Strijd tussen Apple en Spotify gaat door – belangrijke update wéér geweigerd

26 april 2024, 9:23
3 min leestijd
Strijd tussen Apple en Spotify gaat door – belangrijke update wéér geweigerd

De strijd tussen Apple en Spotify lijkt nog niet voorbij, want het bedrijf heeft weer een belangrijke update van de muziekdienst afgewezen. Dit is er aan de hand.

Lees verder na de advertentie.

Apple wijst update af

Sinds kort heeft Apple nieuwe regels in de App Store ingevoerd, waardoor het voor muziekdiensten als Spotify toegestaan is om te verwijzen naar externe websites. Eerder was dat nog verboden, als gebruiker was je verplicht om je abonnement via de App Store af te sluiten. Daar is nu verandering in gekomen, want de Europese Commissie heeft Apple verplicht om de regels in de webwinkel te versoepelen.

Lees ook: Wéér nieuwe regels in de App Store: dit betekent het voor Spotify

Als reactie op de nieuwe regels in de App Store heeft Spotify de beschrijving in de app aangepast. Daar legt de muziekdienst uit hoe je via de website een goedkoper abonnement kunt afsluiten. Updates voor apps in de App Store moeten goedgekeurd worden door Apple, voordat ze beschikbaar komen voor gebruikers. Apple heeft nu al aangegeven de update van Spotify niet goed te keuren, omdat de muziekdienst zich volgens Apple niet aan de regels houdt.

spotify lossless audio

Spotify omzeilt commissie

In de nieuwe versie van de app wijst Spotify gebruikers op goedkopere abonnementen, die je niet in de App Store ziet. Volgens Apple is dat inderdaad toegestaan, maar daarvoor moet Spotify wel instemmen met de nieuwe regels in de App Store. In die regels, door Apple de Music Streaming Services Entitlement (EEA) genoemd, staat dat muziekdiensten een commissie van 27 procent aan het bedrijf af moeten staan.

Als een gebruiker een abonnement afsluit via de website van Spotify, moet de muziekdienst dus 27 procent van dat bedrag aan Apple betalen. Spotify probeerde deze commissie te omzeilen, door geen directe link naar de website toe te voegen aan de app. Volgens Apple is dat niet toegestaan, waardoor de update van Spotify wordt afgewezen. Pas als Spotify heeft ingestemd met de EEA wordt er opnieuw gekeken naar de update.

spotify-update

Strijd tussen Apple en Spotify duurt voort

Apple is niet van plan om Spotify een link naar de website toe te laten voegen in de app, zonder daarover 27 procent commissie te heffen. Ook het verwijzen naar een eigen website zonder link blijkt nu niet toegestaan. Voorlopig zien we de nieuwe update van Spotify dus niet in Apple’s App Store. Heel verrassend is dat niet, Spotify was namelijk één van de grootste partijen die klaagde over de oneerlijke concurrentiepositie van Apple in de App Store.

Lees ook: Spotify Music Pro-abonnement komt eraan (en dit is er beter)

Naar aanleiding van deze klachten werd Apple geforceerd om de regels in de webwinkel aan te passen. Het is nog maar de vraag of Spotify uiteindelijk 27 procent commissie gaat betalen, want de muziekdienst hoeft nu geen geld af te staan aan Apple. De kans is groot dat de Europese Commissie binnenkort kijkt of Apple voldoet aan de nieuwe Europese wetgeving. Vooralsnog duurt de strijd tussen Spotify en Apple dus voort, want beide partijen lijken niet toe te willen geven.

Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Bron: MacRumors
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu