Het zou zomaar kunnen dat je in de toekomst met je Apple Watch kan FaceTimen. Apple onderzoekt een manier om ook in zijn horloges een camera te verwerken.
Lees verder na de advertentie.
Apple Watch krijgt mogelijk camera
Waar Apple zich met de Apple Watch Series 4 vooral focuste op beweging en gezondheid, hoopt het in de toekomst het slimme horloge nog meer een verlengde van je iPhone te maken. Uit een goedgekeurde patentaanvraag blijkt namelijk dat het bedrijf uit Cupertino manieren onderzoekt om de Apple Watch met een camera uit te rusten.
Alleen is de Watch in zijn huidige staat niet erg geschikt om bijvoorbeeld foto’s mee te maken. Apple zoekt daarom vooral naar manieren om deze valkuil te ontwijken en gepaste hardware te vinden.
Het patent beschijft hoe Apple een nieuw camerasysteem voor horloges wil ontwikkelen die automatisch op onderwerpen focust, zoals het gezicht van de gebruiker. Als het lukt om dit te ontwikkelen, zou zelfs de Apple Watch Face ID kunnen krijgen.
Daarnaast zou de camera automatisch voor de hoek aangepaste avatars moeten creëren voor FaceTime-gesprekken. Hiervoor zou zowel nieuwe hardware als software ontwikkeld moeten worden. Deze combinatie moet ervoor zorgen dat een Apple Watch met camera niet alleen haalbaar, maar ook nuttig is.
Op die manier hebben gebruikers van een Apple Watch hun iPhone in steeds minder situaties nodig, en kunnen ze deze zelfs steeds vaker thuis laten. Toch is het niet makkelijk om zomaar een camerasysteem voor het apparaat te ontwikkelen.
Groothoeklens moet foto’s schieten makkelijk maken
Met een iPhone kan je zien wat je fotografeert. Maar je Apple Watch op iets richten en tegelijk zien hoe de foto eruit gaat zien, is lastig. Bovendien moet je je pols dan in rare posities stil houden. Er moet dus een hele nieuwe manier van fotograferen bedacht worden.
Apple beschrijft daarom een systeem waarin een groothoeklens is verwerkt in een sensor in de horlogeband. Een tweede idee is om meerdere camera’s in de band en het horloge te verwerken, die vervolgens samengevoegd worden tot één beeld.
Door met groothoeklenzen te werken heb je meer kans op geslaagde foto’s, en kun je deze altijd achteraf nog bijsnijden. Dit zou volgens het patent handmatig kunnen of met behulp van een algoritme dat het onderwerp herkent.
In theorie zou je de Watch alleen hoeven richten op de persoon of het voorwerp, waarna de software vanzelf de kadering hierop aanpast. Daarnaast zou het dankzij gezichts- en objectherkenning niet erg zijn als het horloge tijdens het schieten van een foto iets beweegt.
FaceTimen als realistische Memoji
Diezelfde technologie moet er ook voor zorgen dat je fatsoenlijk kan FaceTimen met je Apple Watch. Het is namelijk onhandig om deze steeds voor je gezicht te houden, maar een shot waarin de ander in je neusgaten kijkt is ook niet fijn.
Een processor zou in zo’n geval bewaarde gezichtsdata van jou gebruiken om een bewegend beeld van voren te creëren zonder dat je je horloge ook echt zo houdt. Door ondertussen bewegingen bij te houden, ontstaat er een soort heel realistische Memoji die in realtime jouw gezichtsuitdrukkingen toont.
→ Lees ook: Gids: Alles wat je moet weten over Animoji en Memoji in iOS 12
Het is slechts een patentaanvraag, dus blijft het altijd maar de vraag of de uitvinding ook werkelijkheid wordt. Ook bij dit patent klinkt het alsof Apple nog heel wat stappen moet zetten om deze technologie te laten werken.
Lees het laatste nieuws over Apple
- iPhone 16-keynote: hier kijk je het Apple-event van 2024 (8-9)
- 4 WhatsApp-functies die je snel moet uitschakelen (iPhone-nieuws #36) (7-9)
- iPhone-tips: gebruik deze functies van Google Maps maar liever niet (6-9)
- De beste iPhone-wallpapers van de week (Wallpaper Weekly #36 2024) (6-9)
- Bespaar tot 700 euro op de iPhone 16 bij inruil van je oude iPhone (6-9)