iOS 11 review: Klaar voor de toekomst van de iPhone en iPad

Lars Paijmans
19 september 2017, 17:00
6 min leestijd
iOS 11 review: Klaar voor de toekomst van de iPhone en iPad

Reviewscore

8,5

Met iOS 11 maakt Apple de software van de iPhone en iPad klaar voor de toekomst. Maar hoe bevalt dat op de apparaten van het hier en nu? Lees het in onze uitgebreide iOS 11 review.

Lees verder na de advertentie.

iOS 11 review

Met iOS 11 is meer aan de hand dan op het eerste gezicht lijkt. Voor het eerst heeft Apple een versie van iOS ontworpen die zonder homeknop moet werken. Dit heeft de nieuwe iPhone X hard nodig, maar de effecten hiervan merken we (in mindere mate) ook op bestaande iPhones en iPads. iOS voelt meer dan ooit als een soepel en eenduidig systeem, dat met een bijpassende grafische stijl op elkaar is afgestemd.

iOS 11 review

Een compleet vernieuwd Bedieningspaneel

Dat merk je al direct als je het nieuwe Bedieningspaneel opent. Weg is het grote vlak dat de onderste helft van je scherm in beslag nam. Voortaan is het Bedieningspaneel een tweede scherm dat gevuld is met tal van handige toepassingen. Zo kun je er je muziek regelen, snel je WiFi of Bluetooth-verbindingen mee managen of de zaklamp aan- en uitzetten. In plaats van door verschillende vensters te bladeren heeft Apple alle info van het paneel op een scherm gezet.

Dat is aanvankelijk even wennen, maar zorgt al snel voor een manier om je iPhone en iPad efficiënter te bedienen. Zo kun je in het vierkantje waar de muziek instaat snel pauzeren, maar ook zonder in de Instellingen te duiken de audiobron wijzigen van je iPhone-speakers naar je AirPods of draadloze speaker.

Bovendien kun je voor het eerst zelf kiezen welke apps en snelkoppelingen je in het Bedieningspaneel wil terugzien. Vooralsnog zijn de opties beperkt, maar met de basis die Apple hier wegzet zouden apps van derden in theorie ook toegevoegd kunnen worden.

iOS 11 review

ArKit wordt gigantisch

ARKit is ongetwijfeld de grote klapper van iOS 11. Dit is de functie die je vrienden laat zien om te bewijzen wat je iPhone en iOS zo tof maken. Na jaren van geruchten heeft Apple een robuust platform weggezet voor augmented reality. Hiermee kunnen virtuele objecten in de echte wereld geplaatst worden, die je vervolgens via de lens van je camera bekijkt op je iPhone-scherm.

Apple heeft hiermee een streepje voor op Android, omdat ontwikkelaars met de komst van iOS 11 in één klap een nieuwe doelgroep van miljoenen gebruikers krijgt. Alle iPhones die iOS 11 ondersteunen, kunnen immers aan de slag met ARKit.

Lees ook: ARCore bewijst Googles forse achterstand op Apples ARKit

Hoe groot ARKit echt gaat worden, ligt niet helemaal in Apples handen. Nu het platform er staat, is het tijd voor ontwikkelaars om te laten zien wat augmented reality kan toevoegen aan apps die wij gebruiken. De start is in ieder geval hoopvol, met tal van iOS-apps die een AR-functie toevoegen.

iOS 11 review

Vooralsnog zijn dit vooral leuke extra’s, maar in de aanloop naar de lancering hebben we ook al meerdere praktische nieuwe AR-apps gezien. Zo kan ARKit dankzij nauwkeurige locatiebepaling en objectherkenning heel gemakkelijk de afmetingen van een kamer of meubelstuk opmeten. Zo hoef jij niet meer met een meetlint in de weer, en worden alle afmetingen direct opgeslagen op je iPhone of iPad.

De iPad compleet vernieuwd

iOS 11 voert met de iPhone X de grootste veranderingen door, maar dat geldt zeker ook voor de iPad. Voor het eerst slaat Apple effectief een brug tussen iOS en macOS, door de tablet een volwaardig Dock te geven. Door hier je favoriete apps in te plaatsen, kun je ze op ieder moment oproepen door van beneden naar boven te vegen over het scherm.

Hierdoor kom je nog maar zelden op je homescreen en is het onhandige multitasking-menu van iOS 10 ook verleden tijd. Als je voortaan twee apps naast elkaar wil bekijken, houd je simpelweg het app-icoon ingedrukt en sleep je het naar een hoek van het scherm om de app te openen.

iOS 11 review

Als er vervolgens twee apps naast elkaar staan, wordt het ook gemakkelijker om deze onderling te laten samenwerken. iOS 11 voegt de ondersteuning voor drag & drop toe, waarmee je informatie van de ene app kunt selecteren en meteen de andere app in kunt slepen. Ook dit voelt logisch en natuurlijk aan, al is het wel de vraag hoelang het duurt tot apps van derden bijgewerkt zijn voor deze functies.

In de praktijk veranderen deze verbeteringen de manier waarop je een iPad gebruikt. Voor het eerst voelt het natuurlijk om met het Dock meerdere apps tegelijk te bedienen. In samenwerking met het nieuwe Bedieningspaneel en multitasking-menu kom je zelden op je homescreen waardoor de productiviteit grote sprongen maakt. Omdat Apple de iPad Pro al jaren in de markt probeert te zetten als laptopvervanger, komen dit soort verbeteringen geen moment te vroeg.

Siri’s nieuwe stem

Met de HomePod-speaker op komst en de steeds groter wordende belangstelling in stemassistenten, krijgt Siri ook een welkome opknapbeurt. De manier waarop de assistent tegen je praat is veranderd, en houdt voortaan rekening met intonatie en de context waarin een woord gezegd wordt.

iOS 11 review

Hierdoor klinkt Siri menselijker en heb je voortaan de keuze tussen een mannelijke en vrouwelijke stem. Apple beweert bovendien dat Siri beter is geworden in het voeren van een lopen gesprek, waarin jij dus vervolgvragen kunt stellen om extra antwoorden te krijgen.

Hier merken we in de praktijk alleen nog maar weinig van, en krijgen we in de meeste gevallen dezelfde antwoorden als vroeger, die alleen overtuigender uitgesproken worden. Met concurrenten als de Google Assistant, Alexa en Bixby heeft Siri nog een lange weg te gaan. Hoewel iOS 11 een prima stap in de goede richting is, is het niet de sprong voorwaarts waar we aanvankelijk op hadden gehoopt.

Kleinere verbeteringen

Naast deze grote veranderingen zitten er nog tal van andere subtiele verbeteringen in de update verwerkt. Zo zijn het notificatie- en vergrendelscherm voortaan gebundeld, is er een manier toegevoegd om schermopnames te maken en screenshots snel te bewerken en stopt Apple de ondersteuning van 32-bit apps. In de auto zorgt een Automodus er voortaan voor dat je minder snel afgeleid raakt achter het stuur en door het vernieuwen van de App Store hoopt Apple beter de apps te laten zien die voor jou de moeite waard zijn.

Lees ook: Deze 11 kleine iOS 11 verbeteringen kende je nog niet

iOS 11 review

Conclusie iOS 11 review

Apple slaagt er met iOS 11 in om de software van de iPhone en iPad klaar te maken voor een toekomst waarin alles draadloos gaat en de homeknop tot het verleden behoort. Hierdoor ontstaat meer dan ooit een systeem dat onlosmakelijk verbonden is met het succes van Apples producten. Zonder iOS geen iPhone en iPad, en met iOS 11 verzekert Apple zich dat de software zich weer een jaar lang met de beste kan meten en daar op veel vlakken zelfs bovenuit stijgt. Hoe iOS 11 op de iPhone X werkt hebben we nog niet getest, maar voor alle huidige Apple-apparaten en in het bijzonder de iPad, is het een welkome en flinke stap voorwaarts.

iOS 11 verschijnt vanavond om 19:00 uur. Check ook onze tips om je toestel voor te bereiden

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu