iPhone 8 vs iPhone X: dit zijn de verschillen en overeenkomsten

Rutger Otto
7 november 2017, 19:11
4 min leestijd
iPhone 8 vs iPhone X: dit zijn de verschillen en overeenkomsten

Apple bracht dit jaar zowel de iPhone 8 als de iPhone X uit, maar welke past het beste bij jou? In deze iPhone X vs iPhone 8 vergelijking kijken we of de X zijn hogere aanschafprijs waard is.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 8 vs iPhone X

Als je op zoek bent naar een nieuwe telefoon van Apple, ga je dan voor een iPhone 8 of toch voor de iPhone X? Het zal een vraag zijn die veel Apple-liefhebbers bezighoudt. Want zelfs als je al zeker weet dat je een iPhone wilt, heb je dit jaar meer keus dan ooit. Om je een handje te helpen, zetten we in dit artikel de twee toptoestellen van Apple tegenover elkaar.

Design

We beginnen met wat direct in het oog springt: het design. De iPhone 8 lijkt nog het meest op zijn voorgangers. Onder en boven het scherm zijn de dikkere randen die we kennen van bijvoorbeeld de iPhone 7. Ook de vingerafdrukscanner is nog steeds aanwezig. Aan de achterkant is het toestel wel vernieuwd, die is namelijk helemaal van glas. Daarmee wordt ook draadloos opladen mogelijk.

Ook de iPhone X heeft een glazen achterkant en draadloos opladen. Aan de voorkant verschilt het toestel echter wezenlijk van de iPhone 8. Het scherm is een stuk langer en er zijn slechts dunne randen omheen te zien. De notch is een opvallende verschijning en vervangt de homeknop met vingerafdrukscanner. Het ontwerp van de iPhone X laat de iPhone 8 direct ouder en lomper ogen.

iPhoned combivoordeel

Scherm: lcd versus oled

Niet alleen de schermformaten zijn anders. De iPhone 8 heeft een 4,7-inch-lcd-display zoals zijn voorgangers ook hadden. Wel is het toestel voorzien van True Tone, een schermtechniek waarmee het beeld aangepast wordt op de omgeving. De iPhone X heeft een 5,8-inch-oled-scherm met eveneens True Tone.

Oled biedt wel enkele voordelen ten opzichte van lcd. Zo presenteert het toestel beter zwartwaarden (zwarte pixels staan gewoon uit) en zijn het contrast en de helderheid hoger. Verder werkt oled efficiënter. Kijk je vanuit een andere hoek naar het iPhone X-scherm, dan kunnen de kleuren een beetje veranderen. Dat is oled-eigen, benadrukt Apple.

Lees ook: ‘Inbranding en kleurveranderingen op iPhone X zijn normaal’

Specificaties

Qua prestaties zijn de iPhone X en iPhone 8 aan elkaar gewaagd. Ze zijn allebei voorzien van een A11 Bionic-chip met 64-bits architectuur en een M11-bewegings-coprosessor. Ook zijn de toestellen spat-, water- en stofbestendig en kunnen ze draadloos worden opgeladen. Ook is snelladen mogelijk met een speciale oplader, waarmee de accu in een halfuur weer tot 50 procent gevuld is. De iPhone X heeft wel iets meer werkgeheugen: 3GB RAM in plaats van 2GB. Dat extra geheugen zou met name worden ingezet om de rekenkracht voor de dubbele cameralens aan te kunnen.

Software

De iPhone 8 en iPhone X werken allebei met iOS 11, het nieuwe mobiele besturingssysteem van Apple. Beide toestellen kunnen dezelfde apps draaien. Als extra biedt de iPhone X wel geanimeerde emoji (of Animoji). Daarmee breng je met je gezicht voor de frontcamera emoji tot leven.

Lees ook: iOS 11 review

iPhone overzetten

Camera

In de camerasystemen van beide toestellen zijn grotere verschillen te zien. Zo moet de iPhone 8 het met één 12 megapixel-camera op de achterzijde doen, maar heeft de iPhone X er twee: groothoek en telelens. Allebei de telefoons zijn voorzien van optische beeldstabilisatie, maar de iPhone X kan beter inzoomen zonder kwaliteitsverlies.

Aan de voorzijde hebben beide toestellen een 7 megapixel-camera. De iPhone X heeft als enige een TrueDepth-camera, waarmee hij 3d-scans kan maken via Face ID. Dit wordt gebruikt voor Face ID en Animoji, maar dit zorgt ook dat de iPhone X portretfoto’s kan maken, via beide camera’s. De iPhone 8 kan dit niet.

Accu

De iPhone X heeft de grootste accu van alle iPhones en biedt 2716 mAh. De iPhone 8 biedt een kleinere accu van 1821 mAh. Het verschil zou zijn dat de iPhone X gemiddeld twee uur langer meegaat dan de iPhone 8.

Opslag en prijs

Er zijn twee mogelijkheden voor de iPhone 8 en iPhone X als we kijken naar opslagruimte. De toestellen zijn beschikbaar in de capaciteit 64GB of 256GB. Het grote verschil zit natuurlijk in de prijs. Een losse iPhone 8 kopen kan vanaf 809 euro, maar voor een losse iPhone X betaal je 1159 euro. Dat verschil is gigantisch en zal voor velen reden zijn om de iPhone X niet aan te schaffen.

iPhone X

Conclusie: iPhone 8 vs iPhone X

Het is eigenlijk heel simpel: vind je een gezichtsscanner, oled-scherm en nieuw design genoeg om 300 euro meer te betalen voor een nieuwe telefoon, dan ga je voor de iPhone X. Het is simpelweg het beste toestel dat Apple nu aanbiedt, maar je betaalt er wel de hoofdprijs voor. De iPhone 8 behoudt zijn vertrouwde vorm en de homeknop met Touch ID, maar biedt verder ongeveer dezelfde specificaties tegen een flink lagere prijs.

Ook interessant: Onze iPhone 8 review en de eerste indruk van de iPhone X

Lees meer over de iPhone X

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu