekening geen warboel wordt.

Terwijl je schetst worden bepaalde delen van menu’s automatisch verborgen, zodat alleen de belangrijkste delen overblijven. Als kers op de taart ondersteunt Tayasui Sketches verschillende styli, waaronder de Apple Pencil. De app is gratis te gebruiken, maar om alle functies te ontgrendelen zul je de Pro-versie moeten kopen voor 4,99 euro.

Download Tayasui Sketches in de App Store (gratis)

Tayasui Sketches

Tayasui.com

8 (8 reviews)
Gratis via App Store

Paper-ipad-teken-apps

6. Paper

Al lang voordat Apple de Apple Pencil ondersteunde, had Paper een app die je kon koppelen met de Pencil; een stylus die je uiteraard kunt gebruiken om tekeningen te maken in deze teken-app. Paper laat je met je vingertop het ene na het andere kunstwerk op het digitale papier toveren.

De gratis app heeft een breed aanbod aan teken-tools, zoals een kwast, potlood, vulpen en stift. Ook kun je tot op het kleinste detail inzoomen, zodat je nooit meer buiten de lijntjes hoeft te tekenen. Bovendien kun je Paper gebruiken om over foto’s heen te tekenen, of notities te maken.

Download Paper in de App Store (gratis)

Paper by WeTransfer

WeTransfer BV

8 (5 reviews)
Gratis via App Store

7. Loop

Loop is een leuke teken-app als je voor wat afwisseling van bovenstaande applicaties op zoek bent. Na het maken van een tekening kun je op het driehoekje drukken om deze te animeren. Grappig om in een handomdraai een tekenfilmpje in elkaar te zetten, al zijn de mogelijkheden met slechts drie beschikbare kleuren wel beperkt.

Dat neemt niet weg dat Loop een leuke teken-app voor erbij is, en aangezien je hem volledig gratis kunt downloaden, is de drempel om hem een keer uit te proberen laag.

Download Loop in de App Store (gratis)

Loop

Universal Everything Ltd

7 (3 reviews)
Gratis via App Store

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.