iOS 11.3: Zo werkt het nieuwe accubeheer van de iPhone

2 april 2018, 11:19
3 min leestijd
iOS 11.3: Zo werkt het nieuwe accubeheer van de iPhone

iOS 11.3 introduceert één van de belangrijkste veranderingen voor de iPhone-accu: voortaan regel jij zelf of en hoe de prestaties van de iPhone beperkt worden. In deze tip lees je hoe iOS 11.3 accubeheer en piekprestaties in de nieuwste iOS-versie werken.

Lees verder na de advertentie.

iOS 11.3 accubeheer uitgelegd

Zodra je iOS 11.3 installeert, wordt er een nieuwe optie aan de batterij-instellingen toegevoegd. Je hebt een iPhone 6 of hoger nodig om van de functie gebruik te maken. Je activeert de ‘Batterijconditie’-instelling als volgt:

  1. Open de Instellingen-app;
  2. Tik op ‘Batterij’;
  3. Kies ‘Batterijconditie’

In het volgende venster worden er twee opties in beeld gebracht: Maximumcapaciteit en Piekprestaties. We leggen hieronder uit wat deze twee termen betekenen.

iOS 11.3 accubeheer

Maximumcapaciteit: Deze optie geeft in een percentage de capaciteit van je accu aan sinds hij voor het eerst is opgestart. Iedere iPhone start op 100 procent en zal naarmate de gezondheid van de accu afneemt, langzaam dalen. Hoe lager het percentage, hoe minder lang de iPhone meegaat. Volgens Apple is een normale accu gemaakt om nog 80 procent van zijn capaciteit te bevatten na 500 complete oplaadbeurten. Door zo nu en dan deze optie te bekijken, weet je beter hoe het er met de status van je iPhone accu voor staat.

Piekprestaties: Als het percentage van je accu een bepaald punt bereikt, heeft dit invloed op de piekprestaties. Dit is de term die Apple gebruikt om het kunstmatig vertragen van iPhones aan te geven: door de iPhone iets minder snel te maken, wordt de accu minder belast en valt het toestel minder vaak uit. Is je accu nog gezond, dan kun je deze piekprestaties-instellingen niet aanpassen, omdat ze nog niet zijn ingeschakeld.

Let op: Alle iPhones die naar iOS 11.3 worden bijgewerkt hebben piekprestaties standaard uitgeschakeld.

iOS 11.3 energiebeheer

iOS 11.3 accubeheer statussen uitgelegd

Is de maximumcapaciteit van je iPhone geen 100 procent meer, dan wordt de piekprestaties-functie ingeschakeld. In totaal zijn er vijf verschillende meldingen die je iPhone in dit venster geeft.

1. Piekprestaties: normaal

De energiebeheerfuncties zijn standaard uitgeschakeld als je een nieuwe iPhone koopt. De capaciteit is nog hoog genoeg en er is geen gevaar dat je toestel spontaan uitvalt. Je kunt hier geen wijzigingen in aanbrengen.

2. Piekprestaties: accu spontaan uitgevallen

Zodra je iPhone zonder reden ineens uitvalt en opnieuw opstart, wordt de Energiebeheer-functie automatisch geactiveerd. In deze instellingen zie je onder ‘Piekprestaties’ een korte toelichting. Aan het einde van deze melding kun je op het blauwe woord ‘uitschakelen’ tikken om de begrenzing van de prestaties handmatig uit te schakelen.

iOS 11.3 energiebeheer

3. Piekprestaties: accu extreem verslechterd

Oudere iPhones die al talloze keren zijn opgeladen kunnen met een extreem verslechterde accu te maken hebben. Naast de melding die ook in bovenstaande situatie verschijnt, is er een extra waarschuwing toegevoegd. Deze vertelt je dat je iPhone-accu flink verslechterd is en je het beste naar een Apple Store kunt gaan om hem te laten vervangen. Je kunt in dit geval nog steeds de prestatiebegrenzing uitschakelen.

4. Piekprestaties: status onbekend

Als iOS de maximumcapaciteit van je iPhone niet kan vaststellen, verschijnt deze melding. Omdat het apparaat hierdoor niet weet of je accu verslechterd of gezond is, kun je ook geen energiebeheerfuncties activeren of uitschakelen. Een melding onder het bericht stelt voor om contact op te nemen met Apple Support. Deze fout kan namelijk veroorzaakt worden als een accu niet correct is geïnstalleerd of er een onbekend onderdeel ontbreekt of niet goed werkt.

5. Piekprestaties: uitgeschakeld

Zodra je de Energiebeheer handmatig uitschakelt, verschijnt deze melding in het ‘Conditie van de Batterij-venster’. De prestaties van je iPhone worden niet ingeperkt, maar je loopt wel een risico dat het toestel weer spontaan uitvalt. Zodra dit gebeurt, wordt de functie automatisch ingeschakeld. Je kunt het dan vervolgens wederom handmatig uitschakelen.

Blijkt na het doorlopen van bovenstaande stappen dat je iPhone-accu aan vervanging toe is? Bekijk dan onderstaande FAQ om te kijken wat je opties zijn.

Lees ook: Apples goedkope iPhone-accureparaties: 10 vragen en antwoorden op een rij

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu