Apple-jaaroverzicht 2018: het belangrijkste nieuws en de beste producten

Lars Paijmans
31 december 2018, 13:00
6 min leestijd

Het jaar zit er bijna op, maar niet voordat we 2018 afsluiten met een jaaroverzicht en onze drie favoriete Apple producten van het jaar.

Apple-jaaroverzicht 2018: het opvallendste nieuws

2018 gaat de boeken in als een gek jaar voor Apple. Enerzijds zette het bedrijf veel stappen in de goede richting met sterke software-updates en een aantal indrukwekkende nieuwe producten. Toch zal Apple net zo goed terugkijken op een jaar waar voor het eerst duidelijk werd dat de iPhone niet vanzelfsprekend meer verkooprecords vestigt. Dit zijn wat ons betreft de vier meest opvallende nieuwsgebeurtenissen die Apple in 2018 samenvatten.

1. Geen iPhone SE 2

Het jaar begon al vreemd met een enorme hoeveelheid geruchten over de iPhone SE 2, een toestel dat er ondanks gelekte foto’s, registraties en andere geruchten nooit zou komen. Dat is jammer, want ook veel lezers van iPhoned bleken veel interesse te hebben in een nieuwer klein toestel.

iPhone SE 2 geannuleerd

In plaats van een nieuwe iPhone uit te brengen aan het begin van het jaar, spaarde Apple alle nieuwe iPhones op voor het einde van het jaar. Daar bleek de nieuwe iPhone XR de plek van de iPhone SE 2 over te nemen als goedkoper toestel. Het kleine design lijkt daarmee voorgoed verleden tijd, want de kleinste nieuwe iPhone is de iPhone XS met een scherm van 5,8 inch.

Het gebeurt niet vaak dat er zoveel geruchten en verhalen over een iPhone verschijnen die vervolgens nooit het levenslicht zou zien. Daarom vragen we ons af of al die verhalen volledig uit gebakken lucht bestaan, of Apple stiekem toch plannen had om een opvolger op de populaire iPhone SE te maken. De kans dat de SE 2 er nu ooit nog komt, lijkt echter minimaal.

2. Accureparatieprogramma

Uit een onderzoek bleek begin dit jaar dat Apple de prestaties van oude iPhones bewust omlaag schroeft als de accukwaliteit minder wordt. Apple was zich van geen kwaad bewust: iedere accu verliest na een bepaald aantal oplaadbeurten zijn capaciteit, met als gevolg dat een iPhone plots kan uitvallen. Door de prestaties in piekprestaties naar beneden te schroeven voorkomt Apple dat deze toestellen zichzelf uitschakelen.

Lees ook: iOS 11.3: Zo werkt het nieuwe accubeheer van de iPhone

Veel gebruikers zagen dit anders. Apple zou de oude iPhones bewust trager maken om nieuwere toestellen aantrekkelijker te maken. Na een storm van kritiek moest Apple een speciaal reparatieprogramma opzetten waarmee gebruikers het hele jaar hun iPhone-accu voor 29 euro konden laten vervangen. Met een iOS-update heeft Apple daarnaast de optie toegevoegd om het terugschalen van de prestaties uit te zetten. Hoe dat werkt lees je in de onderstaande gids.

Cyber Monday 2018

3. Drie nieuwe iPhones, met tegenvallende verkoopcijfers(?)

We hebben dit jaar relatief lang moeten wachten op nieuwe Apple-producten. Op de iPad 2018 en een verbeterde MacBook Pro na kwam pas in september de machine weer op stoom met de komst van drie nieuwe iPhones, een Apple Watch met een nieuw design en een paar maanden later nieuwe Macs en een iPad Pro.

Aan de hoeveelheid producten heeft het dus niet gelegen, maar voor Apple zal 2018 het jaar ingaan als een relatief zwaar jaar. Uit de cijfers blijkt namelijk duidelijk dat de iPhone-verkoop zijn piek lijkt te hebben bereikt. Door de hogere rijs per toestel haalt Apple nog steeds genoeg geld binnen, maar het is duidelijk dat het niet meer vanzelfsprekend is dat een nieuwe iPhone een gigantisch succes wordt.

We zijn daarom erg benieuwd wat Apple in 2019 gaat doen. De prijs nog verder verhogen lijkt geen optie te zijn als we naar de reactie van de meeste lezers kijken, terwijl er volgend jaar ook geen revolutionaire veranderingen op de planning staan wat de iPhones betreft.

4. Apple denkt weer aan de professionele gebruiker

Vorig jaar heeft Apple heel wat kritiek over zicht heen gekregen omdat het bedrijf zich niet genoeg zou bezighouden met de professionele gebruiker. Het bedrijf zei te luisteren en daar zagen we in 2018 de eerste resultaten van. Zo werd de populaire MacBook Air eindelijk vernieuwd met een nieuw design, betere specs en een beter scherm en kregen we na jaren een sterk verbeterde Mac mini.

Een mooie stap in de goede richting, die Apple hopelijk voortzet met volgend jaar een nieuwe Mac Pro, nieuwe iMacs en meer relevante producten voor de professionele gebruiker.

Onze drie favoriete Apple-product van 2018

Uiteraard zijn er weer heel wat nieuwe APple-producten verschenen dit jaar. Van de gloednieuwe iPad Pro tot drie nieuwe iPhones, een Apple Watch en meerdere Macs. Dit zijn onze drie favoriete producten en updates die het bedrijf heeft uitgebracht.

3. MacBook Air 2018

Eindelijk heeft Apple de MacBook Air de aandacht gegeven die het verdiende. De nieuwe MacBook Air heeft een Retina-display, een modern uiterlijk, usb-c en een handige Touch ID sensor. Daardoor behoort het model met de dikke grijze rand rondom het ouderwetse display eindelijk tot het verleden. En dat werd hoog tijd.

Hoewel de prijs -net zoals ieder ander nieuw Apple-product- fors is gestegen is dit wat ons betreft de beste nieuwe Mac voor de overgrote meerderheid van de gebruikers. In onze uitgebreide videoreview vertellen we je er alles over, deze kun je hierboven bekijken.

2. iOS 12

Als het op revolutionaire nieuwe functies aankomt, zal iOS 12 niet hoog op de lijst met updates staan. Toch is dit een van de meest indrukwekkende die Apple ooit heeft uitgebracht. Na iOS 11, een update die wel erg veel bugs en fouten had, legt iOS 12 een stabiele basis waar Apple weer op voort kan gaan bouwen. De update draait zelfs nog op de iPhone 5S en is vooral bedoeld om oudere iPhones veel beter te laten presteren. Dat geeft iPhones een langere levensduur.

Daarnaast zijn de nieuwe functies stuk voor stuk welkom. Zo zijn de notificaties eindelijk verbeterd, kun je Siri zelf slimmer maken met Siri Shortcuts en geeft de Schermtijd-functie je een confronterende blik op je iPhone-gebruik.

1. Apple Watch Series 4

Ons favoriete Apple-product van 2018 is geen iPhone, maar de Apple Watch. De Apple Watch Series 4 introduceert voor het eerst een nieuw design met een prachtig scherm dat tot aan de randen doorloopt, waardoor de smartwatch zich een stuk beter laat bedienen en er simpelweg mooier uitziet.

Daarnaast zet de Series 4 weer een stap om een nog betere gezondheidsgadget te worden. De verbeterde hartslagmeter op de achterkant is nauwkeuriger en de nieuwe functie waarmee je een volledig hartfilmpje kunt maken is enorm indrukwekkend. Hoewel deze nog niet in Nederland beschikbaar is, bewijst het wederom dat Apple grootse plannen heeft op het gebied van gezondheid en de medische wereld.

Een fijn 2019!

Tot slot willen we vooral jullie bedanken voor het bekijken van onze video’s en het lezen van onze artikelen. Ook volgend jaar gaan we weer door met meer reviews, tips en alles wat je over Apple moet weten. Een heel gelukkig nieuwjaar en tot morgen, dan presenteren we onze verwachtingen voor Apple in 2019!

Categorieën: Achtergrond, Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen