Met de iPhone X brengt Apple voor het eerst in vier jaar weer echt een compleet nieuwe iPhone uit. Maar is de iPhone van de toekomst vol met nieuwe technologie zijn torenhoge aanschafprijs van 1159 euro waard?
Lees verder na de advertentie.
iPhone X review: de volgende stap voor de iPhone
De afgelopen jaren heeft Apple de nodige kritiek gekregen wat het design van de iPhone betreft. Sinds de iPhone 6 is het uiterlijk van het toestel nauwelijks veranderd, terwijl de prijs voor het nieuwste model alleen maar hoger werd. Dit jaar breekt het bedrijf deze trend met de iPhone X, een toestel dat er niet alleen uitziet als een futuristische versie van de iPhone, maar ook zo aanvoelt.

Het eerste wat je ziet als je de iPhone X aanzet, is hoe de (bijna) volledige voorkant zich vult met het gloednieuwe oled-display. Hierdoor is er geen ruimte meer voor de ronde homeknop, en dat is wennen. Als je jarenlang een iPhone gebruikt hebt, moet je een aantal nieuwe veegbewegingen leren om het toestel te bedienen.
Zo open je het Bedieningspaneel door vanuit de rechter bovenhoek naar beneden te vegen, en ga je terug naar je homescreen door vanaf de onderkant naar boven te swipen. Op deze manier blader je ook razendsnel door al je actieve apps heen: swipe simpelweg van links naar rechts over de onderste rand van je iPhone om vliegensvlug te schakelen. Na een dag of twee ben je hier echter aan gewend, vooral omdat alle nieuwe bewegingen eigenlijk heel logisch zijn.

Het oled-scherm van de X is vanaf de eerste minuut indrukwekkend. Door de smalle zwarte schermranden rondom het display vallen de felle kleuren extra goed op, en zwarttinten waren nog nooit zo donker. Bovendien is het scherm (net als de iPhone 8) uitgerust met de True Tone-techniek, die de kleuren op subtiele wijze aanpast op je omgeving. Dat maakt de X prettiger om naar te kijken.
Omgaan met de notch
Het enige wat het oled-display in de weg zit is de kleine ‘notch’. In deze uitsnede aan de bovenkant zit de nieuwe Face ID-camera verwerkt, die we later uitgebreid behandelen. Aanvankelijk vroegen we ons af hoe erg deze zwarte rechthoek in de weg zou zitten, maar in de praktijk valt het enorm mee.
Zeker als je de iPhone X niet gekanteld gebruikt, valt de notch al snel weg als je gefocust bent op het scherm. Bovendien kunnen apps ervoor kiezen om een zwarte achtergrond te gebruiken aan de linker- en rechterkant van de uitsnede, zodat het oled-scherm de uitsnede zo goed als compleet laat verdwijnen.

Bij het kijken van video’s, waarin je het volledige scherm gebruikt, kost het wat meer moeite om de notch weg te denken. Je hebt de keuze om de video kleiner te maken, of om het volledige scherm te gebruiken, waardoor er een stukje van het beeld verdwijnt.
Face ID getest
De notch is voor de iPhone X echter onmisbaar, omdat het één van de belangrijkste nieuwe functies bevat: de Face ID-camera. Deze geavanceerde combinatie van een camera en sensoren is de opvolger van Touch ID, en nieuwe manier waarop je het toestel ontgrendelt, inlogt en betalingen goedkeurt.
Het werkt als volgt: nadat je Face ID hebt ingesteld kijkt de frontcamera van de iPhone wie hij voor zich heeft als het toestel geactiveerd wordt. Door 30.000 piepkleine infraroodpuntjes op je gezicht te projecteren, wordt er een visualisatie van de kenmerken van je gezicht gemaakt, die gecombineerd wordt met een foto.

Hierdoor ontstaat een gedetailleerde 3D-scan die naast de opgeslagen scan gelegd wordt. Komt het gezicht overeen, dan ontgrendel je de iPhone. Al deze persoonlijke info over jouw gezicht wordt op een speciale chip lokaal opgeslagen, zodat niemand aan de haal kan met de gevoelige data. Apple beveiligt Face ID hierdoor op dezelfde manier als Touch ID.
Dit alles gebeurt in een oogwenk, en werkt net zo snel of soms zelfs sneller dan Touch ID. Na een week intensief testen kunnen we met zekerheid zeggen dat Face ID precies werkt zoals Apple beloofd heeft. In negen van de tien gevallen herkent de camera meteen je gezicht, zodat je eigenlijk in een vloeiende beweging de iPhone X kunt pakken en over het scherm naar boven kunt vegen.

Zelfs als je tijdens het fietsen het toestel uit je zak pakt, heeft de camera jou al gezien voordat je het toestel overdreven voor je gezicht houdt. Tel hierbij op dat Face ID ook uitstekend werkt als het aardedonker is, of als je een muts of sjaal op hebt.
Apple had duidelijk genoeg vertrouwen in Face ID om het populaire Touch ID te vervangen, en na een week testen zijn wij er ook heilig van overtuigd dat dit de nieuwe norm wordt als het op het ontgrendelen van je smartphone aankomt. Bovendien werken iOS-apps ook al nauw met Face ID samen, zodat je een iDEAL-betaling kunt afronden met een snelle scan van je gezicht.
Animoji en gezichtsmaskers
De nieuwe frontcamera is niet alleen goed in het ontgrendelen van je iPhone, de software kan ook worden benut door andere iOS-apps. Apple geeft het goede voorbeeld met Animoji, geanimeerde versies van bekende emoji die op basis van jouw gezicht 50 verschillende uitdrukkingen vertonen. Deze korte filmpjes kun je vervolgens gemakkelijk delen via iMessage, of als video opslaan.

Animoji zijn een mooie voorbode op ongetwijfeld talloze iPhone-apps die de nieuwe frontcamera zullen benutten. Ontwikkelaars kunnen sowieso aan de slag, want veel apps zijn nog niet geoptimaliseerd voor het nieuwe scherm van de X. Hierdoor krijgt een app lelijke zwarte randen aan de boven- en onderkant, wat nu bijvoorbeeld bij Googles Inbox-app het geval is.
Accuduur en prestaties
Wat accuduur en prestaties betreft, verschilt de iPhone X niet eens zoveel van de iPhone 8. Ondanks het grotere display houdt de iPhone X het met gemak een hele dag vol op een enkele acculading, en gaat de batterij gemiddeld twee uur langer mee dan die van de iPhone 7. Daarnaast is de X uitgerust met Apples nieuwe A11-chip, die niet alleen razendsnel maar ook erg zuinig is.
Dit is dezelfde chip als in de iPhone 8 en 8 Plus, maar net zoals bij die toestellen maakt hij ook op de iPhone X indruk. Ongeacht hoe je het toestel gebruikt, de smartphone is met gemak snel genoeg om jou bij te benen.
De eerste kleine iPhone met dubbele lens
Tot nu toe was de dubbele cameralens altijd weggelegd voor de Plus-modellen van de iPhone, maar de X is hier een welkome uitzondering op. Apple heeft de lens een kwartslag gedraaid, en voorzien van extra beeldstabilisatie. In plaats van het stabiliseren van een enkele lens, is de iPhone X de eerste iPhone die beide lenzen stilhoudt als jij het toestel beweegt.

Dat merk je vooral als je foto’s maakt in het donker, die merkbaar scherper zijn dan foto’s van de iPhone 8 Plus. Overdag zijn de verschillen minder goed zichtbaar, al is dat vooral een compliment. Met de iPhone X kun je met een gerust hart je fotocamera thuislaten, dit is de enige camera die je nog nodig hebt, of je nu foto’s maakt of video’s opneemt.
Is de iPhone X de prijs waard?
De iPhone X heeft dus genoeg toffe nieuwe functies en snufjes aan boord om enthousiast van te worden, maar de grote vraag is natuurlijk of het de hoge aanschafprijs van 1159 of 1329 euro waard is. Net zoals bij andere Apple-producten hangt dat voor een groot deel van de manier af waarop je een iPhone gebruikt.
Ben je er dagelijks mee in de weer, vervangt het je fotocamera en gebruik je het thuis en op je werk? Dan is 1159 euro voor een apparaat dat je zo intensief gebruikt wat ons betreft geen onrealistisch hoge prijs.

Hoef je echter niet per se het nieuwste van het nieuwste te hebben, dan is de iPhone 8 of iPhone 7 ook nog steeds een uitstekende smartphone, die veel dingen die de iPhone X doet ook doet. Het gaat er in dit geval dan ook vooral om hoe belangrijk je het vindt om met het nieuwste van het nieuwste aan de slag te gaan.
Ben je nieuwsgierig naar Face ID en wat dit betekent voor de toekomst van smartphones, en wil je na al die geruchten weten hoe Apple iOS heeft omgebouwd om zonder homeknop te werken? Dan ben jij waarschijnlijk de doelgroep waar Apple de iPhone X voor uitgebracht heeft.
Conclusie iPhone X review
De iPhone X oogt en voelt echt als een gloednieuwe iPhone, en dat is na jarenlang ongeveer hetzelfde design best bijzonder. Je iPhone ontgrendelen door er naar te kijken voelt futuristisch, en ook het nieuwe voorkantvullende display ziet er geweldig uit.
Iedereen die met de smartphone aan de slag gaat, zal er ongetwijfeld tevreden mee zijn. Het is met recht de beste iPhone die Apple ooit gemaakt heeft. Dit maakt van de iPhone 8 de beste oude iPhone, en van de X de iPhone waar Apple mee naar de toekomst kijkt.
iPhone X kopen
Via onze prijsvergelijker vind je de beste aanbiedingen voor de iPhone X. Kies je voor een losse iPhone X. Een iPhone X met abonnement is verkrijgbaar bij alle grote providers. Steeds vaker is er ook al een refurbished iPhone X verkrijgbaar (afhankelijk van actuele voorraden).
