De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Apple wint wederom patentzaak van Samsung

Rutger Otto
3 mei 2014, 9:35
2 min leestijd
Apple wint wederom patentzaak van Samsung

De Amerikaanse rechtbank heeft een uitspraak gedaan in de nieuwste strijd van de patentoorlog tussen Apple en Samsung. Uitspraak: Samsung moet Apple 120 miljoen dollar betalen voor het kopiëren van patenten.

Lees verder na de advertentie.

apple samsung

Apple daagde Samsung eind maart voor het gerecht, omdat het Zuid-Koreaanse bedrijf meerdere patenten zou hebben gestolen om in hun eigen apparaten te gebruiken. Andersom beweert Samsung dat Apple juist functies van hen heeft gekopieerd. Aanvankelijk vroeg Apple om een schadevergoeding van 40 dollar (omgerekend 29 euro) compensatie per verkocht Samsung-apparaat. Dat zou kunnen oplopen tot liefst 2 miljard dollar.

Uiteindelijk ziet het bedrijf uit Cupertino “slechts” iets meer dan vijf procent van dat bedrag terug in het eindoordeel van de rechtbank. Dankzij de patentzaak moet Samsung 119,6 miljoen dollar schadevergoeding aan Apple betalen, omgerekend zo’n 85 miljoen euro.

Samsung schuldig bevonden aan drie patentschendingen

Volgens de rechtbank heeft Samsung op drie gebieden van Apple gekopieerd. Zo werd het Zuid-Koreaanse bedrijf schuldig bevonden van Apples patent op autocorrect: de gebruiker krijgt dan woordsuggesties terwijl hij nog aan het typen is.

Daarnaast heeft Samsung het patent op de slide-to-unlock functie geschonden, blijkt uit de patentzaak. Hiermee kun je een smartphone ontgrendelen door over het scherm te vegen. Niet alle toestellen van Samsung werden hiervoor overigens gestraft.

Ook werd Samsung veroordeeld voor de quick-link-optie. Dat patent maakt van bepaalde informatie automatisch een link, zoals telefoonnummers die je met een sms verstuurt.

Apple zelf kwam trouwens eveneens niet ongeschonden uit de rechtbank. Het bedrijf werd schuldig bevonden aan twee claims van Samsung, waaronder de wijze waarop video’s en foto’s worden gesorteerd. Apple moet 158.400 dollar betalen (zo’n 114.200 euro).

De titanenstrijd tussen Apple en Samsung duurt al jaren. Al sinds het verschijnen van de eerste Galaxy-telefoon volgt de ene na de andere patentzaak. Meestal trekt Apple daarbij aan het langste eind.

Het laatste Apple-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu