De iPhone 14 Pro nu tijdelijk tot €475 retour!

Het Keurmerk Refurbished: de stand van zaken na 2 maanden

Lars Paijmans
15 mei 2019, 15:00
6 min leestijd
Exclusief
Het Keurmerk Refurbished: de stand van zaken na 2 maanden

Twee maanden geleden verscheen het eerste keurmerk voor refurbished iPhones in Nederland. iPhoned sprak met de partij achter het keurmerk, de aanbieders die al meedoen en degene die (nog) geen deel uitmaken van het selecte gezelschap. Wat is de stand van zaken en hoe ziet de toekomst van dit keurmerk eruit?

Lees verder na de advertentie.

Keurmerk refurbished rondvraag

Op 15 maart presenteerde Techniek Nederland het Keurmerk Refurbished, een keurmerk dat het voor de consument duidelijk moet maken wat de kwaliteit van het gereviseerde product is dat ze willen kopen. Vanaf dag één waren Forza Refurbished, Renewd en leapp aangesloten. Inmiddels zijn we anderhalve maand verder en blijken er nog geen andere partijen te zijn toegetreden, maar het zal niet lang meer duren tot de eerste nieuwe namen worden toegevoegd.

Het keurmerk is opgericht om het consumentenvertrouwen in de refurbished-markt te vergroten. Aangesloten partijen moeten zich houden aan een lijst met criteria om het keurmerk te mogen dragen, waaronder een kwaliteitscontrole op vijftig punten, een verplichte garantie van twee jaar en uniforme gradaties. Op die manier willen de aangesloten bedrijven de refurbished-markt transparanter maken en mogelijke twijfel over de kwaliteit van refurbished iPhones bij de consument wegnemen.

Lees ook: De ultieme refurbished pagina

Keurmerk Refurbished

Deelnemende partijen unaniem tevreden

Forza, Renewd en leapp – de drie partijen die het keurmerk nu dragen – zijn unaniem erg enthousiast over de eerste maanden. Bram Wingens, woordvoerder van Renewd, zegt dat het ‘kaf definitief van het koren gescheiden is’. “Door het keurmerk weten consumenten nu waar zij zonder problemen een refurbished toestel kunnen kopen”, aldus Wingens. Zowel Renewd, leapp en Forza laten weten dat hun omzet steeg sinds het keurmerk bij hun producten staat.

Ook Rob Wierenga van oprichter Techniek Nederland is positief: “Het keurmerk is buitengewoon goed ontvangen.” Hij zegt dat meerdere partijen zich inmiddels aangemeld hebben. “Zodra een bedrijf het benodigde certificaat heeft behaald, maken we de naam bekend.”

Uit rondvraag van iPhoned blijkt dat iUsed, de nieuwe eigenaar van de vorig jaar failliet gegane refurbished aanbieder Swoop (eigenaar van NEG Group B.V.), een van de partijen is die zit te azen op aansluiting bij het keurmerk. Waarschijnlijk zal iUsed spoedig tot het keurmerk toetreden. Elise Scheer laat weten dat ze inmiddels in de afrondende fase zitten. “De eisen die door Techniek Nederland aan toetreding tot het keurmerk gesteld zijn, vinden we realistisch. Dan heb ik het bijvoorbeeld over afspraken met betrekking tot de garantie, de financiële gezondheid van partijen en op welke punten een toestel gecontroleerd moet worden.”

Update 21 juni 2019: inmiddels is zowel Swoop als iUsed toegetreden tot het keurmerk.

keurmerk refurbished

Keurmerk: ‘positief initiatief, maar hoge kosten’

Nu de drie partijen die het keurmerk dragen zeggen dat hun omzet stijgt, is het niet gek dat ook andere partijen in Nederland kijken of het keurmerk een optie is. Maar deelname stuit ook op weerstand. Zo lopen resellers Telefoondiscounter en Coolmix tegen het verplichte lidmaatschap van Techniek Nederland, dat bij het keurmerk hoort, aan. En er is weliswaar geen minimale omzeteis voor deelnemende partijen, maar er moet wel jaarlijks betaald worden om het keurmerk te mogen dragen.

Ajmal Gholzad van Coolmix vindt dit bedrag aan de hoge kant. “Hierdoor zullen veel kleinere partijen afhaken voor dit keurmerk”, denkt hij. Volgens Wierenga van Techniek Nederland is het lidmaatschap geen manier om kleine spelers buiten te sluiten: “Wij proberen de kosten zo laag mogelijk te houden. Het draait ons om het garanderen van kwaliteit, niet om een bovengrens te stellen aan het aantal keurmerkbedrijven.”

Lorenzo Lumaye Schuld van Telefoondiscounter vindt dat er door de genoemde kosten twee kanten aan het keurmerk zitten. “Enerzijds geeft het meer vertrouwen voor de consument, maar aan de andere kant is het een product met commercieel belang dat door drie partijen is opgezet”, vindt hij. “Wat het keurmerk zelf betreft ben ik positief, maar het had beter geweest als er meer partijen benaderd zouden zijn om het keurmerk op te zetten, in plaats van enkel deze drie.”

Omar Ouchene van Refurbished.nl ziet het keurmerk als een positieve vooruitgang voor de markt. “Maar het keurmerk is nu jong en zal volwassen moeten worden. Wij zijn benieuwd waar het keurmerk naartoe gaat”, aldus Ouchene.

Keurmerk Refurbished

Techniek Nederland wijst kritiek van de hand

In een reactie op de gegeven kritiek laat Techniek Nederland weten zich niet te herkennen in de kritische noten over het keurmerk. “Ons uitgangspunt was om een keurmerk op te zetten dat toegankelijk is voor alle bedrijven die kunnen voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die het keurmerk stelt”, aldus Wierenga. Techniek Nederland streeft naar een groei van het aantal bedrijven dat bij het keurmerk aangesloten is. “Dat is goed voor de kwaliteit van refurbished smartphones, voor de marktgroei en uiteindelijk voor de klant.”

Ook benadrukt Wierenga dat het keurmerk op de eerste plaats is opgezet door Techniek Nederland zelf. “Wij hebben als onafhankelijke partij het initiatief genomen. De suggestie dat het keurmerk een commercieel product is dat is opgezet door drie partijen wijzen we ten zeerste van de hand.” Om het keurmerk zo onafhankelijk en eerlijk mogelijk te houden, voeren TÜV Nederland en EDR Credit Services respectievelijk de technische en financiële controles uit om te zien of de aangesloten bedrijven zich aan de richtlijnen houden.

Zowel Refurbished.nl als Coolmix, Telefoondiscounter en Rebuy zeggen niet benaderd te zijn door Techniek Nederland om mee te doen aan het Keurmerk Refurbished. Pas na de lancering van het keurmerk kregen ze naar eigen zeggen de kans om zichzelf aan te melden. Sophie Heldens van reBuy zegt dat er momenteel gesprekken lopen met Techniek Nederland.

“Zij geven aan dat er ambities zijn om het keurmerk ook internationaal uit te rollen. Ze stellen ons op de hoogte zodra reBuy zich kan aanmelden.” De reden dat Rebuy nog niet aangesloten is, heeft te maken met de regel dat een zogenaamd refurbishmentcenter in Nederland verplicht is om het keurmerk te mogen dragen. “Indien het keurmerk uitsluitend voor kwaliteit en zekerheid voor de consument zou staan, zou dit geen voorwaarde mogen zijn”, vindt Heldens.

In een reactie hierop laat Wierenga van Techniek Nederland weten: “We hebben het Keurmerk opgezet in Nederland en focussen ons eerst daarop.” Zo wil het bedrijf leren van zijn ervaringen en is de controle relatief makkelijk. “Met TÜV zijn we nu in gesprek om te kijken wat de eisen moeten zijn in het buitenland. Zodra hier duidelijkheid in is, zullen we hier met de betreffende partijen contact mee opnemen.”

Actievere rol van overheid bij Keurmerk Refurbished?

Bij Renewd zijn ze positief over het keurmerk. “Consumenten lijken de waarde ervan vanaf dag één te herkennen. Nu de politiek nog”, aldus Bram Wingens van het bedrijf. Hij zou graag zien dat de overheid een actievere rol gaat spelen met het promoten van refurbished. “Bijvoorbeeld met een Postbus 51-achtige campagne.” Ook zou hij graag hebben dat het keurmerk inzichtelijk maakt of er echte Apple-onderdelen bij het reviseren zijn gebruikt.

Jan-Willem van Dijk van Forza Refurbished zou de kwaliteitseis om toe te treden het liefst nog verder omhoog zien gaan. “Maar we willen ook dat er meer partijen aanhaken. Dat zou namelijk betekenen dat de kwaliteit omhoog gaat, wat voor meer vertrouwen in de markt zorgt”, aldus Van Dijk. Eric Schoenmakers van leapp wil graag dat ook iPads en Macs worden toegevoegd. Ook iUsed en Forza zien deze verbreding wel zitten.

→ Vergelijk refurbished iPhones met keurmerk

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu