Deze Apple-apparaten zijn kwetsbaar voor de Spectre-beveiligingsbug – update

Lars Paijmans
4 januari 2018, 15:01
2 min leestijd
Deze Apple-apparaten zijn kwetsbaar voor de Spectre-beveiligingsbug – update

Twee kritieke bugs in processors zijn gevaarlijk voor ‘vrijwel alle computers’, maar ook iPhones, iPads en Apple TV’s lopen gevaar. Dit moet jij als Apple-gebruiker weten over de Meltdown- en Spectre-bug.

Update 5 januari: 9:39 uur Apple bevestigt in een verklaring dat alle Macs en iOS-apparaten getroffen zijn door deze twee grote beveiligingslekken. Het bedrijf heeft al maatregelen getroffen voor Meltdown in recente software-updates, en werkt hard aan een nieuwe versie van Safari om ook Spectre-aanvallen zo goed mogelijk te weren. In het onderstaande bericht lees je alles over Apples reactie en wat jij er als gebruiker tegen kunt doen.

Lees verder na de advertentie.

Lees ook: Alle iPhones en Macs kwetsbaar voor groot beveiligingslek: dit moet je doen

Twee kritieke processorbugs ontdekt

Beveiligingsonderzoekers van de Oostenrijkse Universiteit in Graz delen deze week hun bevindingen over twee grote beveiligingslekken, die voor bijna alle computers ter wereld gevaarlijk zijn. De Meltdown-bug bespraken we gisteren al op iPhoned: deze bug kan met een software-update opgelost worden, wat Apple inmiddels grotendeels gedaan heeft voor macOS.

Het nadeel van de oplossing voor deze bug is dat het de prestaties van de apparaten vertraagt. Intel stelt dat deze vertraging echter zo klein is, dat hij maar weinig mensen zal opvallen.

Lees ook: Oplossing voor Intel-beveiligingsbug kan Macs vertragen

Apple Spectre

Onduidelijkheid over Spectre

Een stuk gevaarlijker is de Spectre-bug, die vandaag aan het licht kwam. Dankzij Spectre krijgen hackers toegang tot het kernelgeheugen, wat grote gevolgen heeft. Dit is namelijk de plaats waar wachtwoorden en persoonlijke gegevens opgeslagen worden.

Deze beveiligingsfout treft niet alleen de processors van Intel, maar ook de chips van AMD en ARM. Vooral dat laatste is belangrijk, want Apple baseert zijn A-chips op de architectuur van ARM-chips.

In een persbericht legt ARM uit welke processors kwetsbaar zijn voor Spectre, waaruit we op kunnen maken welke iPhones, iPods, iPads en Apple TV’s gevaar lopen. Het blijkt hier vooral om oudere apparaten te gaan, met de iPhone 5C als nieuwste iPhone. Vooralsnog ziet de lijst met voor Spectre kwetsbare apparaten er als volgt uit:

Deze Apple-apparaten zijn potentieel kwetsbaar voor Spectre

Blijf op de hoogte

We benadrukken nogmaals dat dit een voorlopige lijst is. Er is nog veel onbekend over hoe groot de Spectre-bug is, en het kan dus goed dat ook recentere Apple-apparaten potentieel gevaar lopen. Dit artikel wordt bijgewerkt zodra er meer bekend is hierover. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of download onze app om gemakkelijk op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Bron: ARM
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen