Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Twitter: deze veranderingen komen nog (en het is niet fijn)

Yannick Chalkiopoulos
7 november 2022, 13:34
4 min leestijd
Twitter: deze veranderingen komen nog (en het is niet fijn)

Elon Musk gaat behoorlijk wat veranderingen doorvoeren op het Twitter-platform. Wij zetten zijn plannen voor je onder elkaar!

Lees verder na de advertentie.

Overname Elon Musk

Elon Musk nam Twitter eind oktober over voor 44 miljard dollar. De Tesla-topman maakte er geen geheim van grote veranderingen door te willen voeren en ontsloeg na zijn overname direct de top van het bedrijf.

Musk gaf aan dat hij de hoeveelheid ‘spambots‘ op Twitter aan wilt pakken en Twitter weer hét platform van het vrije woord wil maken. Deze veranderingen staan op dit moment op de planning als het aan Elon Musk ligt.

Betalen voor het beroemde blauwe vinkje

Misschien wel de belangrijkste update die Elon Musk wilt doorvoeren op Twitter is het beschikbaar stellen van verificatie voor iedere gebruiker. Dit betekent dat je met een Twitter Blue-abonnement van 7,99 dollar per maand een blauw vinkje aan je account kan toevoegen.

Deze update stond oorspronkelijk gepland voor begin november, maar volgens The New York Times wacht het platform nu tot na de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. Dat is niet zonder reden: het blauwe vinkje achter iemands naam geeft nu een bepaalde waarde aan tweets. Het is nog maar de vraag hoe dit gaat veranderen als straks iedereen toegang heeft tot het blauwe vinkje.

Elon Musk gaf in ieder geval al in een reactie aan dat iedereen die misbruik maakt van het nieuwe verificatiesysteem levenslang geweerd wordt van het platform.

Minder advertenties voor abonnees

Ben je klaar met alle willekeurige advertenties op Twitter? Elon Musk is van plan om het advertentiesysteem aan te passen voor Twitter Blue-gebruikers. Abonnees krijgen de helft minder advertenties te zien op Twitter. Bovendien worden de advertenties die je ziet volgens Musk twee keer zo relevant voor jou als gebruiker.

Waar deze persoonlijke advertenties op gebaseerd zijn kan je als gebruiker in de toekomst makkelijk achterhalen. Volgens Musk moet je de data die over jou is verzameld eenvoudig kunnen inzien als onderdeel van een transparanter beleid. Of dit ook daadwerkelijk zo gaat zijn is nog even afwachten.

Newsfeed: betalende gebruikers krijgen voorrang

Een ander voordeel van het hebben van een Twitter Blue-abonnement is het krijgen van voorrang op de newsfeed van andere gebruikers. Tweets en reacties van abonnees krijgen prioriteit, waarmee ‘spambots‘ volgens Musk naar de achtergrond verdwijnen.

Dit betekent ook als je geen Twitter Blue-abonnement hebt, jouw reactie nog maar zelden bovenaan komt te staan. Je tweets en reacties en van je vrienden zonder Twitter Blue-abonnement zijn minder zichtbaar, waardoor je elkaars tweets een stuk minder snel zal zien. Voor de gemiddelde gebruiker is deze nieuwe functie dus een groot nadeel.

Twitter tijdlijn

Langere tweets en video’s

Op dit moment mag een tweet uit maximaal 280 karakters bestaan. Musk gaf eerder aan voorstander te zijn van het langer maken van tweets, maar deed nog geen uitspraken over hoe lang tweets dan maximaal worden.

Waar Musk wél meer duidelijkheid over gaf, is de lengte van video’s op Twitter. Op dit moment hebben video’s een maximale lengte van 140 seconden, maar Musk maakte – uiteraard op Twitter – bekend dat video’s volgende maand al een maximale lengte van 42 minuten moeten hebben. Een flinke uitbreiding dus.

Ook deze verandering geldt voor Twitter Blue-abonnees. Musk gaf aan dat dit voor nu de maximale lengte gaat zijn, maar hint ook op een nog langere videolengte in de toekomst.

Een geplaatste tweet bewerken: nu kan het

Veel Twitter-gebruikers ergerden zich aan het feit dat tweets niet meer bewerkt kunnen worden zodra ze online staan. Met Musk nu als Twitter-topman lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat een nieuwe bewerkknop naar alle gebruikers komt.

De nieuwe bewerkknop geeft iedere gebruiker (ook niet-abonnees) de kans om tot maximaal dertig minuten na het plaatsen van de tweet het bericht te aan te passen. De tweet wordt dan wel voorzien van een label, waaraan gebruikers kunnen zien dat de tweet is bewerkt. Eerdere versies van de tweet blijven eveneens zichtbaar.

Overstappen naar het alternatief: Mastodon

Veel Twitter-gebruikers besloten de opkomende veranderingen van Musk niet af te wachten en alvast over te stappen op Mastodon, hét Twitter-alternatief van dit moment. Het blijft nog afwachten hoe Twitter er over een tijdje uitziet, maar Musk houdt de gemoederen in ieder geval goed bezig.

Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten!

Bronnen: 9to5mac, The Verge
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu