Wéér nieuwe regels in de App Store: dit betekent het voor Spotify

8 april 2024, 16:15
3 min leestijd
Wéér nieuwe regels in de App Store: dit betekent het voor Spotify

Apple heeft opnieuw veranderingen doorgevoerd in de App Store, die vooral gevolgen hebben voor muziekdiensten als Spotify. Dit verandert er!

Lees verder na de advertentie.

Apple voert nieuwe regels in

Er komen weer veranderingen aan in de App Store, want Apple past de regels aan voor muziekdiensten als Spotify. Met iOS 17.4 werd het al mogelijk om app stores van derden te installeren, zodat je Apple’s App Store niet meer nodig hebt voor het downloaden van apps. Dit is het gevolg van nieuwe Europese wetgeving, die de macht van Apple in moet perken om concurrentie een eerlijkere kans te geven.

Lees ook: iOS 17.4 is uit: deze grote veranderingen komen naar je iPhone

Daarnaast is de NFC-chip opengesteld voor derden en hoeven browsers niet meer te draaien op Apple’s WebKit. Grote veranderingen dus, maar de Europese Commissie was nog niet tevreden. Daarom heeft Apple nu de regels van de App Store opnieuw aangepast, waar vooral Spotify erg tevreden mee is. Muziekdiensten kunnen nu eindelijk verwijzen naar externe websites, om bijvoorbeeld goedkopere abonnementen aan te bieden.

Spotify Apple Music App Store

Dit verandert er in de App Store

Volgens de Europese Commissie hadden concurrenten in de App Store geen eerlijke kans tegenover Apple Music. Daar heeft Apple een boete voor gekregen en de regels in de App Store worden opnieuw aangepast. Waar het voorheen niet mogelijk was voor muziekdiensten als Spotify om te verwijzen naar externe websites, kan dat nu wel. Zo kan Spotify gebruikers eindelijk wijzen op goedkopere abonnementen, die je niet in de App Store ziet.

De nieuwe regels zijn dus ook voordelig voor gebruikers van muziekdiensten, want zij zijn vaak niet op de hoogte van de goedkopere opties buiten de App Store om. Nu mogen diensten als Spotify daar wel naar verwijzen, waardoor je mogelijk geld kunt besparen. Toch heeft Apple al aangegeven dat ook bij aankopen op webpagina’s een commissie van 27 procent geldt, mits de aankoop binnen zeven dagen na het klikken op de link wordt gedaan.

Games krijgen meer vrijheid van Apple in App Store

Het is dus nog maar de vraag of de nieuwe regels daadwerkelijk leiden tot een goedkoper abonnement. Spotify zal dit besluit in de App Store ongetwijfeld opnieuw aanvechten bij de Europese Commissie. Dit is overigens niet de enige verandering die Apple doorvoert in de App Store, want ook games krijgen meer vrijheid. Het is straks eindelijk mogelijk om een emulator te gebruiken in apps.

Lees ook: Dit zijn de eerste (aangekondigde) alternatieve app stores in iOS 17.4

Emulators zijn in principe nagemaakte spelconsoles, die je op je iPhone of iPad kunt gebruiken. Zo kun je een game spelen via de digitale knoppen van je oude Nintendo. Apple stond dit nog niet eerder toe, maar daar is nu verandering in gekomen. Het spelen van retro-games wordt zo net iets leuker en nostalgischer. Bovendien is de besturing vaak makkelijker met deze digitale emulators.

emulator iPhone

Meer veranderingen in iOS 17.5

Muziekdiensten als Spotify en games hebben per direct meer vrijheid in de App Store. Achter de schermen werkt Apple aan iOS 17.5, waarvan de eerste testversie inmiddels is verschenen. Er komen opnieuw belangrijke veranderingen naar je iPhone met de volgende iOS-versie. Het is dan voor het eerst mogelijk om apps te downloaden vanaf internet, zonder dat je daarvoor een app store nodig hebt.

We moeten nog wel even wachten op iOS 17.5, want de update verschijnt waarschijnlijk pas eind mei. Om de Europese Commissie tegemoet te komen heeft Apple de nieuwe regels in de App Store voor bijvoorbeeld Spotify nu vast aangepast. Wil je weten welke nieuwe functies er met iOS 17.5 naar je iPhone komen? Lees dan hier alles over de volgende grote iOS-update!

Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Bron: 9to5mac
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu