De 7 beste teken-apps voor je iPad (met of zonder Apple Pencil)

Lars Paijmans
3 december 2019, 16:48
5 min leestijd
De 7 beste teken-apps voor je iPad (met of zonder Apple Pencil)

Met de Apple Pencil verander je de iPad in een volwaardige tekentablet. Maar ook zonder dit pennetje kun je fraaie kunstwerken maken. iPhoned zet de zeven beste iPad teken-apps op een rij, of je nu een Pencil hebt, of niet.

Lees verder na de advertentie.

1. Procreate

Procreate is dé teken-app voor serieuze kunstenaars. Het programma zit boordevol functies die je waarschijnlijk niet tegenkomt in andere programma’s. De betaalde app loopt over van teken-tools die exclusief voor de iPad ontwikkeld zijn en de Apple Pencil op een nuttige manier benutten. Je merkt aan alles dat het programma exclusief voor iPadOS ontwikkeld is, en niet vanaf de Mac overgezet is.

beste teken-apps ipad procreate

Er is geen beginnen aan het opnoemen van alle mogelijkheden, maar uniek aan Procreate is bijvoorbeeld de gedetailleerdheid van het canvas. Verder kun je zelf een snelmenu samenstellen en foutjes gemakkelijk herstellen. De compleetheid van Procreate is ook direct een mogelijk minpunt: alle opties en instellingen kunnen nogal intimiderend overkomen.

Procreate

Savage Interactive Pty Ltd

€ 14,99 via App Store

2. Adobe Photoshop Sketch

Adobe Sketch is enorm toegankelijk, ook wanneer je geen Apple Pencil hebt. Het programma zit intuïtief in elkaar en nodigt uit om te creëren. De basics, zoals het toevoegen van lijnen, kiezen van stiften en vormen toevoegen, heb je snel genoeg onder de knie.  Toch heeft het programma ook voor professionele artiesten genoeg om het lijf.

beste teken-apps ipad

Zo kun je kiezen uit tientallen penselen en hierbij zelf de grootte, kleur en transparantie instellen. Bovendien kun je duizenden Photoshop-penselen importeren, foto’s met tekenlagen mixen en zelf leren illustreren aan de hand van sjablonen.

Ook staat Adobe Sketch je bij met perspectief- en grafiekrasters. Uiteraard werkt de app ook nauw samen met de andere iOS-apps van Adobe, dus als je al een Adobe-account hebt, is een Sketch een voor de hand liggende keuze.

Adobe Photoshop Sketch

Adobe Inc.

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

3. Clip Studio Paint

Maak je manga? Dan moet Clip Studio Paint een keertje proberen. De app is zit boordevol functies en je kunt het programma helemaal naar eigen hand zetten. Clip Studio Paint blinkt met name uit als het op tekenen van lijnen en kleuren aankomt, waardoor de app geliefd is onder manga-artiesten en striptekenaars.

beste teken-apps ipad celsys

Vooral de penseeldynamiek is uitstekend, waardoor je ontzettend scherpe, consistente en soepele lijnen krijgt. Het grootste minpunt van Clip Studio Paint is dat de teken-app niet speciaal voor de iPad gemaakt is. De interface zit dan ook vol met allerlei kleine knopjes die moeilijk te besturen zijn. Ook de leercurve is behoorlijk stijl. Wel is het fijn dat je de app een halfjaar gratis kunt uitproberen.

Clip Studio Paint

CELSYS,Inc.

Gratis via App Store

4. Adobe Fresco

Adobe Fresco is één van de nieuwste iPad teken-apps. Adobe heeft duidelijk afgekeken bij Procreate en enkele fijne functies vergenomen. Fresco probeert een brug te slaan tussen uitgebreide tekentablets die je vindt in designstudio’s en simpele teken-apps voor de iPad. Fresco is vooral interessant voor mensen met een Creative Cloud-abonnement, want de app synchroniseert naadloos met andere programma’s van Adobe.

beste teken-apps ipad adobe fresco

Adobe Fresco heeft enkele pluspunten. De meest in het oog springende zijn de live penselen. Hiermee kun je het effect van werken met olie- en waterverf nabootsen en op een natuurlijke manier schilderen en tekenen. Een ander voordeel is de uitgebreide collectie van penselen, waardoor je vrijwel iedere teken- en illustratiestijl kunt maken. Ook is het fijn dat je vector- en rasterpenselen op hetzelfde canvas kunt gebruiken.

Adobe Fresco: Digitale kunst

Adobe Inc.

Gratis via App Store

5. Paper

Paper is al jaren één van de vertrouwde iPad teken-apps en wordt tegenwoordig uitgegeven door WeTransfer, het bedrijf achter de dienst om grote bestanden mee te delen. Deze app gebruik je voor het snel en makkelijk maken van schetsen. Dit kan zowel op je iPhone als iPad. De gratis app heeft een breed aanbod aan teken-tools, zoals een kwast, potlood, vulpen en stift.

beste teken-apps ipad paper

Ook kun je tot op het kleinste detail inzoomen, zodat je nooit meer buiten de lijntjes hoeft te tekenen. Bovendien kun je Paper gebruiken om over foto’s heen te tekenen, of notities te maken. Een leuke toevoeging zijn de handleidingen en challenges. Hierbij kun je nieuwe technieken opdoen en direct toepassen. Paper is gratis, maar voor de volledige ervaring is een abonnement vereist.

Paper by WeTransfer

WeTransfer BV

Gratis via App Store

6. Tayasui Sketches

Tekenaars die het liefst schetsen maken, zijn – zoals je aan de naam kunt zien – bij Tayasui Sketches aan het juiste adres. De gratis app heeft een flinke pennendoos vol met verschillende tekenstijlen, zodat je precies de lijnen kunt trekken die bij jouw ideeën aansluiten. Door verschillende lagen toe te voegen weet je zeker dat je tekening geen warboel wordt.

beste teken-apps tayasui

Terwijl je schetst worden bepaalde delen van menu’s automatisch verborgen, zodat alleen de belangrijkste delen overblijven. Als kers op de taart ondersteunt Tayasui Sketches verschillende styli, waaronder de Apple Pencil. De app is gratis te gebruiken, maar om alle functies te ontgrendelen zul je de Pro-versie moeten kopen voor 6,99 euro.

Tayasui Sketches

Tayasui.com

Gratis via App Store

7. Pigment

Pigment omschrijft zichzelf als dé app voor volwassenen die willen kleuren. Wanneer je dus geen zin hebt om zelf een kunstwerk te bedenken, maar wel creatief aan de slag wil moet je bij Pigment zijn. De app zit boordevol kleurenplaten die je met allerlei verschillende tools kunt invullen. Wanneer je niet alle tijd van de wereld hebt kun je bijvoorbeeld potloodlijntjes tekenen en een vlak in één keer van kleur voorzien.

In totaal staan er meer dan 5000 kleurenplaten in de app. Deze worden onderverdeeld op thema, zoals patronen of dieren. Pigment kun je zeven dagen gratis uitproberen. Als je hiervoor niet opzegt neem je automatisch een abonnement af. Het voordeel hiervan is wel dat Pigment goed wordt ondersteund en er wekelijks tekeningen bij komen.

Adult Coloring Book - Pigment

Pixite Inc.

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu