Apple en Google staken het vuren

Rutger Otto
18 mei 2014, 11:33
1 min leestijd
Apple en Google staken het vuren

Ze zijn de patentbeschuldigingen over en weer zelf ook beu: Apple en Google lijken na een tumultueuze periode van rechtszaken vrede gesloten te hebben. De twee techgiganten bereikten een overeenkomst om alle lopende rechtszaken te staken. Hierbij gaat het met name om de langlopende ruzie met Motorola.

Lees verder na de advertentie.

apple en google klein

In een gezamenlijk statement zeggen beide partijen geen patenten met elkaar te delen, wel willen Apple en Google samenwerken om patenten te ‘hervormen’. Apple is al jaren verwikkeld in patentzaken met telefoonmakers die van Googles Android software gebruik maken. Steve Jobs heeft er nooit doekjes om gewonden. Hij noemde Android ‘een gestolen product’.

Aanvaringen met Motorola

Een grote zaak betrof de aanvaring tussen Apple en Motorola in 2010. Motorola was in die tijd nog een grote speler op smartphonegebied, voordat het bedrijf werd opgekocht door Google in 2012 en dit jaar met verlies aan Lenovo werd doorverkocht. Motorola beschuldigde Apple toentertijd van een aantal patentschendingen, waaronder een essentieel patent over hoe telefoons met 3G werken. Apple beschuldigde op haar beurt Motorola. Uiteindelijk zagen de bedrijven geen geld van elkaar. Volgens de rechter had geen van beide genoeg bewijs.

Hoe nu verder met Samsung?

Nu Apple en Google elkaar de hand hebben geschud, kijkt de techwereld met een schuin oog naar Samsung, het bedrijf waar Apple nog steeds mee in de clinch ligt. Begin deze maand won Apple nog een rechtszaak van het Zuid-Koreaanse bedrijf, dat 120 miljoen dollar moest ophoesten.

De relatie tussen Apple en Samsung is een lastige. Aan de ene kant zijn de bedrijven in constante staat van patent-oorlogvoering, aan de andere kant is Samsung een belangrijke partner van Apple. Volgens marktonderzoeker DisplaySearch is Samsung de belangrijkste leverancier van iPad-schermen.

Lees meer Apple nieuws:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu