Voor autistische kinderen is Siri meer dan een persoonlijk assistent

20 oktober 2014, 11:54
2 min leestijd
Voor autistische kinderen is Siri meer dan een persoonlijk assistent

Over Siri worden vaak grappen gemaakt. Dat je verkeerd wordt verstaan, dat ze onhandig is en vooral goed voor grappige antwoorden. Maar Siri kan ook behulpzaam zijn, bewijst de autistische jongen Gus.

Lees verder na de advertentie.

Zo helpt Siri autisme te verbeteren

In een prachtig verhaal van de New York Times afgelopen weekend wordt beschreven dat Siri voor sommigen meer is dan een persoonlijk assistent. Schrijfster Judith Newman heeft een zoon van 13 jaar met autisme. Communiceren is voor hem niet gemakkelijk, maar sinds hij met Siri in aanraking kwam, bloeit hij op.

Met Siri kan Gus, zoals de jongen heet, hele gesprekken voeren. Waarom? Omdat Siri een machine is en daarom veel geduldiger reageert. Als Gus steeds aan zijn moeder vraagt wat voor weer het gaat worden, werkt dat op een gegeven moment op haar zenuwen. De oplossing, zo schrijft ze, is om hem door te verwijzen naar Siri, want die geeft ook weersvoorspellingen.

Geduldig en informatief

siri autisme

Zo kan een autistische jongen alle informatie opvragen bij de persoonlijke assistent van Apple, maar leert hij tegelijk communiceren, want Siri praat terug. En reageer je bot of vulgair op de computerstem, dan bijt Siri van zich af. Toen Siri verkeerde suggesties deed voor muziek, snauwde Gus dat hij daar niet van houdt. “Die mening mag je hebben”, antwoordde Siri netjes, waarna de jongen besefte dat hij bot was geweest. “Toch bedankt voor je muzieksuggestie”, zei hij.

Lees vooral het complete artikel op de website van The New York Times. Het is heel interessant hoe Siri voor dit soort mensen bijna een lerares kan zijn en een brug naar de buitenwereld. Met Siri kan een autist leren communiceren. Niet alleen met de computer, maar daarna vanzelf ook met mensen. Sinds Gus Siri gebruikt, zijn de gesprekken met zijn moeder langer en diepgaander geworden. Hoe mooi is dat?

Grappige antwoorden van Siri

Natuurlijk is er nog veel werk aan de winkel wat betreft Siri. Zo is er nog steeds geen Nederlandstalige versie, waardoor de assistent voor ons grotendeels onbruikbaar blijft. Al kun je nog steeds genieten van de grappige antwoorden die Siri geeft op verschillende vragen.

Lees meer over Siri

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu