‘Veiligheidsdienst wil versleuteling WhatsApp kraken’

De Nederlandse opsporings- en inlichtingendiensten doen hun best om de encryptie van berichtendiensten als WhatsApp en Telegram te omzeilen.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Versleuteling WhatsApp kraken

Dat zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof in een interview met De Telegraaf. Schoof wil de berichten van terroristen onderscheppen, zegt hij. “Als terroristen via dit soort versleutelde netwerken communiceren, willen we dat wel graag breken.” Het breken is lastig, maar Schoof ‘zegt niet dat het niet lukt’.

De Coördinator drukt op het hart dat de veiligheidsdiensten geen interesse hebben in ‘berichten van jou en mij’. Volgens Schoof is het echt nodig voor deze diensten om toegang te krijgen tot versleutelde berichten-apps en is er goed toezicht dat er geen misbruik van gemaakt wordt. “Internet is nu een ‘black box.’ De diensten moeten daar toegang toe kunnen krijgen.”

telegram

Terreurgevaar

Dick Schoof zegt dat er nog steeds gevaar voor terreur dreigt. “Met de AIVD constateren we dat IS een planningseenheid heeft die nog steeds effectief is en in staat is om aanslagen in Europa voor te bereiden en uit te voeren.” Door terroristen via berichtendiensten op te sporen, kunnen ze mogelijk tegengehouden worden en naar handlangers leiden.

Welke middelen de diensten precies inzetten om een kraak te forceren, is onduidelijk. In Duitsland werken geheime diensten ook aan omzeiling van versleutelde berichten-apps, daarvoor is een budget van 150 miljoen euro vrijgemaakt.

Apple versus FBI

Er is dit jaar veel te doen om de encryptie van apparaten en apps en de omzeiling daarvan. Begin dit jaar wilde de FBI dat Apple zou helpen met het openen van een iPhone 5C. Dit was de telefoon van een terrorist die eind 2015 een bloedbad aanrichtte in een zorgcentrum. Apple ging niet met de aanvraag van FBI akkoord. Volgens Tim Cook zou zo’n kraak in het systeem er niet alleen voor zorgen dat de FBI in je telefoon kan, maar dat die ook te vinden is door criminelen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.