iPadOS review: met afstand de beste Apple-update van 2019

Lars Paijmans
30 september 2019, 20:15
5 min leestijd
iPadOS review: met afstand de beste Apple-update van 2019

Reviewscore

9

De iPad heeft voortaan zijn eigen besturingssysteem in de vorm van iPadOS. Dat werd hoog tijd, want nu de update er is willen we nooit meer zonder. Lees onze bevindingen in deze iPadOS 13 review.

Let op: iPadOS toont veel overeenkomsten met iOS 13, zoals de donkere modus, Sign in with Apple, Animoji Stickers en de nieuwe Herinneringen-app. Om overlap te voorkomen, verwijzen we je graag door naar onze iOS 13 review voor meer informatie over deze functies.

Lees verder na de advertentie.

Lees verder: iOS 13 review: zoveel meer dan een donkere modus

iPadOS review

iPadOS review: eindelijk een eigen besturingssysteem

Met de komst van iPadOS is de iPad definitief een losstaand apparaat in de Apple-familie. Zoals de iPhone iOS heeft en de Mac macOS heeft, is de iPad nu een uniek besturingsysteem, dat echter nog wel heel wat overeenkomsten met iOS 13 vertoont. Dat laatste maakt niet uit, want het zijn juist de verschillen tussen iPadOS en iOS die deze update zo de moeite waard maken.

Dat begint al met het nieuwe homescreen, dat eindelijk gebruikmaakt van het grotere scherm dat de iPad heeft. Voortaan kun je ervoor kiezen om apps dichter bij elkaar te zetten, zodat er aan de linkerkant van het scherm ruimte overblijft voor widgets. Deze zitten op je iPhone verstopt in een speciaal venster, maar zijn op je iPad altijd zichtbaar.

Daardoor kun je handige widgets een prominente plek op je startscherm geven, met apps als Things 3 die hier slim gebruik van maken, door er bijvoorbeeld een takenlijst weg te zetten die je af kunt vinken. Andere opties zijn bijvoorbeeld de weersvoorspelling of je favoriete contactpersonen in chat-app Telegram. Het geeft het homescreen voor het eerst een extra functie naast een verzameling van apps, en zijn heel benieuwd hoe toekomstige versies van iPadOS hier verder op voortbouwen.

iPadOS

Steeds meer een desktop

Apple richt zich met de iPad Pro en nieuwe iPad Air duidelijk op de professionele gebruik en scholieren, dus daar hoort ook software bij die aan deze doelgroep denkt. Dat was destijds onze grootste kritiek in de iPad Pro-review: de hardware was duidelijk klaar voor deze stap, maar iOS was simpelweg te beperkt. We schrijven deze zin niet voor niks in de verleden tijd, want iPadOS zet een aantal grote stappen in de goede richting.

Dat begint al met Safari, Apples browser die zich voortaan meer als een desktop- dan een mobiele browser gedraagt. Dat zorgt er onder meer voor dat websites standaard geopend worden met desktopweergave, zodat je geen beperkte mobiele variant meer te zien krijgt.

Ook is er een downloadmanager toegevoegd, zijn tabbladen verbeterd en zorgt de verbeterde multitaskingfunctie ervoor dat je twee websites naast elkaar in beeld kunt brengen. Helaas zijn deze nieuwe functies voorlopig exclusief voor Safari en hopen we dat ook Google Chrome en Firefox spoedig met een soortgelijke update komen.

Externe opslag koppelen ios 13 en ipados uitg

Bestanden-app geeft iPad een Finder

Het is nog niet zo goed als Finder op de Mac, maar de nieuwe Bestanden-app van iPadOS komt aardig in de buurt. Vanaf nu kun je deze app gebruiken om een harde schijf, camera of ander accessoire op je iPad aan te sluiten en bestanden uit te lezen, te kopiëren of over te zetten.

Door het nieuwe ontwerp met kolommen is de app een stuk overzichtelijker geworden en kun je bijvoorbeeld snel door je iCloud-mappen bladeren, op zoek naar het juiste bestand. Als kers op de taart kun je metadata van afzonderlijke bestanden inzien.

Hoewel iPadOS nog geen volwaardig macOS-alternatief is, worden wel een aantal tekortkomingen weggenomen. Zo is ook het multitasken op een slimme manier aangepast, zodat je voortaan stapeltjes van apps kunt maken.

Door vensters simpelweg over elkaar heen te slepen, leg je meerdere actieve apps op elkaar, waar je vervolgens doorheen bladert door over de onderkant van het venster te vegen. Heb je ervaring met een iPhone X (of nieuwer), dan is dit precies hetzelfde als de manier waarop je door actieve apps bladert.

iPadOS preview

Nieuwe bediening leren kost tijd

Het kost best wat tijd om aan deze nieuwe vorm van multitasking en alle andere nieuwe bedieningsveranderingen te wennen. Zo kun je tekst kopiëren door een paar vingers dicht te knijpen en deze plakken door je vingers te openen. Dat is handig, als je ervan op de hoogte bent. We zouden willen dat Apple al deze veranderingen beter in beeld brengt, want we weten bijna zeker dat veel gebruikers deze over het hoofd gaan zien.

Tot slot zijn er een aantal andere kleine verbeteringen die het vermelden waard zijn. Zo is de Apple Pencil fijner in gebruik nu de vertraging tussen het pennetje en het scherm nog korter is geworden. Verder verandert de iPad in een volwaardige spelcomputer met de komst van Apple Arcade en het ondersteunen van PlayStation- en Xbox-controllers.

iPadOS preview

Conclusie iPadOS review

Dit alles heeft ervoor gezorgd dat ik mijn iPad veel vaker gebruik en mijn MacBook steeds vaker thuisblijft. Van artikelen schrijven en online publiceren tot het maken van notities in colleges en het bewerken van foto’s: de iPad heeft dankzij iPadOS nu genoeg in huis om in al deze situaties van dienst te zijn. Of dit ook voor jou geldt, is erg afhankelijk van de manier waarop jij je iPad gebruikt, maar ik ben er inmiddels van overtuigd dat iPadOS de tablet een veelzijdiger apparaat heeft gemaakt.

iPadOS is met recht de meest indrukwekkende software-update die Apple in 2019 heeft uitgebracht. De verbeteringen van iOS 13 zouden al een noemenswaardige update vormen, maar iPadOS 13 gaat zoveel verder. Van het nieuwe homescreen tot de Bestanden-app, beter multitasken en desktop-Safari: dit is een onmisbare update en een reden om je iPad voor meer taken dan ooit te gebruiken.

Lees meer over iPadOS

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu