Opinie: iOS heeft meer dan een donkere modus nodig

Erwin Vogelaar
25 januari 2019, 19:21
4 min leestijd
Opinie: iOS heeft meer dan een donkere modus nodig

De donkere modus wordt steeds belangrijker voor smartphones en het wordt hoog tijd dat iOS met een eigen versie komt. Het liefst al in iOS 13. Dit zijn onze wensen.

Lees verder na de advertentie.

Het is tijd voor de iOS donkere modus

Steeds meer apps bieden gebruikers een donkere modus aan. Dat is niet gek, want donkere kleuren zijn zowel fijner voor je ogen als vriendelijker voor de accu van je iPhone. Nu is het ook hoog tijd voor Apple om iOS in een donker jasje te steken.

Er is een grote kans dat Apple dit jaar deze donkere modus toevoegt in iOS 13, want vorig jaar was macOS al aan de beurt. Toch klinken de geruchten over een donkere modus al langer. Men wist bijvoorbeeld bijna zeker dat iOS 12 een donkere modus zou krijgen, en de geruchten zijn zelfs al ouder dan dat.

Lees ook onze iOS 13-verwachtingen: 8 functies en verbeteringen om naar uit te kijken

Waarom een donkere modus?

Smartphones begonnen ooit met vaak slecht leesbare schermpjes. Toen de displays steeds groter werden en de toestellen slimmer, schenen ze ook steeds helderder. Een helder scherm werd iets om als fabrikant trots op te zijn. Dat is voor Apple niet anders. Elk toestel heeft een maximale helderheid dat wordt uitgedrukt in het aantal nits, en dat cijfer gaat steeds verder omhoog. De iPhone 6 behaalde 558 nits, de iPhone 7 602 nits en de iPhone X 635 nits.

Gelukkig krijgen we ook middelen om met die grote, heldere schermen om te gaan. Denk aan meer opties om de schermhelderheid aan te passen. Ook zijn we meer bewust geworden van het feit dat we slechter slapen door blauw licht, waardoor onze schermen ‘s er avonds nu wat roder uit zien dankzij Night Shift.

ios donkere modus

Pas in de afgelopen jaren worden app-makers bewust dat ze ons ook via de apps wat meer tegemoet kunnen komen. De trend van minimalistisch app-design heeft er namelijk voor gezorgd dat apps steeds meer witruimte gebruiken.

Meer witruimte betekent meer licht en meer licht betekent meer stroom. Uit onderzoek van Google (een een grootverbruiker als het gaat om witruimte), blijkt dat donkere modus van apps een groot effect heeft op de accuduur.

Wat is een donkere modus?

Via een donkere modus worden alle lichte elementen van een app vervangen met donkere elementen. Denk hierbij aan achtergronden, menu’s en knoppen. Het design blijft verder hetzelfde. Toch zorgt deze kleine aanpassing voor een groot verschil. Wissel voor de grap maar eens een paar keer tussen de donkere en lichte modus van een app als je in het donker staat.

Als iOS een donkere modus krijgt, zou dat ervoor zorgen dat alle menu-items en de apps van Apple zelf een donkere kleur krijgen als het donker is, of als jij de donkere modus handmatig inschakelt.

DarkSome

In macOS Mojave zorgt deze schakelaar er tevens voor dat alle apps van derde partijen die een donkere modus hebben, het licht uitzetten. iOS heeft deze functie ook dringend nodig.

Waarom? Onze smartphones gebruiken we veel vaker in het donker dan onze Macs. Het is fijner voor onze ogen in de nacht en beter voor onze accu overdag. En dat het juist voor smartphones goed werkt, weten we al door de losse apps die het nu ondersteunen, zoals Telegram en Twitter.

App-makers verplichten om mee te doen

Maar hopelijk kan Apple nog een stapje verder gaan met iOS dan met macOS. Apple staat erom bekend app-makers te verplichten nieuwe standaarden door te voeren. Denk aan de verplichting dat ontwikkelaars rekening moeten houden met de notch, of 64-bit moeten ondersteunen. Wat als elke nieuwe app en app-update in de App Store verplicht een donkere modus moet krijgen?

Vergeleken met Android zou Apple hiermee een grote voorsprong kunnen nemen. Google is terughoudend om app-makers dingen op te leggen, maar Apple heeft daar minder moeite mee als het de veiligheid of het gebruikersgemak van apps verbetert. Stel je voor dat in 2020 letterlijk elke populaire app donker wordt met een druk op de knop in het bedieningspaneel? Dat zou een nieuwe belangrijke reden voor consumenten zijn om voor iOS te kiezen.

Onze iPhoned-app heeft ook een donkere modus. In de instellingen van de app schakel je deze nachtmodus zelf in, of zet je ‘m voor specifieke tijden op ‘Automatisch’.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen