De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Widgets op je iPhone: zo verandert iOS 14 het thuisscherm

Michel van 't Klaphek
25 juni 2020, 12:58
2 min leestijd
Widgets op je iPhone: zo verandert iOS 14 het thuisscherm

Snel het weer van de aankomende dagen bekijken, je batterijniveau controleren of een nieuw liedje opzetten. Zo maken widgets iOS 14 een stuk gebruiksvriendelijker.

Lees verder na de advertentie.

Widgets in iOS 14: zo werkt het

iOS 14 is een van de grootste iPhone-updates in jaren. De opvolger van iOS 13 biedt meer keuzevrijheid, heeft een focus op privacy en zit boordevol vernieuwingen. De meest in het oog springende verandering zijn widgets. Deze vensters op je iPhone-thuisscherm geven een voorproefje van apps, zonder dat je de applicatie in kwestie daarvoor hoeft te openen.

De Weer-widget laat bijvoorbeeld zien of je je paraplu vandaag thuis kunt laten, die van de Muziek-app laat je switchen tussen liedjes en de Agenda-widget herinnert je aan opkomende afspraken. Het fijne aan widgets is dat je dus de belangrijkste informatie/acties van een app vanaf je thuisscherm kunt zien/uitvoeren.

ios 14 widgets

Widgets zijn verplaatsbaar. Je kunt de ‘ingeklapte’ apps dus overal op je thuisscherm plaatsen, behalve precies in het midden. Verder is het mogelijk om widgets te stapelen. Op die manier kun je bijvoorbeeld de widgets van de Weer-, Muziek- en Agenda-app op één plek van je thuisscherm vastzetten.

Wisselen doe je door van links naar rechts te vegen. Het stapelen van widgets bespaart je zodoende een hoop ruimte op je iPhone-thuisscherm. Een fijn detail is dat widgets in iOS 14 gedurende de dag van inhoud veranderen. Je Agenda-widget krijgt bijvoorbeeld voorrang als er een afspraak zit aan te komen.

Niet alle apps krijgen widgets

De bal ligt nu bij app-makers. Zij kunnen ervoor kiezen om widgets te gaan ondersteunen, of niet. Het is dus niet zeker dat alle iOS-apps straks een widget krijgen: ontwikkelaars moeten dit zelf toevoegen. Apple is de kartrekker en voegt widget-ondersteuning voor al haar apps toe.

ios 14-functies overzicht uitgelicht

De toevoeging van widgets is een belangrijke toevoeging. Voor het eerst laat Apple iPhone-gebruikers namelijk hun eigen thuisscherm samenstellen. Tot voor kort was het bedrijf uit Cupertino hier niet zo happig op. Apple wilde vooral zelf de touwtjes in handen houden. Dat zorgde ervoor dat de meeste iPhone-thuisscherm er ongeveer hetzelfde uitzagen.

iOS 14 downloaden

iOS 14 is sinds 16 september 2020 verkrijgbaar voor alle iPhones die met iOS 13 overweg kunnen. Naast widgets kun je in de nieuwe softwareversie ook aan de slag met de Appbibliotheek, nieuwe emoji en kun je eindelijk standaard-apps kiezen. iOS 14 downloaden is heel gemakkelijk en in onderstaand artikel leggen we uit hoe het werkt.

Lees ook: iOS 14 downloaden doe je zo

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu