De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Opinie: Waarom Apple straks 8 verschillende iPhones verkoopt

Rutger Otto
6 oktober 2017, 19:30
3 min leestijd
Opinie: Waarom Apple straks 8 verschillende iPhones verkoopt

Een paar jaren geleden was de keuze voor een iPhone in de Apple Store beperkt. Je nam een nieuwe of de voorganger. In november verkoopt Apple maar liefst acht verschillende telefoons.

Lees verder na de advertentie.

iPhone kiezen

Voordat Apple de iPhone 8 en iPhone X aankondigde, stonden er drie telefoons uitgelicht op de website: de iPhone SE, 6S en iPhone 7. De afgelopen jaren schoof Apple steeds het oudste model van de site als er een nieuwe verscheen. De iPhone van een jaar eerder kreeg alleen een lagere prijs. Volgens die logica had de iPhone 6S er dit jaar niet meer tussen gestaan.

Maar de iPhone 6S staat er nog wel, naast de 7, 8, X en SE. Vijf toestellen op de pagina, waarvan je er bij drie kunt kiezen tussen een regulier model van 4,7-inch of een Plus-versie van 5,5-inch. In totaal kun je vanaf november dus acht verschillende iPhones kopen. De oudste komt uit 2015.

iPhone 6S

Op zich is daar niets mis mee. De iPhone 6S is nog steeds een prima telefoon en wordt nog volledig ondersteund door Apple. Het bedrijf voert software-updates voor iPhones vanaf versie 5S. Voorgaande toestellen kunnen de nieuwste versie van iOS dus niet meer installeren. Daardoor missen ze bepaalde functies en apps, maar ook verbeteringen op het gebied van veiligheid.

Ouder en kleiner

Een iPhone 6S zal waarschijnlijk nog minstens twee jaar kunnen rekenen op updates van Apple. Daarom kan het bedrijf deze toestellen nog met een gerust hart aanbieden. De iPhone 6S ligt daarnaast qua vorm nog steeds vrij goed in lijn met de iPhone 8.

Vreemde eend in de bijt is nog steeds de iPhone SE. Dit toestel is voor mensen die graag een kleine iPhone willen in stijl van de iPhone 5(S). De telefoon heeft een andere vorm en is simpel met één hand te bedienen. In maart van dit jaar werden nog vernieuwde iPhone SE-modellen uitgebracht met nieuwe opslagruimtes.

iphone se 2018

Besluiteloosheid

Van een merk wat alleen toptoestellen verkoopt, is Apple langzaam veranderd in een bedrijf dat iPhones in verschillende segmenten aanbiedt. De goedkoopste iPhone is de SE vanaf 419 euro en een iPhone 6S los kopen kost bij Apple vanaf 529 euro. Heb je meer te besteden, dan kun je gaan voor de iPhone 8 of kun je een losse iPhone X kopen voor 1159 euro. Zo zit er tussen de goedkoopste en duurste zomaar 740 euro verschil, al zal Apple nooit een budgetmerk worden.

Er zijn veel verschillende iPhones (er blijven zelfs opties over voor mensen die echt geen afstand kunnen doen van hun koptelefoonaansluiting) en dat is fijner kiezen. Maar is het niet ook een teken van besluiteloosheid? In het verleden koos het bedrijf ervoor alleen de best beschikbare iPhones te verkopen, zodat de mensen wisten dat ze het beste toestel kochten. Analisten zien nu al dat mensen nog niet happig zijn om de iPhone 8 te kopen, omdat de betere (en duurdere) iPhone X in november verschijnt.

Voor ieder wat wils

Apple had ervoor kunnen kiezen om de iPhone 6S en iPhone 7 helemaal uit het assortiment te halen. Consumenten konden dan kiezen tussen de iPhone SE, iPhone 8 en iPhone X. Het lijkt niet nodig. Degenen die overstappen van een oude iPhone 5 hoeven misschien niet de allernieuwste en zijn al tevreden met een iPhone 6S. Ook zij worden op deze manier door Apple bediend.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6S
Apple iPhone 6S

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu