iPhone 8 vs iPhone 8 Plus: welk toestel past het best bij jou?

Lars Paijmans
15 september 2017, 19:20
5 min leestijd
iPhone 8 vs iPhone 8 Plus: welk toestel past het best bij jou?

De iPhone X laat nog even op zich wachten, maar vandaag staan veel iPhone-gebruikers toch voor een lastige keuze: kiezen ze voor een iPhone 8 of 8 Plus? In deze iPhone 8 vs iPhone 8 Plus vergelijking zetten we de grootste verschillen op een rij.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 8 vs iPhone 8 Plus, toptoestellen vergeleken

Apple onthulde deze week de iPhone 8, 8 Plus en X. De 8 en 8 Plus zijn vanaf vandaag te bestellen in Nederland, waarna de eerste exemplaren volgende week vrijdag al geleverd worden. Twijfel je nog tussen het 4,7-inch en 5,5-inch toestel? Dan biedt onze iPhone 8 vs iPhone 8 Plus vergelijking uitkomst. Zo weet je na afloop hopelijk beter welk toestel aansluit bij de manier waarop jij een smartphone gebruikt.

iPhone 8 vs iPhone 8 Plus

Design: bekend, met een glanzend randje

Aan de voorkant lijken zowel de iPhone 8 als 8 Plus veel op hun voorgangers. Draai de toestellen echter om en je ziet dat er wel degelijk iets veranderd is. Apple heeft de twee toestellen een glazen achterkant gegeven. Dat ziet er niet alleen stijlvol uit, maar maakt ook draadloos opladen mogelijk. Hier komen we verderop in de vergelijking nog op terug. Op de glazen achterkant na zijn de 8 en 8 Plus identiek aan de iPhone 7 en 7 Plus. Inclusief de afmetingen van de cameralens.

Functies: True Tone en draadloos opladen

Apple voert wat indrukwekkende vernieuwingen door met de iPhone 8, die ook op de iPhone 8 Plus aanwezig zijn. Met draadloos opladen kun je eindelijk zonder kabeltje de accu bijvullen, en door de verbeterde camera’s, prestaties en True Tone-scherm haal je ongeacht of je voor de 8 of Plus kiest een toptoestel in huis. Toch zijn er een aantal zaken die wel van elkaar verschillen.

Afmetingen en gewicht

De iPhone 8 weegt 148 gram met een lengte van 138mm en breedte van 67mm. Het toestel is 7,3 mm dik. De grotere iPhone 8 Plus weegt met 202 gram wat zwaarder, maar is met een lengte van 158mm, breedte van 78mm en dikte van 7,5mm dan ook een stuk forser. Dit maakt de iPhone 8 Plus lastiger om met een hand vast te houden, al krijg je hier natuurlijk wel een groter scherm voor terug.

iPhone 8 vs iPhone 8 Plus

Display: 4,7-inch vs 5,5-inch

Terwijl de iPhone X overstapt op oled, doet de 8 het nog een jaartje met een Retina HD-display. De iPhone 8 heeft een 4,7-inch scherm met een resolutie van 1334×750, tegenover het grotere 5,5-inch display van de iPhone 8 Plus met een resolutie van 1920×1080.

Beide toestellen hebben voor het eerst ondersteuning voor True Tone, een schermtechniek die je display aanpast op je omgeving. Ook kun je speciale acties uitvoeren met 3D Touch door stevig op het scherm te drukken.

Prestaties: A11-chip maakt indruk

Apple heeft zowel de 8 als de 8 Plus uitgerust met de nieuwe A11-chip. Deze nieuwe chip kan zich qua prestaties meten met de MacBook Pro, en streeft zelfs de nieuwste iPad Pro voorbij. De chip heeft zes kernen die individueel geactiveerd kunnen worden. Dit komt ook de accuduur ten goede, die daardoor minder afhankelijk is van de chip. De iPhone 8 heeft 2GB aan werkgeheugen en de iPhone 8 Plus heeft 3GB RAM, wat deels met dubbele cameralens te maken heeft die meer rekenkracht vraagt.

Camera: enkele lens tegen dubbele lens

Net als vorig jaar zit er veel verschil tussen de camera’s van de iPhone 8 en 8 Plus. Hoewel Apple grote verbeteringen voor beide toestellen heeft doorgevoerd (vooral voor ARKit), is de iPhone 8 Plus wederom de beste camera-smartphone van Apple. Met de dubbele lens kun je verder inzoomen, portretfoto’s maken en ook de nieuwe Portretbelichting benutten. Hiermee bootst de 8 Plus professionele studiobelichting na met de hulp van machine learning. Wil je de mooiste foto’s maken met je iPhone, dan is de 8 Plus de beste keus voor jou.

iPhone 8 vs iPhone 8 Plus

Accu: kleinere accu, dezelfde accuduur

Apple houdt zijn kaken altijd stijf op elkaar wat de accucapaciteit van iPhones betreft. Toch lekt deze info altijd uit via documenten die aan keuringsdiensten overhandigd worden. Hierdoor weten we dat de iPhone 8 een 1821 mAh-accu heeft en de iPhone 8 Plus uitgerust is met een grotere 2675 mAh-batterij heeft. Hoewel de 8 Plus een groter scherm heeft dat meer energie vraagt, kun je er dus vanuit gaan dat de iPhone 8 Plus een stuk langer meegaat op een enkele acculading. Opvallend genoeg is de capaciteit iets lager dan vorig jaar. Daar lees je in het onderstaande bericht meer over.

Lees ook: Waarom het volgens Apple niet uitmaakt dat de iPhone 8-accu kleiner is

Opslag en prijs

Je hebt dit jaar maar de keuze uit twee opslagcapaciteiten voor zowel de 8 als de 8 Plus: een 64GB- en 256GB-model. Dit maakt het wat makkelijker om een model te kiezen dat goed bij je gebruik past. Voor veel doorsnee gebruikers die hun iPhone gebruiken om te WhatsAppen, bellen en internetten zal 64GB meer dan genoeg zijn. Zeker als je clouddiensten gebruikt om foto’s en andere bestanden op te slaan. Maak je echter veel 4K video’s en duizenden foto’s, dan is de 256GB-variant mogelijk interessanter. Nu games en apps ook steeds groter worden, kan het grotere model voor de grootgebruiker een betere keuze zijn.

Vergelijk iPhone 8 prijzen:

Vergelijk iPhone 8 Plus prijzen:

iPhone 8 vs iPhone 8 Plus

iPhone 8 vs iPhone 8 Plus conclusie

Ook dit jaar liggen de iPhone 8 en iPhone 8 Plus dicht bij elkaar, en richten de verschillen zich op een specifieke doelgroep. Zo zal de iPhone 8 voor de meeste mensen de beste keuze zijn, met een lagere prijs, handzamer formaat en uitstekende functies. Wil je toch meer, een groter scherm, betere accu en extra goede camera dan kun je met honderd euro meer het iPhone 8 Plus-toestel in huis halen.

iPhone 8 kopen

Apple iPhone 8

Apple iPhone 8 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 349,-

Bekijken

Los refurbished

€ 124,-

Bekijken

iPhone 8 Plus kopen

Apple iPhone 8 Plus

Apple iPhone 8 Plus prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 649,95

Bekijken

Los refurbished

€ 195,99

Bekijken
iPhone X Notch

Of toch een iPhone X?

Voor het eerst in de geschiedenis maakt Apple het kiezen voor een iPhone extra lastig. Naast de 8 en 8 Plus verschijnt op 3 november ook nog de iPhone X, het nieuwe premiummodel waarmee Apple alles uit de kast haalt. De X introduceert een nieuw design en gezichtsherkenning, maar daar betaal je ook de hoofdprijs voor van 1159 euro. Lees meer over de iPhone X of alle informatie over losse iPhone X prijzen en de iPhone X met abonnement.

iPhone X kopen

Apple iPhone X

Apple iPhone X prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 419,-

Bekijken

Los refurbished

€ 235,-

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu