Alle iPhones en Macs kwetsbaar voor groot beveiligingslek: dit moet je doen

Lars Paijmans
5 januari 2018, 9:27
2 min leestijd
Alle iPhones en Macs kwetsbaar voor groot beveiligingslek: dit moet je doen

Apple heeft officieel gereageerd op de Meltdown- en Spectre-bugs die gisteren werden onthuld. Het bedrijf zegt dat alle Macs en iOS-apparaten kwetsbaar zijn voor dit beveiligingslek. Dit kun jij er als gebruiker tegen doen.

Spectre en Meltdown treft alle Macs en iOS-apparaten

Onderzoekers onthulden deze week twee grote beveiligingslekken die nagenoeg alle computers en smartphones treft. Beide bugs kunnen hackers toegang geven tot persoonlijke gegevens en wachtwoorden. Omdat de fout niet in de software maar in de processors zelf zit, maakt dit het extra lastig om ze achteraf te repareren.

Vandaag reageert Apple op de twee bugs in een verklaring op zijn website. Hierin bevestigt het bedrijf dat alle iOS-apparaten (iPhones, iPads en iPod touch), Macs en Apple TV’s in potentie kwetsbaar zijn. De Apple Watch is het enige apparaat dat ongeschonden blijft. “Maar er is tot nu toe nog geen misbruik van gemaakt”, aldus Apple.

Spectre en Meltdown

Zo bescherm je al je Apple-apparaten tegen Meltdown

Het goede nieuws is dat je jezelf nu al kunt beschermen tegen de gevaren van Meltdown. Omdat de bug al langer bekend was bij grote techbedrijven, heeft Apple al maatregelen genomen in iOS 11.2, macOS 10.13.2 en tvOS 11.2. Controleer dus even of je Apple-apparaten op de meest recente software draaien om zeker te zijn dat je beschermd bent.

Uit Apples verklaring wordt niet duidelijk of oudere apparaten die iOS 11 niet meer ondersteunen ook beveiligd zijn met de meest recente beveiligingsupdate. Dit is wederom een mooi voorbeeld waarom het zo snel mogelijk installeren van updates zo belangrijk is. Alle updates die Meltdown weren, hebben een negatieve invloed op de snelheid van het apparaat, al zegt Apple dat deze vertraging te verwaarlozen is.

Spectre en Meltdown

Zo bescherm je al je Apple-apparaten tegen Spectre

De Spectre-bug is een stuk hardnekkiger, omdat deze fout in de chip zelf zit en dus niet zo makkelijk met software-aanpassingen opgelost kan worden. Apple werkt hard aan een nieuwe versie van Safari die ‘de komende dagen’ te downloaden zal zijn. Deze update voor Apples browser bevat maatregelen om je apparaten te beschermen tegen aanvallen die Spectre gebruiken.

Daarnaast zegt Apple het lek de komende tijd intensief te onderzoeken, om met toekomstige updates een nog sterkere beveiliging toe te voegen. Tot slot waarschuwt het bedrijf dat dit soort gevaren vaak verspreid worden via onofficiële software die je niet via de App Store downloadt. “Download al je apps en software daarom altijd uit een betrouwbare bron, zoals de App Store”, is het advies.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of download onze app om gemakkelijk op de hoogte te blijven van alles over deze twee belangrijke beveiligingsfouten.

Het laatste nieuws over Apple

Bron: Apple
Categorieën: Apple, iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen