De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Mobiel betalen met de iPhone: allang geen toekomstmuziek meer!

Wouter Nijsen
19 februari 2014, 13:10
4 min leestijd
Mobiel betalen met de iPhone: allang geen toekomstmuziek meer!

De tijd van online en contactdoos mobiel betalen met iPhone, is nabij. Door het verdwijnen van de chipknip en de groeiende populariteit van mobiel betalen, ziet Apple kansen om zich kenbaar te maken op de mobiele betaalmarkt. Maar wat gaan wij als iPhone-gebruikers merken van deze ontwikkeling? We vroegen het Thomas Brinkman, die zich bij Rabobank bezighoudt met mobiel betalen.

Vingerafdrukscanners en nfc

Touch ID mobiel betalen met de iPhone

Aanvankelijk deed de vingerafdrukscanner op de iPhone 5S veel stof opwaaien. Zowel op gebied van veiligheid als recht stelden voorvechters van privacy hardop vragen over de nieuwe beveiligingsmethode. Ze zijn bang dat persoonsgegevens door de vingerafdruk in verkeerde handen vallen. Toch wegen deze kritieken niet op tegen alle lofuitingen. Deskundigen zijn het eens: vingerafdrukscanners bieden veel kansen, zij veelzijdig en gaan in combinatie met mobiel betalen onze consumptiemaatschappij veranderen.

De kwestie die nu speelt: raakt Apple niet achterop in deze ontwikkeling door zich enkel op de vingerafdrukscanner te richten? Het bedrijf koos er bewust voor om de iPhone niet met nfc uit te rusten. Die kleine chip zit wel in praktisch ieder high-end Android-toestel en de ov-chipkaart die menig reiziger gebruikt. Je koppelt je de chip aan een rekening of zet er geld op, en betaalt door je toestel of chipkaart tegen een kaartlezer te houden. Volgens velen wordt nfc een standaard voor mobiel betalen. Als dat gebeurt, heeft Apple geen keus en moet het zijn devices alsnog uitrusten met de techniek. “Apple heeft veel marktaandeel in handen; die gaan echt niet achterblijven”, vertelt Brinkman in gesprek met iPhoned.

MyOrder: mobiel betalen met de iPhone

mobiel betalen

Voor nu heeft Apple alle vertrouwen in de iBeacon, een eigen initiatief dat gebruikmaakt van bluetooth voor het delen en pushen van informatie. In zijn huidige vorm worden iBeacons nog niet gebruikt voor mobiele betalingen. Dat kan veranderen als de geruchten kloppen dat Apple een eigen betaalmethode voor winkels gaat introduceren. Het zou hierbij gaan om aankopen in fysieke winkels, waarbij je met je iTunes-tegoed afrekent. Momenteel is dit nog niet aan de orde, dus gaat de aandacht uit naar de apps van Rabobank. De bank, die eind januari aankondigde dat ze mobiel betalen breed gaat inzetten, is de laatste tijd al flink aan het experimenteren.

Rabobank voegde niet zo lang geleden MyOrder en Cashless Betalen samen. MyOrder is een app waarmee je mobiel kunt bestellen en kunt betalen in bioscopen en horecagelegenheden. Cashless Betalen wordt via een nfc-sticker gebruikt bij bedrijfsrestaurants en sportclubs. Door deze twee betaalmogelijkheden samen te voegen, kan de smartphone-gebruiker ook aan de kassa betalen.

Begin april verschijnt er een nieuwe versie van MyOrder, zo verklapt Brinkman. Met deze versie kun je de nfc-sticker aan de app koppelen, zodat mobiel betalen op iPhone mogelijk wordt. “Mensen plaatsen die sticker aan de binnenkant van hun telefoonhoesje om betalingen te doen.”

Mobiel betalen kan op steeds meer plekken

Mobiel betalen

Naast het vernieuwde MyOrder, lanceerde Rabobank voor eigen klanten dit voorjaar de Rabo Wallet, volgens de bank een nieuwe manier van mobiel betalen. Naast ermee betalen kunnen klanten er kassabonnen mee inscannen, hun saldo checken en bonus- en klantenkaarten toevoegen. Die app moet nog naar de iPhone komen. “Dat zal waarschijnlijk in juni gebeuren. En waar MyOrder voor iedereen is, is de Rabo Wallet een soort van cadeautje voor de Rabobank-klant.” De app krijgt de MyOrder-functies ingebouwd. Dus ook dankzij deze app kun je betalen en bestellen op ongeveer 11.000 locaties in Nederland. “We hebben net een deal gemaakt met Bakker Bart. Langzaam maar zeker kunnen smartphone-gebruikers op steeds meer plekken  met hun iPhone betalen.”

De toekomst van mobiel betalen

De voordelen van mobiel betalen zijn volgens Brinkman legio, maar hebben vooral met snelheid te maken. Een bankpas moet je telkens uit je portemonnee halen, terwijl je je iPhone vaak sneller bij de hand hebt. Bij het afrekenen scheelt mobiel betalen al gauw tien seconden en daarnaast is het een stuk gemakkelijker. Rabobank is momenteel de enige bank die gebruikmaakt van stickers en dus de iPhone met kan voorzien van deze functionaliteit. ING en ABN AMRO hebben gekozen voor een pasje met nfc-chip en die plak je natuurlijk niet zo gauw op een smartphone. We hebben echter goede hoop dat mobiel betalen met de iPhone op korte termijn functioneler wordt en dat we steeds minder gebruik hoeven te maken van cash.

→ Meer lezen? Bekijk ons overzicht met de beste iPhone financiën-apps.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen